Η Folli Follie ήταν «το δημιούργημα της ζωής του,  το παιδί του», είχε πει στην απολογία του ο προφυλακισμένος ιδρυτής της εταιρείας.

Αλλά στο δικόγραφο που κατέθεσε στο παρά πέντε της προχθεσινής δίκης για την επικύρωση ή την απόρριψη του σχεδίου εξυγίανσης, για τον  Δημήτρη Κουτσολιούτσο η εταιρεία του έγινε «αντίδικος» κι εκείνος μιλά πλέον για το… καλό των πιστωτών, των τραπεζών, του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων.

Υπάρχει κίνδυνος να μην ωφεληθούν από αυτή τη συμφωνία, υποστηρίζει, για αυτό και ζητά από τους δικαστές να την απορρίψουν.

Ο βασικός μέτοχος της Folli Follie που για τη σημερινή διορισμένη διοίκηση είναι και το βασικό εμπόδιο στην προσπάθεια εξυγίανσης της εταιρείας, κατέθεσε το μεσημέρι της Τρίτης κύρια παρέμβαση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου την επομένη, επρόκειτο να συζητηθεί η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας με τους πιστωτές.

Έτσι, το πρωί της Τετάρτης, στο ακροατήριο του δικαστηρίου, ο ιδρυτής της FFG (διά του συνηγόρου του αφού ο ίδιος παραμένει προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό) βρέθηκε απέναντι στην εταιρεία του.  Και ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος της να επικυρωθεί η από 31.12.2020 συμφωνία εξυγίανσης που έχει συνάψει με τους πιστωτές της, κατά τις διατάξεις των άρθρων 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Οι λόγοι

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος δηλώνει ότι έχει έννομο συμφέρον να  παρέμβει σε αυτή τη δίκη καθώς «είμαι συνοφειλέτης με την αντίδικο, υπό την ιδιότητα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της αντιδίκου έως  26.9.2018 οπότε και παραιτήθηκα, αλλά και υπό την ιδιότητα του μετόχου αυτής, κατά πλειοψηφικό πακέτο που ανέρχεται στο 34,84%».

Έτσι ζητά την απόρριψη του αιτήματος της FFG, προβάλλοντας  ένσταση αοριστίας για τους εξής λόγους, όπως τους περιγράφει στο δικόγραφο του:

-«Σύμφωνα με τις ρητές διατάξεις του νόμου, η αίτηση εξυγίανσης μίας εταιρείας πρέπει να συνοδεύεται με ποινή απαραδέκτου από Επιχειρηματικό Σχέδιο που ανάμεσα στα άλλα να αποδεικνύει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των πιστωτών καθώς επίσης και το πρόσφορο της εξυγίανσης της επιχείρησης σε σχέση με τα όσα θα ελάμβαναν οι πιστωτές της σε περίπτωση πτωχεύσεώς της και βίαιης εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων.»

Όμως, όπως υποστηρίζει ο 79χρονος «στη συγκεκριμένη περίπτωση η αντίδικος εταιρεία, ναι μεν έχει εκπονήσει ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο που έχει ελεγχθεί από ορκωτό λογιστή, πλην όμως, ενώ παραθέτει πίνακα με τις εισπράξεις των πιστωτών σε περίπτωση που ευδοκιμήσει η επίδικη αίτηση και σε περίπτωση βίαιης εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων, πουθενά δεν παραθέτει πίνακα με το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων, αναλυτικά ως όφειλε, και με πλήρη εξήγηση ποια είναι η εμπορική αξία του καθενός από αυτά, προκειμένου να είναι δυνατόν να διαπιστωθεί η ορθότητα των ισχυρισμών της ή όχι».

-«Από πουθενά δεν προκύπτει στην επίδικη αίτηση, πως δεσμεύονται οι ομολογιούχοι, οι οποίοι και θα είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 90% στις νέες υπεράκτιες εταιρείες που θα δημιουργηθούν, ότι θα συνεχίσουν την εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, υπό μορφή υποκαταστήματος όπως επικαλείται η αντίδικος, ούτως ώστε να διαφυλαχθούν οι θέσεις των εργαζομένων, η αποπληρωμή των ρυθμίσεων που έχει ήδη κάνει η αντίδικος με το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και τα μελλοντικά έσοδα ούτως ώστε να είναι εφικτό το Επιχειρηματικό Σχέδιο πάνω στο οποίο βασίζεται η κρινόμενη αίτηση.

