Θηριώδεις απώλειες έχει προκαλέσει η καταρρακτώδης πτώση των τιμών των πετρελαίου, στους ανά την υφήλιο ιδιώτες «παίκτες» , οι οποίοι στοιχηματίζουν για τη μελλοντική πορεία του «μαύρου χρυσού» στην Μητροπολιτική αγορά παραγώγων του Σικάγο.

Ανάμεσα στους… σοφιστικέ  «παίκτες» που κάηκαν από το πετρέλαιο συγκαταλέγονται και Έλληνες. Πολλοί λίγοι μεν, αλλά πιθανότατα όχι της διπλανής… πόρτας. Με την έννοια της απαιτούμενης κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και της εξοικείωσης με το συγκεκριμένο προϊόν , το οποίο και απευθύνεται σε ένα εξαιρετικά στενό κύκλο ενδιαφερομένων.

Πηγές της αγοράς, εκτιμούν ότι περίπου 20 Έλληνες έπαιξαν κι έχασαν από το πετρέλαιο, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια στο διάστημα του τελευταίου μήνα. Και αυτά, μόνο από τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (Futures) τα οποία αφορούν το αδιύλιστο, αμερικανικό, αργό πετρέλαιο, τύπου West Texas Intermediate.

Οι κινήσεις των  Ελλήνων «παικτών» έγιναν από μεγάλα γραφεία χρηματιστηριακών εταιρειών που κάνουν τέτοιου είδους πράξεις, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές πλατφόρμες  διεθνών μπρόκερς, μέσω των οποίων διαβιβάζονται και εκτελούνται οι εντολές στην αγορά των παραγώγων στο Σικάγο. Τουλάχιστον όπως προκύπτει από τη συζητήσεις που γίνονται όλες τις τελευταίες μέρες, ανάμεσα σε εξειδικευμένα στελέχη χρηματιστηριακών γραφείων της Αθήνας, σχεδόν οι μισές από τις εκτιμώμενες απώλειες των Ελλήνων «παικτών» αποτελούν «κόκκινα» υπόλοιπα προς τις ενδιάμεσες, διεθνείς πλατφόρμες. Τα άλλα μισά, δηλαδή περί τα 500.000 δολάρια, είναι λεφτά που εισφέρθηκαν από τους «παίκτες» προκειμένου να διατηρήσουν «ζωντανές» τις θέσεις του στα συμβόλαια πετρελαίου. Όταν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έπεφταν και οι θέσεις στα Futures που πόνταραν στην…άνοδο απαιτούσαν συνεχείς καλύψεις με μετρητά για να ισοφαρίσουν το ανά ημέρα κενό.

«Κόκκινες τρύπες» σε διεθνείς πλατφόρμες

Στην αγορά γίνεται λόγος για σοβαρές «τρύπες» που έχουν προκύψει σε τρείς ξένες πλατφόρμες, με διεθνές πελατολόγιο, η μία εκ των οποίων λέγεται ότι έχει φορτωθεί ζημιά άνω των 80 εκατ. ευρώ. Οι πελάτες της συγκεκριμένης πλατφόρμας έχουν εκφράσει αιτιάσεις για τα «κόκκινα» υπόλοιπα που τους χρεώνονται, καθώς υποστηρίζουν ότι δεν είχαν γνώση ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να πάνε και κάτω από το μηδέν.

Πέραν τούτων και στο αμιγώς ελληνικό σκέλος των πρωτόγνωρων αυτών καταστάσεων με τις προθεσμιακές τιμές του πετρελαίου, δεν φαίνεται να τίθεται κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα. Επι του παρόντος τουλάχιστον και καθώς από τα μέχρι τώρα συμφραζόμενα, ο μέσος όρος των εκτιμώμενων απωλειών είναι στα 50.000 δολάρια ανα  Έλληνα «παίκτη». Αν δεν υπάρχει κάποια άλλη πτυχή που δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, τότε ακόμη και στην ενδεχόμενη περίπτωση της «κόκκινης» οφειλής από κάποιον ή κάποιους πελάτες, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ώς απόλυτα ελεγχόμενη. Τουλάχιστον για τα μεγάλα χρηματιστηριακά γραφεία, που εκτός από τους ιδιώτες, εκτελούν εντολές και εταιρειών για τις προθεσμιακές τιμές του πετρελαίου, κυρίως όμως για λόγους αντιστάθμισης κινδύνου. Οπότε στις περιπτώσεις αυτές δεν τίθεται κανενός είδους ζήτημα για τυχόν «τρύπες». Αυτή τουλάχιστον είναι η μέχρι τώρα κρατούσα αντίληψη στη αγορά.

Εξυπακούεται ότι για την… ταυτότητα των Ελλήνων που έχασαν λεφτά από την πτώση του πετρελαίου ακούγονται πολλά, χωρίς όμως να υπάρχει η παραμικρή επίσημη επιβεβαίωση. Άλλωστε δυνητικά, στην κατηγορία αυτή θα μπορούσαν να περιληφθούν αρκετοί που θα μπορούσαν να «τζογάρουν» και να χάσουν τέτοιου ποσά. Χωρίς να συγκαταλέγονται στα «βαριά» ονόματα , που κατά κανόνα χρησιμοποιούν άλλους διαύλους (από το εξωτερικό) για να «παίξουν» με το πετρέλαιο, με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες ή και με πληθώρα άλλων «στοιχημάτων» σε μέταλλα και εμπορεύματα.

