Ενδείξεις για λίθιο στη Σάμο, κοιτάσματα πολύτιμων λίθων αλλά και συγκεκριμένα σημεία στη Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικές αποθήκες για αέριο, υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα, έχει  ήδη εντοπίσει,  σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλευτικών Ερευνών).

Ειδικότερα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, για πιθανό κοίτασμα λιθίου στη Σάμο.  Το υπουργείο Ενέργειας έχει δεσμεύσει την περιοχή ως δημόσιο μεταλλευτικό χώρο και συνεχίζονται οι έρευνες που θα αποδείξουν, αν υπάρχει ικανό κοίτασμα για να αξιοποιηθεί.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος του ΕΣΠΑ το ΕΑΓΜΕ αναζητά λίθιο και πολύτιμα μέταλλα σε όλη την Ελλάδα, καθώς είναι ξεκάθαρη η στρατηγική του υπουργείου για αναζήτηση και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Ειδικότερα, επιλέχθηκε από το ΥΠΕΝ, οι έρευνες των γεωλόγων του ΕΑΓΜΕ να επικεντρωθούν σε πολύτιμους λίθους και σπάνιες γαίες για τις οποίες υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον εν όψει της ενεργειακής μετάβασης.

Επίσης, πραγματοποιείται νέα κοιτασματολογική μελέτη, στο Δημόσιο Μεταλλευτικό χώρο Κυμερίων στην Ξάνθη (όπου είχε εκμετάλλευση ο όμιλος Μποδοσάκη τη δεκαετία του 70). Στόχος είναι να επιβεβαιωθούν τα κοιτάσματα και να εντοπιστεί η θέση τους ώστε να προετοιμαστεί ενδεχόμενος πιο ελκυστικός διαγωνισμός. Στην περιοχή είχε εντοπιστεί στο παρελθόν  κοίτασμα επιθερμικού χρυσού και πολύτιμων μετάλλων που μένει να επιβεβαιωθεί από τις νέες έρευνες.

Εναλλακτική Αποθήκευση Ενέργειας

Το ΕΑΓΜΕ ερευνά επίσης αν υπάρχουν στην Ελλάδα άλλες φυσικές αποθήκες αερίου, όπως οι αποθήκες Νοτίου Καβάλας. Έχουν εντοπιστεί ενδεχόμενες φυσικές αποθήκες, σύμφωνα με πληροφορίες, στον υδροφόρο ορίζοντα της Θεσσαλονίκης και στα πετρώματα γύψου  και εβαποριτών στα Ιωάννινα.

Η υπόγεια αποθήκευση μπορεί να γίνει σε πολύ διαφορετικούς γεωλογικούς σχηματισμούς και απαιτεί διαφορετικές προδιαγραφές και τεχνική η αποθήκευση υδρογόνου, από την αποθήκευση φυσικού αερίου και διοξειδίου του άνθρακα. Αναζητούνται οι περιοχές σε πρώτη φάση, και θα ακολουθήσουν επόμενα στάδια έρευνας που θα επιβεβαιώσουν την καταλληλότητα και τη χωρητικότητά τους. Σε προτεραιότητα, αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι αυτή τη στιγμή, ο εντοπισμός κατάλληλων φυσικών αποθηκών για υδρογόνο.

Η έρευνα αυτή, εφόσον εντοπιστούν οι κατάλληλοι χώροι, θα μπορούσε να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης αφού πρόκειται για έργα που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση.