ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά success story στις επιχειρηματικές συμμετοχές, έκλεισε χθες τον κύκλο του. Μπαίνοντας πλέον στη δικαιοδοσία των πάσης φύσεως μελετητών, οι οποίοι δοκιμάζουν να ανιχνεύσουν τα μυστικά των χρυσοφόρων αποδόσεων.
Μετά από σχεδόν 8,5 χρόνια μετοχικής παρουσίας στον ΟΠΑΠ, η οικογένεια Μελισσανίδη έκανε Cash out από τον εισηγμένο γίγαντα των τυχερών παιγνίων στη χώρα, με κέρδη που είναι 6,7 φορές μεγαλύτερα, σε σύγκριση με τα ίδια κεφάλαια της αρχικής τοποθέτησης.
Επίδοση εξόχως λαμπρή, που είναι συνυφασμένη με ένα ευρύτερο πλέγμα εξελίξεων, στο επιχειρηματικό, χρηματιστηριακό, αλλά και δημοσιονομικό τοπίο του τόπου.
Το ουσιώδες από όλα αυτά είναι ότι η πλευρά Μελισσανίδη πήρε θέση στον ΟΠΑΠ με δικά της κεφάλαια ,που σύμφωνα με εκτιμήσεις ήταν 51,3 εκατ. ευρώ. Ενώ βγήκε, έχοντας εισπράξει 347,4 εκατ. ευρώ, μαζί με τα μερίσματα.
Πώς έγιναν όλα αυτά και κάτω από ποιες συνθήκες;
Θα πρέπει κάποιος να γυρίσει στο 2013, όταν επί κυβερνήσεως Σαμαρά ιδιωτικοποιήθηκε ο ΟΠΑΠ. Από το ΤΑΙΠΕΔ τότε και κάτω από τη Δαμόκλειο σπάθη της «τρόικας» που επιζητούσε παραχωρήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου για άντληση εσόδων.
Προκειμένου να ενισχυθεί η δημοσιονομική ευλυγισία της χώρας, που ήδη είχε μπει στα μνημόνια.
Το σχήμα της Emma delta ήταν εκείνο που πήρε το 33% του ΟΠΑΠ (105.270.000 μετοχές) έναντι 622 εκατ. ευρώ.
Και με τη δέσμευση για την καταβολή άλλων 30 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
Στο εν λόγω σχήμα και πέραν των άλλων διεθνών επενδυτών (κυρίως Τσέχων) μετείχε και η πλευρά Μελισσανίδη. ‘Ως δεύτερος κατά σειράν εταίρος.
Από τις μετοχικές ανακατατάξεις που έγιναν μεταγενέστερα, ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Κάρελ Κόμαρεκ, έγινε η ηγέτιδα μετοχική δύναμη, τόσο του αρχικού σχήματος (που μετεξελίχθηκε σε Sazka Group) όσο και της νέας επιχειρηματικής οντότητας (Allwyn Entertainment) που ελέγχει τον ΟΠΑΠ.
Με βάση την χθεσινή ανακοίνωση, προκύπτει ότι η εξαγορά του ποσοστού Μελισσανίδη αντιστοιχεί στο 6,9% του ΟΠΑΠ, αφού η συμμετοχή της ελεγχόμενης από τον Κόμαρεκ εταιρείας πήγε από το 41,2% στο 48,1% της εισηγμένης.
Η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε 24.347.083 υφιστάμενες μετοχές του ΟΠΑΠ, οι οποίες είναι και αυτές που αγοράστηκαν τώρα.
Το «πακέτο» αυτό ισοδυναμεί με το 23,1% των μετοχών του ΟΠΑΠ που αγοράστηκαν από την Emma delta, στην ιδιωτικοποίηση του 2013.
Η εκκίνηση των μοχλευμένων τοποθετήσεων
Τότε όμως το συγκεκριμένο σχήμα, πήρε τις μετοχές του ΟΠΑΠ στις 11 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς, ενώ δέκα μέρες νωρίτερα προχώρησε στην έκδοση δύο ομολόγων, τετραετούς διάρκειας, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ. Με αυτά κατέβαλε της εξαγοράς ( 33% του ΟΠΑΠ) συνεισφέροντας και άλλα 222 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς για αυτά τα 222 εκατ. ευρώ, το μερίδιο Μελισσανίδη βάσει της θέσης του στην Emma delta (23,1%) ήταν 51,3 εκατ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από το πληροφοριακό δελτίο της ομολογιακής έκδοσης, για τη συμμετοχή στον ΟΠΑΠ χρησιμοποιήθηκε η κυπριακή εταιρεία Yeonama Holdings.
