Απάντηση στο «γρίφο» της μεγάλης «βουτιάς» που έχει κάνει η μετοχή του «Ελλάκτωρα» φαίνεται να βρήκαν οι επαγγελματίες της χρηματιστηριακής αγοράς. Ή για την ακρίβεια  οι πιο… υποψιασμένοι από αυτούς, οι οποίοι και επιχείρησαν να ανιχνεύσουν πιο διεξοδικά το μπαγκράουντ των ισχυρών πιέσεων που ασκούνται στο «χαρτί». Το οποίο και έχει χάσει το 26,7% της αξίας του, στο διάστημα που έχει παρέλθει από τις 25 του μηνός του περασμένου Ιουλίου, όταν οι αδελφοί Καλλιτσάντση κέρδισαν την κρίσιμη μάχη των μετόχων, αναλαμβάνοντας τα ηνία του επιχειρηματικού ομίλου.

Συγκλίνουσες εκτιμήσεις ανθρώπων των αγοράς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τη σημαντική υποχώρηση της μετοχής «κρύβεται» πρωτίστως ένας μεγάλος πωλητής. Καθώς μάλιστα λέγεται, αυτός δεν είναι άλλος από την… Φανή Κούτρα, κόρη του Δημήτρη Κούτρα, ο οποίος μετά από την ήττα στη Γενική Συνέλευση του «Ελλάκτωρα» άφησε πίσω του τον όμιλο και έχει συμφωνήσει να μετακινηθεί στην Ιντρακάτ του Σωκράτη Κόκκαλη, παίρνοντας το 20% της εταιρείας.

Πέραν της Φανής Κούτρα, πωλητής μετοχών του «Ελλάκτωρα» εμφανίζεται να είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα και ο Έντι (Εδουάρδος) Σαραντόπουλος, πρώην μέλος στο Δ.Σ. του ομίλου και ένας εξ αυτών που ανήκαν στο ‘’μέτωπο’’ της πλευράς Μπόμπολα- Κούτρα. Ο επιχειρηματίας τον Ιούλιο έκλεισε τα 50 του χρόνια διοργανώνοντας ένα μεγάλο πάρτι στην Φτελιά της Μυκόνου.  

Χριστιάνα Καίσαρη, Θέμις Κανελλοπούλου και Έντυ Σαραντόπουλος

Τι λέει η αγορά για τα κρίσιμα ποσοστά στον Ελλάκτωρα

Αναμφίβολα όμως η Φανή Κούτρα, στέλεχος και αυτή  του «Ελλάκτωρα» στο παρελθόν, είναι εκείνη η οποία και διαθέτει τη μεγαλύτερη μετοχική «δύναμη πυρός».

Κατά πληροφορίες, την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης, υπήρχε στο χαρτοφυλάκιό της, περί 2% των μετοχών του ομίλου.

Ορισμένες άλλες πηγές λένε το ποσοστό αυτό δεν ήταν όλο δικό της, καθώς σε αυτό είχε ενσωματωθεί και η μετοχική θέση άλλου προσώπου της οικογένειας του Δημήτρη Κούτρα και συγκεκριμένα του αδελφού του.

Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι της αγοράς υπολογίζουν ότι η Φανή Κούτρα θα πρέπει να κατείχε τουλάχιστον 2.000.000 μετοχές του «Ελλάκτωρα», από τις οποίες και έχουν ρευστοποιηθεί περισσότερες από τις μισές… 

Η κ. Κούτρα και τα 2 εκατ. ευρώ 

Σε ότι αφορά τον Έντι Σαραντόπουλο, γιο του κατασκευαστή Κώστα Σαραντόπουλου (η εταιρεία του οποίου έχει απορροφηθεί στο σχήμα του «Ελλάκτωρα», αλλά και τελευταίου εκδότη της εφημερίδας ‘’Απογευματινή’’) έχει σαφώς μικρότερη μετοχική θέση. Κάτω από 0,5% (885.000 μετοχές) ένα τμήμα των οποίων πουλήθηκε στη αγορά.

Στις 48 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που έχουν γίνει από τη Γενική Συνέλευση του Ιουλίου έως και χθες έχουν αλλάξει χέρια 6,07 εκατ. μετοχές του «Ελλάκτωρα» αξίας 10 εκατ. ευρώ. Με τη μεσοσταθμική τιμή της μετοχής να υπολογίζεται στα 1,65 ευρώ, το αντίτιμο των πωλήσεων της κόρης του Κούτρα εκτιμάται ότι είναι στα επίπεδα των 2 εκατ. ευρώ. 

Στο διάστημα αυτό των πιέσεων από τις πωλήσεις, η  μετοχή έχει υποχωρήσει από τα 1,954 στα 1,432 ευρώ. Είναι άγνωστο αν η Φανή Κούτρα θα θελήσει να  μηδενίσει τη θέση της, η αν ενδεχομένως έχει κλείσει τον κύκλο των πωλήσεων. Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις πάντως, η μετοχή του ‘’Ελλάκτωρα’’ σημειώνει ήπια άνοδο, αλλά η πραγματική της εικόνα θα φανεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Επίσης, άγνωστοι είναι λόγοι για τους οποίους η Φανή Κούτρα προχώρησε σε… επίμονες πωλήσεις, σε τιμές τις οποίες η αγορά θεωρεί πολύ χαμηλές.

Κρατάει τη θέση του ο Δημήτρης Κούτρας στην Ελλάκτωρ

Σε αντίθεση πάντως με εκείνη, ο πατέρας της Δημήτρης Κούτρας διατηρεί τη μετοχική θέση του στον όμιλο που ανέρχεται σε ποσοστό 5,859%. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα πράξει στο εγγύς μέλλον.

Η χρηματιστηριακή αξία του ‘’Ελλάκτωρα’’ είναι τώρα στα 253,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 92,4 εκατ. χαμηλότερη από την αποτίμηση των 345,9 εκατ. ευρώ, που  είχε στις 25 Ιουλίου. Οι (λογιστικές πάντα) απώλειες υπολογίζονται στα 121,7 εκατ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι στις 18 Ιουλίου η μετοχή είχε κάνει κορυφή στα 2,12 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση του ομίλου  είχε φτάσει στα 375,2 εκατ. ευρώ.

Στη διάρκεια της σκληρής κόντρας ανάμεσα στους μετόχους, οι αδελφοί Καλλιτσάντση είχαν διαθέσει 53,5 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουν τα μετοχικά τους ποσοστά. Με το μέσο κόστος κτήσης ανά μετοχή να είναι στα 1,90 ευρώ. Με συνέπεια τώρα να «γράφουν» απώλειες 24,6%. Είναι οι παράπλευρες επιπτώσεις από τις πιέσεις των πωλητών και δη της Φανής Κούτρα… Η οποία φυσικά έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να διαχειρίζεται όπως εκείνη θέλει το μετοχικό της χαρτοφυλάκιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ελλάκτωρ: Η «βουτιά» στη μετοχή και οι απώλειες των 12,1 εκατ. ευρώ για τους αδελφούς Καλλιτσάντση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημήτρης Κούτρας: Η «εκδίκηση» των 35 ημερών – Από την Ελλάκτωρ στην Intrakat

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θα τα ζητήσουν οι τραπεζίτες; Η κ. Ειρήνη Μανουσάκη, τα 50 εκατ. ευρώ και ο πτωχός σύζυγός της (Φώτης Μπόμπολας)