«Κάηκαν» 4,5 δισ. από την καθίζηση των τιμών

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (Futures) είναι εκ των πραγμάτων υπερυψηλού ρίσκου, δίνοντας την ευχέρεια στους «παίκτες» να ποντάρουν είτε στην άνοδο, είτε και στην πτώση των τιμών, μέσα σε ένα οριοθετημένο χρονικό διάστημα. Έτσι μπορούν να μεγιστοποιηθούν όχι μόνο τα κέρδη, αλλά και οι ζημιές σε περίπτωση αστοχίας του «στοιχήματος».

Στο πετρέλαιο, το κάθε συμβόλαιο αντιστοιχεί σε 1.000 βαρέλια «μαύρου χρυσού». Στις 9 του μηνός του περασμένου Μαρτίου η τιμή του αμερικανικού αργού (τύπου WTI) ήταν στα επίπεδα των 42 δολαρίων το βαρέλι και για να πάρει κάποιος μια θέση ανόδου των τιμών, έπρεπε να καταβάλει όχι το σύνολο της ονομαστικής αξίας (42Χ1.000= 42.000 δολάρια) αλλά μόνο το 15% αυτής. Δηλαδή 6.300 δολάρια. Όλα αυτά μέχρι τις 21 Απριλίου, οπότε και έληγε το συγκεκριμένο συμβόλαιο της «σειράς» του Μαΐου.

Πέφτοντας  όμως στη συνέχεια οι τιμές και αφού το ανοδικό «στοίχημα» αστοχούσε, ο «παίκτης» έπρεπε να βάζει κι άλλα λεφτά για να καλύψει τη διαφορά. Σε περίπτωση που επέμενε να διατηρήσει τη θέση του ανοικτή.

 Το ακραίο επήλθε το βράδυ της Δευτέρας του ορθόδοξου Πάσχα ( 20 Απριλίου) όταν η τιμή του πετρελαίου έκλεισε στο μέχρι τότε εξωπραγματικό -37,63 δολάρια (-306%). Από τα 42 δολάρια μέχρι το μηδέν, ο «παίκτης» που αστόχησε στο ποντάρισμα χρεώθηκε με 42.000 δολάρια ζημιά. Χάνοντας περίπου 6,7 φορές παραπάνω λεφτά από αυτά που αρχικά χρησιμοποιήθηκαν ως περιθώριο ασφάλισης (Margin).

Εκτιμάται ότι από τα περίπου 110.000 συμβόλαια του Μαΐου (για 110 εκατ. βαρέλια πετρελαίου) που έφτασαν στη λήξη τους, κάποιες εκατοντάδες από αυτά, αντίκρυσαν και τα εφιαλτικά επίπεδα των αρνητικών τιμών. Σε κάθε περίπτωση από αυτό και μόνο το συμβόλαιο, υπολογίζεται ότι όσοι είχαν παίξει την άνοδο των  τιμών, θα πρέπει να έχασαν περίπου 4,5 δισ. δολάρια…

Αργά χθες το βράδυ, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο του Τέξας, ήταν στα επίπεδα των 12,8 δολαρίων το βαρέλι, για τη νέα «σειρά» συμβολαίου του Ιουνίου, που εκπνέει στις 19 Μαΐου. Ωστόσο τώρα τα δεδομένα για το Margin έχουν γίνει πολύ  σκληρά, αφού το αρχικό περιθώριο ασφάλισης για να ποντάρει κάποιος στην άνοδο έχει πάει στα…11.500 δολάρια ανα συμβόλαιο, με βάση τη θεαματική αναπροσαρμογή που έχουν κάνει οι πλατφόρμες διαμεσολάβησης. Δηλαδή στο 90% της συνολικής ονομαστικής αξίας του συμβολαίου.

Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για όσους ποντάρουν στην πτώση, καθώς το απαιτούμενο Margin έχει ανέβει στα 16.000 δολάρια.

Σε αντίθεση με το πετρέλαιο WTI, η τιμή του Brent ( 20,4 δολάρια χθες το βράδυ) είναι καλύτερη καθώς τα συμβόλαιά του διακανονίζονται χρηματικά και όχι με φυσική παράδοση του προϊόντος όπως συμβαίνει με το αμερικανικό αργό. Για το οποίο έχουν πιά εξαντληθεί και οι χώροι αποθήκευσης.

Επίσης αργά χθες το βράδυ, η «σειρά» του Ιουνίου στο αμερικανικό αργό, είχε κάνει συναλλαγές περίπου 630.000 συμβολαίων, που αντιστοιχούν σε 630 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Όταν εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, η πραγματική κατανάλωση πετρελαίου σε ολόκληρο των πλανήτη είναι περί τα 70 εκατ. βαρέλια την ημέρα…