Έφτασαν στην πηγή, αλλά δεν κατάφεραν να πιουν νερό οι βασικοί μέτοχοι της Newsphone

Η χαμηλού κόστους, υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση που υπέβαλαν από κοινού ο Πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Θεοδόσης, η Αντιπρόεδρος σύζυγός του Τερέζα, καθώς επίσης και ο Διευθύνων Σύμβουλος Ευστράτιος Απέργης, δεν στάθηκε ικανή να πετύχει το ζητούμενο.

Ξεκίνησαν ελέγχοντας το 55,07% και εν τέλει συγκέντρωσαν το 88,48% των μετοχών. Χωρίς να καταφέρουν να πιάσουν τον στόχο του 90%, που θα οδηγούσε στην επιζητούμενη έξοδο Newsphone από το χρηματιστήριο. Τούς έλειψαν 421.944 μετοχές, αξίας 198,3 χιλιάδων ευρώ…

Όπως όλα δείχνουν, υπήρξαν τρεις καθοριστικοί λόγοι για της αποτυχία της Δημόσιας Πρότασης:

Ο πρώτος έχει να κάνει με τις «ιδιαιτερότητες» του μετοχολογίου. Σε αυτές, το κεντρικό σημείο αναφοράς φέρεται να ήταν το «πακέτο» του περίπου 3% της εταιρείας, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είχε αποκτηθεί προ ετών από επιχειρηματία, ο οποίος δεν βρίσκεται πια εν ζωή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξαγορά του συγκεκριμένου «πακέτου» κόλλησε , καθώς δεν έχουν τελεσφορήσει ακόμη οι διαδικασίες για τα κληρονομικά της οικογένειας. Η οποία κατείχε φημισμένη εμπορική αλυσίδα στον τομέα της ψυχαγωγίας, που εκχωρήθηκε στα χρόνια των μνημονίων και οδηγήθηκε μετέπειτα σε λουκέτο, στα χέρια του νέου ιδιοκτήτη. Αν είχε σταθεί εφικτό να αγοραστεί αυτό το μετοχικό «πακέτο», τότε είναι ευνόητο πως θα είχε καλυφθεί το «κενό» του περίπου 1,5%, που υπήρξε στο τέλος της Δημόσιας Πρότασης.

Δεύτερος λόγος, ήταν οι …ξεχασμένοι μέτοχοι. Οι οποίοι κάποια στιγμή στο παρελθόν είχαν αγοράσει από λίγα «χαρτιά» ο κάθε ένας, χωρίς στη συνέχεια να έχουν δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για την τύχη τους. Μπορεί μεν το συνολικό ποσοστό όλων αυτών των μετόχων να είναι μικρό, αλλά σαφώς θα μπορούσε να συνεισφέρει στο να πιαστεί ο στόχος του 90%.

Ο τρίτος λόγος της αποτυχίας έχει να κάνει με τους …αρνητές της Δημόσιας Πρότασης. Πρόκειται για μετόχους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων, θεώρησαν χαμηλό το τίμημα, ενώ ορισμένοι άλλοι απάντησαν «όχι» χωρίς να δώσουν ειδικότερες εξηγήσεις. Ανάμεσά τους βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες και μέτοχος που κατέχει περί το 0,5%, διαμένει στην Ελβετία και δεν θέλησε να δώσει καμία άλλη συνέχεια στο προσκλητήριο και τις κρούσεις που έγιναν από την εταιρεία.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Newsphone έμελλε να γίνει η εταιρεία που έσπασε το «σερί» των 12 επιτυχημένων Δημόσιων Προτάσεων που προηγήθηκαν. Η αμέσως προηγούμενη αποτυχία ήταν αυτή του Τιτάνα, που επανήλθε όμως και εν τέλει πέτυχε τον στόχο της για την μεταφορά έδρας στο εξωτερικό.

Τι αναμένεται να ακολουθήσει

Στην προκειμένη περίπτωση και με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες η Newsphone δεν φέρεται διατεθειμένη να επιχειρήσει μια νέα Πρόταση, με αυξημένο αντίτιμο για τις μετοχές της μειοψηφίας. Στο βαθμό που αυτή θα είναι η πολιτική της, η εταιρεία θα παραμείνει στο χρηματιστήριο, με τους βασικούς μετόχους να επιδιώκουν να φτάσουν στο 90% σε βάθος χρόνου.