Στην οποία ο 40χρονος ετών σήμερα Γιώργος Μελισσανίδης είχε τη μετοχική πλειοψηφία, ενώ ο 70 χρόνος πατέρας του Δημήτρης (σήμα κατατεθέν για την ομάδα της ΑΕΚ) μαζί με τη GΤech που Lottomatica, είχαν μειοψηφικό μερίδιο συμμετοχής.
Από τα 400 εκατ. ευρώ των ομολόγων η μεν πρώτη σειρά είχε ονομαστική αξία 250 εκατ. ευρώ και ετήσιο επιτόκιο 8,5%, ενώ η δεύτερη ήταν ονομαστικής αξίας 150 εκατ. ευρώ, εκδόθηκε με τιμή στο 98,2 και είχε επιτόκιο…12%.
Γεγονός που αν μη τι άλλο ξενίζει, καθώς πρόκειται για την ίδια εκδότρια εταιρεία, που έχει «στο τραπέζι» τις αναμενόμενες να αποκτηθούν μετοχές του ΟΠΑΠ.
Όπως και να΄χει η ομολογιακή αυτή έκδοση κόστισε…560 εκατ. ευρώ (αποπληρωμή κεφαλαίων και τόκοι) που με την προσθήκη και των υπόλοιπων 30 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ, διαμορφώνεται στα 590 εκατ. ευρώ.
‘Ένα κόστος που αποπληρώθηκε από τις μερισματικές διανομές, οι οποίες από το 2014 έως τώρα έχουν φτάσει στα 676,4 εκατ. ευρώ, για τις 105,27 εκατ. μετοχές που αποκτήθηκαν από το σχήμα της Emma Delta.
Συνεπώς και αν αφαιρεθούν τα κόστη του ομολογιακού, μένουν 86,4 εκατ. ευρώ και περίπου 20 εκατ. ευρώ στην πλευρά Μελισσανίδη βάσει της συμμετοχής της.
ΟΠΑΠ: Τα 327,4 εκατ. ευρώ
Για την οποία, όποια ανακοινώθηκε χθες, θα δοθούν 327,4 εκατ. ευρώ, προκειμένου από να εξαγοραστεί από Κάρελ Κόμαρεκ.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι λαμβάνοντας υπόψη τον καθαρό δανεισμό της εταιρείας που πληρώνει τον Μελισσανίδη, η συναλλαγή γίνεται με premium άνω του 10% επί της τρέχουσας τιμής του ΟΠΑΠ.
Αν ερμηνεύεται ορθά η αναφορά αυτή, τότε σημαίνει ότι εκτός του τιμήματος περιλαμβάνονται και δανειακές υποχρεώσεις 37,8 εκατ. ευρώ.
Οι οποίες ενδεχομένως να αφορούν δάνεια Μελισσανίδη για την εξαγορά της θέσης που είχε η Lottomatica ως εταίρος, η οποία έγινε το 2019.
Χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Σε κάθε περίπτωση τα εκτυφλωτικά κέρδη Μελισσανίδη, είναι απόρροια σε σημαντικό βαθμό και του μοχλευμένου χρήματος που χρησιμοποιήθηκε, στο deal της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ.
Και αυτό γιατί χρησιμοποιήθηκαν λιγότερα ίδια κεφάλαια.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι από το 2014 έως τώρα, ο ιδιωτικοποιημένος ΟΠΑΠ έχει συνολικά καθαρά κέρδη 1,34 δισ. ευρώ, έχοντας μοιράσει στους μετόχους 2 δισ. ευρώ…
Στο ίδιο διάστημα το Δημόσιο έχει εισπράξει…3,4 δισ. ευρώ από τη φορολογία που επιβλήθηκε στα έσοδα των τυχερών παιγνίων και άλλα 509,7 εκατ. ευρώ από την εταιρική φορολογία στα κέρδη.
Με τα δεδομένα αυτά το Δημόσιο έχει καταφανώς περισσότερα οφέλη από την ιδιωτικοποίηση, σε σύγκριση με εκείνα που έχουν καρπωθεί οι αγοραστές των μετοχών…
Διαβάστε επίσης
ΟΠΑΠ: Cash out για την οικογένεια Μελισσανίδη, αγοραστής ο Karel Komárek
Alpha Finance: Αυτά είναι τα 6 top picks για το Χρηματιστήριο το 2022
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί