• Business

    Αποκαλυπτικό: Όλο το πόρισμα Βουρλιώτη για Κοκλώνη: «Δήλωνε… γραμματέας και ταμίας σε εταιρείες του – 1,3 εκατ. σε λογαριασμούς του από την Air Fast Tickets, μετά την πτώχευσή της»

    Νίκος Κοκλώνης

    Νίκος Κοκλώνης


    Η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος «αποκάλυψε» μία «άγνωστη» επαγγελματική πτυχή του Νίκου Κοκλώνη: Έχει «διατελέσει» από γραμματέας μέχρι ταμίας σε εταιρείες. Σε δικές του εταιρείες, σύμφωνα με το πόρισμα Βουρλιώτη.

    Τουλάχιστον 24 ανά τον κόσμο οι ύποπτες εταιρείες που, κατά την Αρχή, ανήκουν στο γνωστό παρουσιαστή και τηλεοπτικό παραγωγό. Από αυτές, οι 8 στην Ελλάδα είναι εικονικές ή «οχήματα» ξεπλύματος μαύρου χρήματος ή «κέλυφος» για τη μεταφορά χρημάτων από τρίτες χώρες.

    Στην πολύμηνη έρευνα της η Αρχή φέρεται να εντόπισε δύο ενεργά υποκαταστήματα της Air Fast Tickets στις ΗΠΑ. Είναι το ταξιδιωτικό πρακτορείο του Νίκου Κοκλώνη που, προ 7ετίας, «βάρεσε» κανόνι και στην Ελλάδα.

    Τώρα η Αρχή υποστηρίζει ότι εντόπισε έμβασμα 1,3 εκατομμυρίου ευρώ που «βγήκε» από λογαριασμό της αμερικανικής Air Fast Tickets, «μπήκε» σε λογαριασμό βουλγάρικης εταιρείας, συμφερόντων Κοκλώνη και από εκεί, τα χρήματα κατέληξαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του τηλεοπτικού παραγωγού σε Ελλάδα και Τουρκία.

    «Προφανώς τα χρήματα προέρχονται από τη μεγάλη κατάχρηση», αναφέρεται στο πόρισμα του Χαράλαμπου Βουρλιώτη.

    Αυτά είναι μόνο τρία από τα συμπεράσματα της έρευνας, τα οποία καταγράφει στο πόρισμα του ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

    Μέσα σε 73 σελίδες, ο κ.Βουρλιώτης παραθέτει τα στοιχεία της εν Ελλάδι έρευνας, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, τον έλεγχο σε εταιρικά στοιχεία και φορολογικές δηλώσεις, τα αποτελέσματα ερευνών σε τρίτες χώρες και καταλήγει σε «ισχυρές ενδείξεις για διάπραξη απάτης κατ’ επάγγελμα και εξακολούθηση και ξεπλύματος μαύρου χρήματος κατ’ επάγγελμα από εγκληματική οργάνωση, με επικεφαλής τον Νίκο Κοκλώνη», δεξί του χέρι μία Αθηναία δικηγόρο και στενότατο συνεργάτη του έναν φυλακισμένο για υπόθεση ναρκωτικών.

    Το mononews παρουσιάζει το πόρισμα που πλέον βρίσκεται στα χέρια επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα για τη δική του αξιολόγηση και την απαραίτητη περαιτέρω έρευνα. Μέσα από μία μακρά διαδικασία, θα διαπιστωθεί εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες.

    «Ίδρυσε εταιρείες για να καταχραστεί χρήματα»

    Με τουλάχιστον 24 εταιρείες «αμφίβολης δραστηριότητας» εντός κι εκτός της χώρας εκτιμά ο πρόεδρος της Αρχής ότι σχετίζεται ο Νίκος Κοκλώνης. Στο πόρισμα του αναφέρονται 13 εταιρείες, με έδρα την Ελλάδα. Για αυτές, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης αναφέρει:

    «Ο Νικόλαος Κοκλώνης ίδρυσε κύκλο εταιρειών στην Ελλάδα με προφανή σκοπό να καταχραστεί χρήματα του ελληνικού Δημοσίου και να ξεπλύνει χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες του ίδιου κι άλλων, άγνωστης ταυτότητας, προσώπων σε χώρες του εξωτερικού.

    Χρησιμοποιούσε ανύπαρκτο διαχειριστή στις εταιρείες του προκειμένου να αναλάβει την ποινική, ατομική και αλληλέγγυα ευθύνη των χρεών που θα δημιουργούσαν μεθοδευμένα οι εταιρείες του, είτε από την παράνομη ιδιοποίηση του ΦΠΑ, είτε από τους ανεξόφλητους φόρους εισοδήματος ή τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών.»

    Η πιο στενή του συνεργάτης στην απάτη αναφέρεται στο πόρισμα μία δικηγόρος.

    Κατά το πόρισμα, κυρίως με τη δική της βοήθεια αλλά κι ενός λογιστή κι ενός κρατούμενου στις φυλακές Κορυδαλλού, ο τηλεοπτικός παραγωγός:

    «Αποκόμισε παράνομα οφέλη, εξαπατώντας το ελληνικό Δημόσιο καθώς έλαβε το ποσό των 2.032.581 ευρώ μέσω της επιστροφής ΦΠΑ.

    Από συναλλαγές με τις εικονικές εταιρείες του έλαβε το ποσό των 615.483 ευρώ μέσω της επιστροφής φόρου εισοδήματος από εικονική εταιρία που δεν είχε καταβάλει ποτέ φόρους.

    Δημιούργησε χρέη τουλάχιστον 10.036.839 ευρώ με τις εικονικές εταιρείες που δεν θα εξοφληθούν ποτέ στο Ελληνικό Δημόσιο και αφορούν φοροδιαφυγή από ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και φόρους μισθωτών υπηρεσιών.»

    Σύμφωνα με το πόρισμα, η συνολική ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 12.684.904 ευρώ.

    «Δεν δήλωνε εισοδήματα – Έχει εταιρείες σε Ινδία-Παναμά»

    Το «καμπανάκι» για τους Ελεγκτές της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος «ήχησε» όταν λένε ότι διαπίστωσαν πως από το 2015 μέχρι και την περυσινή φορολογική του δήλωση ο Νίκος Κοκλώνης δήλωνε πολύ μικρά εισοδήματα από μισθωτή εργασία ενώ δεν δήλωνε ακίνητη και μεγάλη κινητή περιουσία στο όνομά του.

    Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, φέρεται να έχει εταιρείες σε 3 ηπείρους:

    «Εμφανιζόταν ως διαχειριστής και πραγματικός δικαιούχος σε πολλές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα σε Βουλγαρία, Κύπρο, Τουρκία, Ινδία, Παναμά και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

    Εμφανίζεται έμμεσα ή άμεσα, ως διαχειριστής, διευθυντής, πραγματικός δικαιούχος και ιδρυτής τουλάχιστον 24 εταιρειών.

    Ορισμένες εξ αυτών εκπροσωπούνται από πρακτορεία ή γραφεία της χώρας που εδρεύουν, με εμφανή εταίρο τον Νίκο Κοκλώνη ενώ σε κάποιες άλλες δηλώνεται ως διευθυντής, γραμματέας ή ταμίας. Η δραστηριότητα αυτών των εταιρειών είναι αμφίβολη.»

    Στην Ελλάδα, ο συνταξιούχος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης αναφέρει ότι μεταξύ των εταιρειών του ελεγχόμενου επιχειρηματία, οι 8 παρουσιάζουν ποινικό ενδιαφέρον.

    «Από αυτές οι 4 εταιρείες είναι εικονικές, εκ των οποίων στις 3 ο διαχειριστής είναι ανύπαρκτος και στην 4η, «μπροστινός» είναι ένας λογιστής.