Λίγες μέρες πριν από την εκπνοή της Δημόσιας Πρότασης ( που ολοκληρώθηκε στις 18 Νοεμβρίου) υπήρξε ένα ιδιότυπο μπρά ντε φέρ στο χρηματιστήριο, όπου περίπου 53.000 μετοχές της εταιρείας άλλαξαν χέρια σε τιμές πάνω από εκείνη του 0,47 ευρώ. Σαφέστατη ένδειξη ότι ορισμένοι μέτοχοι επιζητούν υψηλότερο τίμημα για να παραδώσουν τις μετοχές τους. Μένει βεβαίως να αποδειχθεί το αν και κατά πόσο αυτό το «στοίχημα» θα έχει τύχη.

Το σίγουρο είναι ότι οι βασικοί μέτοχοι επέλεξαν να προχωρήσουν σε Δημόσια Πρόταση μεσούσης της πανδημίας και υπό συνθήκες μεγάλης επενδυτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Κάτι που πρακτικά ήταν υπέρ τους, μέσα σ’ αυτό το κλίμα.

Το προσφερόμενο τίμημα του 0,47 ευρώ ανά μετοχή, ήταν 69,7% χαμηλότερο από την (αναπροσαρμοσμένη) τιμή διάθεσης στο επενδυτικό κοινό, όταν η εταιρεία μπήκε στον «ναό» του χρήματος. Στις 27 Ιανουαρίου του 2003.

Επίσης, το τίμημα που προσφέρθηκε ήταν 62,3% πιο κάτω σε σύγκριση με τα όσα έχει δαπανήσει ίδια η Newsphone, για την επαναγορά ιδίων μετοχών. Το ποσοστό των οποίων ανέρχεται στο 0,35% του συνόλου των διαπραγματεύσιμων τίτλων.

Η δύναμη του «καθαρού» ταμείου

Έπειτα και από την πρόσφατη είσπραξη των 2,9 εκατ. ευρώ έναντι των «ανοικτών» απαιτήσεων από το Δημόσιο, η μικρή μέν, αλλά με αξιόλογο οικονομικό και επιχειρηματικό status εταιρεία, έχει φτάσει να διαθέτει 8,2 εκατ. ευρώ «καθαρό» ταμείο, αφαιρουμένων των δανειακών της υποχρεώσεων. Με συνέπεια το τίμημα της Δημόσιας Προσφοράς να διαμορφώνεται μόλις 1,6 φορές παραπάνω από τα διαθέσιμα της εταιρείας σε μετρητά. Με άλλα λόγια το 62,7% της αποτίμησης της εταιρείας «εκφράζεται» πλέον από τα καθαρά της ταμειακά διαθέσιμα…

Ακόμη κι αν έφταναν στο 90%, οι βασικοί μέτοχοι θα έπρεπε να διαθέσουν 4,57 εκατ. ευρώ εν συνόλω. Εν τέλει, καθώς έφτασαν να συγκεντρώσουν το 88,48% το κόστος τους διαμορφώνεται στα 4,37 εκατ. ευρώ.

Αν και οι τρεις βασικοί μέτοχοι έδρασαν από κοινού, το ζεύγος Θεοδόση είναι εκείνο που έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι στους μετοχικούς συσχετισμούς δυνάμεων. Και πριν αλλά και μετά από τη Δημόσια Πρόταση. Η οποία υλοποιήθηκε με μοχλό την «Ανκοσταρ Ελλάς». Θυγατρική κατά 100% της εδρεύουσας στην Κύπρο «Αncostar Holdings Limited». Που με τη σειρά της ελέγχεται κατά 72,90% από τον Γιώργο και την Τερέζα Θεοδόση, ενώ το υπόλοιπο 27,10% είναι στον έλεγχο του Ευστράτιου Απέργη.

Με αυτά τα ποσοστά απεικόνισης και στα κόστη της Δημόσιας Πρότασης, στην πλευρά του ζεύγους Θεοδόση αναλογούν περί τα 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ στα επίπεδα των 1,17 εκατ. ευρώ είναι το αναλογούν μερίδιο Απέργη.

Τουλάχιστον για το ζευγάρι των επιχειρηματιών που κατάγεται από τη Ζάκυνθο, το κόστος δεν φαίνεται να είναι μεγάλο, αφού αναλογεί σε μισθολογικές αποδοχές 3,2 ετών. Και τούτο γιατί και οι δύο, λαμβάνουν μικτές αποδοχές από τη Newsphone , το ύψος των οποίων είναι λίγο παραπάνω από 1 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

Newsphone: Στο 86,49% έφτασε το ποσοστό των βασικών μετόχων μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης

Newsphone: Κατεβλήθη το ποσό των €2.933.519,45 από το ελληνικό δημόσιο

Newsphone: Η πορεία της Δημόσιας Πρότασης και το 1 εκατ. ευρώ των αμοιβών που λαμβάνει το ζεύγος Θεοδόση

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση