Ανυπόστατες και ψευδείς χαρακτηρίζει, στο σύνολο τους, τις καταγγελίες του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, στην επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η διοίκηση της Creta Farms.

O πρόσφατα αποπεμφθείς από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, Κωνσταντίνος Δομαζάκης, προέβη σε μια σειρά από καταγγελίες για κακοδιαχείριση στην Creta Farms, με παράνομες μεταφορές χρημάτων, υπερτιμολογήσεις, ζημία 20 εκατ. ευρώ από δύο εστιατόρια κ.α., την ώρα που ο ίδιος ζητάει πίσω τα 11,6 εκατ. ευρώ που δάνεισε, κατά τους ισχυρισμούς του, στην εταιρεία το 2005-2006, κάτι, που, όμως, δεν αποτυπώνεται στους ισολογισμούς.

Η PwC διενεργεί έλεγχο για το συγκεκριμένο ζήτημα, το πόρισμα της οποίας, καθυστερεί καθώς η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει συλλέξει τα στοιχεία που απαιτούνται.

Στην επιστολή της, η διοίκηση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (11/6/2019) παραθέτει αριθμητικά στοιχεία για να απαντήσει στην καθεμία από τις καταγγελίες του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, τονίζοντας πως η πρόθεση του είναι να κατασυκοφαντήσει την εταιρεία για να εξυπηρετήσει προσωπικά του συμφέροντα.

 

Οι ισχυρισμοί 

Στους ισχυρισμούς του Κωνσταντίνου Δομαζάκη αναφορικά με την μεταφορά χρημάτων από το ταμείο της Creta Farms στην εταιρεία Νοvaplot, που ελέγχεται εξ ημισείας από τον ίδιο και τον αδερφό του, Μάνο Δομαζάκη, η διοίκηση απαντά πως μεταξύ των δύο εταιρειών έχει υπογραφεί σύμβαση.

Μάλιστα, οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας είχαν αποτυπώσει τις συναλλαγές και, υπογραμμίζεται ότι είχαν ελεγχθεί από τους ορκωτούς ελεγκτές τόσο της Grant Thornton όσο και της KPMG.

Συνεπώς, κατά την διοίκηση, δεν προκύπτει οποιοδήποτε στοιχείο αμφισβήτησης της εγκυρότητας, πληρότητας και ακρίβειας των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας και της νομιμότητας των συναλλαγών της.

Ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης καταλογίζει στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Creta Farms,  Μάνο Δομαζάκη, την αποτυχία της λειτουργίας των εστιατορίων «Ντάκος», που λειτούργησαν την τριετία 2006-2009, καθώς και την τεράστια ζημία, που όπως καταγγέλλει, προκάλεσαν.

Όπως, όμως, επισημαίνει η εταιρεία τα οικονομικά αποτελέσματα των εστιατορίων αποτυπώνονταν στην εταιρεία ΕΥΡΩΚΡΕΤΤΑ ΑΒΕΤΤΕ, στην οποία μάλιστα ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης ήταν συνδιευθύνων σύμβουλος και υπέγραφε κανονικά τις εντολές πληρωμών.

Η Creta Farms δεν είχε σχέση με την εν λόγω εταιρεία εταιρία. Προσθέτει, επίσης, πως η συνολική ζημία ανέρχεται στα 7,8 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης, και όχι στα 20 εκατ.ευρώ, όπως καταγγέλλει ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης.

Στις κατηγορίες για έργα που ενώ πληρώθηκαν δεν κατασκευάστηκαν ποτέ, η Creta Farms δηλώνει πως αυτά αφορούσαν τεχνικές βελτιώσεις της βιομηχανικής μονάδας Ρεθύμνου και, παρά τη διαφωνία του με το ΔΣ, ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης ήταν αυτός που ήθελε να προσλάβει δική του ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Η έκθεση ελέγχου δεν παραδόθηκε ποτέ από τον εσωτερικό ελεγκτή, παρά μόνο μία αναφορά επισκόπησης, ούτε απαντήθηκαν ποτέ οι διευκρινιστικές λεπτομέρειες που είχε ζητήσει τότε ο Μάνος Δομαζάκης.

Η διοίκηση αναφέρει πως συμβάσεις έργων είχαν υπογραφεί για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες ενώ είχαν εκδοθεί και τα σχετικά παραστατικά, με τα έργα που πραγματοποιήθηκαν να αποτυπώνονται στις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας, οι οποίες «αποτυπώνουν ακριβοδίκαια τις διενεργηθείσες πράξεις».

 

Οι υπερκοστολογήσεις 

Αναφορικά με τις υπερκοστολογήσεις που καταγράφει ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης στην επιστολή του, η διοίκηση αναφέρει πως πράγματι, το 2003, το ΣΔΟΕ ήλεγξε τις εμπορικές συναλλαγές της εταιρείας με την FOOD PROCESSING, επέβαλε πρόστιμο για το μερικώς εικονικό τιμολόγιο  ύψους 180 χιλ.ευρώ που εντόπισε (918 χιλ. ευρώ αντί του ορθού 738 χιλ.ευρώ), το οποίο κανονικά πληρώθηκε από την Creta Farms, κλείνοντας, έτσι, τον κύκλο της έρευνας.

Σε ό,τι αφορά στη METALO LTD, δεν υπήρξαν ποτέ οχλήσεις, έλεγχοι ή διαπίστωση παραβάσεων.

Και το κόστος της υλοποίησης του ERP SAP μπήκε ως θέμα στην επιστολή που απέστειλε στις πιστώτριες τράπεζες ο  Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Ο ίδιος τόνισε πως το κόστος εγκατάστασης έφθασε τα 8 εκατ.ευρώ με την διοίκηση της εταιρείας να ανταπαντά ότι το συνολικό κόστος ανήλθε σε 1.6 εκατ. ευρώ, κάτι που το αποδεικνύουν και τα σχετικά παραστατικά με τους προμηθευτές (SAP HELLAS, DD SYNERGY, IBM, TEKA), που η εταιρεία είχε συνάψει συμβάσεις έργου.