    Άλλες 2 είναι εταιρείες κέλυφος που έχουν τη μητρική τους εταιρεία στο εξωτερικό και άλλες 2 είναι εταιρείες όχημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, οι οποίες μέσα από τη δράση που παρουσιάζουν από τις τραπεζικές συναλλαγές που πραγματοποιούν, ξεπλένουν χρήματα των παράνομων δραστηριοτήτων του Νικολάου Κοκλώνη και άλλων άγνωστων προσώπων», αναφέρεται στο πόρισμα.

    «Ο διαχειριστής Armando και ο φυλακισμένος συνεργάτης»

    O Meta Armando, αλβανικής καταγωγής και διαχειριστής σε εταιρείες του Νίκου Κοκλώνη θα μπορούσε να είναι και ο πιο έμπιστος συνεργάτης του.

    Αν φυσικά ήταν υπαρκτό πρόσωπο.

    Διότι, κατά το πόρισμα Βουρλιώτη, ο Meta Armando είναι ένα ανύπαρκτο πρόσωπο, που έβγαλε AΦΜ, άνοιξε τραπεζικούς λογαριασμούς κι έγινε διαχειριστής εταιρειών, επιδεικνύοντας τα στοιχεία ενός πλαστού διαβατηρίου.

    Το μόνο αληθινό στο διαβατήριο ήταν η φωτογραφία του φερόμενου ως δικαιούχου.

    Φέρεται να ανήκει σε ένα υπαρκτό πρόσωπο, επίσης αλβανικής καταγωγής, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν σε επιχείρηση του Νίκου Κοκλώνη. Σήμερα, είναι έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού, με πηγές να αναφέρουν ότι εμπλέκεται σε εμπορία ναρκωτικών.

    Ο κ. Βουρλιώτης αναπτύσσει στο πόρισμα του τον τρόπο που, κατά την κρίση του, «Ο Κοκλώνης Νικόλαος με απόλυτη συνείδηση και δόλο μεθόδευσε τη συνεργασία του με τον έγκλειστο και διαχειριστή εταιρειών του.

    Η δράση του φανερώνει ότι παραπλανούσε με δόλο το ελληνικό Δημόσιο και τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας προκειμένου να καταχραστεί δημόσιο χρήμα και να φοροδιαφεύγει».

    Αναφέρεται επιπλέον στην ίδια ενότητα του πορίσματος των 73 σελίδων:

    «Για τις εταιρείες με έδρα την Ελλάδα παρατηρείται ότι η έναρξη τους πραγματοποιείται από το 2015 έως το 2021 με διαχειριστή ή φορολογικό εκπρόσωπο, αρχικά σε κάποιες από αυτές τον Κ. Γ. (σ.σ. ελέγχεται και αυτός), μετά από περίπου ένα χρόνο αναλαμβάνει τη διαχείριση ο Νικόλαος Κοκλώνης αλλά σε μικρό χρονικό διάστημα τη μετέφερε στον Meta Αrmando.

    Πρόκειται για ανύπαρκτο φυσικό πρόσωπο με πλαστά στοιχεία διαβατηρίου και φωτογραφία του υπαρκτού φυσικού προσώπου H. P.

    Ο Νίκος Κοκλώνης γνώριζε πολύ καλά τον H.P. καθώς τον είχε υπάλληλο από το 2012 έως το 2014 στην πτωχευμένη εταιρεία του Αir Fast Tickets.

    Ο συγκεκριμένος έχει πλούσιο ποινικό παρελθόν και είναι κρατούμενος σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Είχε στην κατοχή του πλαστό διαβατήριο με στοιχεία Meta Αrmando και φωτογραφία δική του.

    Με αυτό το πλαστό διαβατήριο έλαβε ΑΦΜ τον Ιούλιο του 2017 και μετά από τρεις ημέρες το ανύπαρκτο φυσικό πρόσωπο ορίστηκε ως διαχειριστής εταιρείας του Νίκου Κοκλώνη.