«Θίγεται το Δημόσιο»

Καθ’ ομολογίαν του και «για το καλό της εταιρείας του», ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος άρχισε να παραποιεί τα οικονομικά στοιχεία της FFG εξαπατώντας επενδυτές, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες.

Σήμερα, ζητά να μην αποδεσμευτούν τα δεσμευμένα περιουσιακά της στοιχεία, καθώς, όπως λέει, αν συμβεί αυτό, θα ζημιωθούν Δημόσιο, ασφαλιστικοί φορείς, δήμοι και περιφέρειες.

Στην κύρια παρέμβαση του, ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι  με τον όρο της σημερινής  διοίκησης,  όσες δημόσιες αρχές, τράπεζες ή πιστωτές έχουν δεσμεύσει περιουσία της εταιρείας «να προβούν εντός 10 εργασίμων ημερών από την έκδοση της δικαστικής απόφασης στην πλήρη άρση  κατασχέσεων ή δεσμεύσεων, αφενός μεν θίγεται το Δημόσιο και κάθε άλλο ΝΠΔΔ, αφού καίτοι δεν έχει εξοφληθεί η απαίτησή του αλλά ρυθμιστεί βάσει των ισχύουσων διατάξεων και ρυθμίσεων, αναγκάζεται να άρει κάθε δέσμευση που έχει επί των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, με αποτέλεσμα να επέρχεται σε δυσμενέστερη θέση, τόσο το ΝΠΔΔ όσο και εγώ σε ορισμένες εκ των οφειλών προς αυτά, που είμαι συνοφειλέτης για το επίδικο διάστημα».

Επιπλέον, ο Κουτσολιούτσος υποστηρίζει ότι η συμφωνία εξυγίανσης «ουδόλως είναι προς το συμφέρον της εταιρείας, αφού ρυθμίζει μεν την οφειλή της προς τους ομολογιούχος αλλά αποξενώνεται από όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, αφού τα μεταβιβάζει αφήνοντας την εταιρεία ένα «κουφάρι» επί της ουσίας, χωρίς να μεταβιβάζει αντιστοίχως το σύνολο των υποχρεώσεών της, ενώ με τους ομολογιούχους υπήρχε προγενέστερη συμφωνία που είχαμε συνάψει, βάσει της οποίας θα τους μεταβιβάζονταν το 49% των μετοχών της εταιρείας και η τελευταία θα συνέχιζε ομαλά τη λειτουργία της, αποπληρώνοντας σταδιακά τις υποχρεώσεις της».

Επιμένει δε ότι παρέδωσε την εταιρεία «με καθαρή θέση 70 εκ. ευρώ… Αυτό το γεγονός από μόνο του αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η επίδικη αίτηση δεν είναι προς το συμφέρον της εταιρείας, των εργαζομένων της, των πιστωτών της και των μετόχων της, αλλά αποκλειστικά και μόνο προς όφελος των ομολογιούχων».

Ίσως το βασικότερο επιχείρημα του ιδρυτή της Folli Follie είναι ότι η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας, «δεν έχει λάβει την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της, ως όφειλε και προβλέπεται από τη νομοθεσία για αποφάσεις τόσο καθοριστικές με τη συνέχεια της ίδιας της επιχείρησης, απλώς προβλέπει ότι αφού επικυρωθεί από το Δικαστήριό Σας, τότε θα ζητήσει την έγκριση γενικής συνέλευσης των μετόχων της».

Νομικοί εκτιμούν ότι, πράγματι, εφόσον δεν υπάρχει τέτοια έγκριση από τους μετόχους, δεν αποκλείεται το Πολυμελές Πρωτοδικείο να προχωρήσει τους επόμενους μήνες στην έκδοση προδικαστικής απόφασης, ζητώντας και τη θέση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, την πλειοψηφία της οποίας έχει η οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Πάντως, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου επί της αιτήσεως επικύρωσης ή όχι της συμφωνίας, η Folli Follie θα συνεχίσει να προστατεύεται έναντι των πιστωτών της.

Διαβάστε επίσης:

Folli Follie: Υπέρ της εξυγίανσης η πλειονότητα των πιστωτών – Κατά της αίτησης ο Δ. Κουτσολιούτσος

Κατηγορητήριο Folli Follie: Πώς «ξέπλυναν» 880 εκατ. και ο ρόλος των Κουτσολιούτσων

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ολόκληρο το κατηγορητήριο για τη Folli Follie: Πώς στήθηκε η «κομπίνα» και πόσα «τσέπωσαν» οι Κουτσολιούτσοι