    Εκτός από την έκδοση του ΑΦΜ, το ανύπαρκτο φυσικό πρόσωπο απέκτησε τραπεζικό λογαριασμό και εμφανίζεται συνδικαιούχος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών που συμμετείχε.

    Υφίστανται ισχυρότατες ενδείξεις ότι ο Νίκος Κοκλώνης είχε πλήρη γνώση για τον έγκλειστο στις φυλακές Κορυδαλλού κι ότι εμφανιζόταν ως Meta Armando με πλαστό διαβατήριο στις δημόσιες αρχές της χώρας καθώς και στα πιστωτικά ιδρύματα και συμμετείχε ενεργά σε αυτή την απάτη αφού με ψευδείς εγγυήσεις του προς το ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα δηλωνε ότι απασχολούσε σε εταιρεία του τον ανύπαρκτο Meta Αrmando».

    Ενεργή συμμετοχή στην απάτη αποδίδει ο κ. Βουρλιώτης και στη δικηγόρο, η οποία, όπως λέει, γνώριζε για τον «μαϊμού» Armado.

    «Δρούσαν με απάτες τύπου πυραμίδα»

    Η Αρχή για το Ξέπλυμα συγκέντρωσε στοιχεία από έρευνες που έχουν γίνει σε χώρες του εξωτερικού για τις εταιρείες που φέρονται να ανήκουν στον τηλεπαρουσιαστή.

    Στο πόρισμα Βουρλιώτη αναφέρεται:

    «Σε κάποιες περιπτώσεις οι ελεγκτικές αρχές των χωρών έχουν προβεί σε διακοπή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των εταιρειών και της δράσης τους, καθώς αποδεδειγμένα προέβαιναν σε οικονομικές απάτες, όπως παράνομα χρηματοοικονομικά προϊόντα τύπου πυραμίδας , σχήμα ΡΟΝΖΙ.

    Η οικονομική τους δραστηριότητα μέσω του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι έντονη αφού με αυτό τον τρόπο μεταφέρουν εκατομμύρια ευρώ και δολάρια από την εταιρεία μιας χώρας σε εταιρεία άλλης χώρας, συνεχίζοντας σε εταιρεία τρίτης και τέταρτης χώρας έως ότου χαθούν τα ίχνη της πηγής προέλευσης των παράνομων χρημάτων.

    Στην Ελλάδα, η δημιουργία των εταιρειών, η δράση τους και οι τοποθετήσεις των διαχειριστών είναι πολύ καλά οργανωμένες και μεθοδευμένες καθώς όλα τα χρέη και όλες οι παράνομες συναλλαγές των εταιρειών πραγματοποιούνται κυρίως μετά την ανάληψη της διαχείρισης από ένα ανύπαρκτο πρόσωπο και τον «μπροστινό» υπάλληλο – λογιστή για να αναλάβουν εκείνοι τις ευθύνες.»

    «Οι αναλήψεις από ATM και η Air Fast Tickets»

    Στο πόρισμα, το οποίο οδήγησε στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του γνωστού τηλεπαρουσιαστή, ακόμα 7 φυσικών προσώπων και 13 εταιρειών, αναφέρεται ότι αναλήψεις ύποπτου χρήματος από λογαριασμούς στην αλλοδαπή πραγματοποιούνταν ακόμα και μέσω των ATM στην Ελλάδα:

    «Μεγάλα ποσά από αυτή την οικονομική δράση είτε καταλήγουν με τη μορφή εισερχομένων εμβασμάτων σε λογαριασμούς ελληνικών εταιρειών συμφερόντων του Νικολάου Κοκλώνη, χωρίς να δικαιολογούνται από κάποιου είδους επαγγελματική συναλλαγή, είτε με τη χρήση των ελληνικών ATM γίνονται ανάληψη με τη μορφή μετρητών, απευθείας από λογαριασμούς που δίνει στο εξωτερικό ο Νικόλαος Κοκλώνης, χωρίς τα ποσά να εμφανίζονται σε λογαριασμούς των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Από την ανάλυση των συναλλαγών αυτών και τη ροή του χρήματος προκύπτει ότι ο Νικόλαος Κοκλώνης και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν τρίτες χώρες ως χώρες μεταφοράς χρήματος, μέσω των εταιριών ‘”κέλυφος” που έχουν δημιουργηθεί εκεί».

    Μέσω αυτής της διαδικασίας, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος φέρεται να εντόπισε στοιχεία βάσει των οποίων – κατά το πόρισμα- ο Νίκος Κοκλώνης διατηρεί ακόμα και σήμερα στις ΗΠΑ δύο υποκαταστήματα της (πτωχευμένης στην Ελλάδα) Air Fast Tickets.

    Στο σχετικό απόσπασμα αναφέρεται:

    «Τραπεζικός λογαριασμός βουλγαρικής εταιρείας, ιδιοκτησίας Ν. Κοκλώνη, δέχτηκε πιστώσεις 1.344.430 ευρώ από την αμερικανική εταιρεία Air Fast Tickets Inc και στη συνέχεια τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς του ιδίου σε Ελλάδα ή Τουρκία , με αιτιολογία συναλλαγής “invoice”.

    Δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση η Βουλγαρία χρησιμοποιήθηκε ως χώρα μεταφοράς των χρημάτων που είχε προφανώς καταχραστεί από τη δράση της αμερικανικής εταιρείας Air Fast Tickets Inc.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι συμφερόντων Κοκλώνη Νικολάου με δύο ενεργά υποκαταστήματα σήμερα σε πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και είχε καταχραστεί τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια από τις αεροπορικές εταιρίες, τους πιστωτές και τους πελάτες της, δηλώνοντας πτώχευση.

    Το ίδιο έγινε και με τη θυγατρική της στην Ελλάδα η οποία πτώχευσε».

    «Απάτη σε βάρος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

    Πλην των 12 εκατομμυρίων ευρώ, ο πρώην ανώτατος εισαγγελέας αποδίδει απάτη στον Ν. Βουρλιώτη επιπλέον ποσού 9,9 εκατομμυρίων ευρώ από κρατική χρηματοδότηση.

    Αν και υπάρχει πλέον επίσημη ανακοίνωση των αρμοδίων ότι δεν έχει εισπραχθεί ολόκληρο ή μέρος αυτού του ποσού από τον κ. Νίκο Κοκλώνη, ο κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης μιλά στο πόρισμα του για τετελεσμένη απάτη, αυτή τη φορά και σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Όπως λέει:

    «Ο Νίκος Κοκλώνης διεκδίκησε και πέτυχε τη χρηματοδότηση μιας νεοσυσταθείσας εταιρείας του από ελληνικά και ευρωπαϊκά ευρωπαϊκά κονδύλια, δηλώνοντας ως συνδεδεμένες με την επιδοτούμενη εταιρεία, εικονικές εταιρείες και εταιρείες ”κέλυφος” και υποβάλλοντας μεταξύ των δικαιολογητικών, ψευδή υπεύθυνη δήλωση διαχειριστή εταιρείας.

    Συνεπώς, ο Νίκος Κοκλώνης με προφανή δόλο και συστηματικές ψευδείς ενέργειες διέπραξε το αδίκημα της απάτης κατά του ελληνικού Δημοσίου και των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούμενος από τη χρηματοδότησή της εταιρείας με το συνολικό ποσό των 9.935.712 ευρώ».

    Οι δικηγόροι του κ. Κοκλώνη επισκέφθηκαν χθες τον οικονομικό εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη.

    Φέρονται να δήλωσαν ότι ο ελεγχόμενος «βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των εισαγγελέων» και να υπέβαλαν αίτημα να λάβουν αντίγραφο του πορίσματος Βουρλιώτη, προκειμένου να προσφύγουν κατά της διάταξης δέσμευσης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