ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ώρα της αλήθειας για την θλιβερή κληρονομιά των Μαρινόπουλων έφτασε. Οι χίλιοι εκατό περίπου εργαζόμενοι της φαρμακευτικής βιομηχανίας Φαμάρ Α.Β.Ε βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της αναδιάρθρωσης, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για αυτούς, παρά τις θετικές επιδόσεις της ελληνική εταιρείας. Και αυτό διότι η μητρική πολυεθνική Famar Sa τελεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις υπό πώληση.
Τη συναλλαγή, τόσο την αρχιτεκτονική της όσο και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή , έχει αναλάβει ο γαλλικός επενδυτικός οίκος Lazard μετά και από σχετική απαίτηση του γαλλικού δημοσίου προς την 100% μέτοχο της Famar Sa, KKR.
H αμερικανική επενδυτική εταιρεία KKR έχει αναλάβει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας ύστερα από σχετική συμφωνία με τις ελληνικές τράπεζες που κατέστησαν εξασφαλισμένοι πιστωτές και μετά από την ουσιαστική διάλυση της Pillarstone, μιας κοινοπραξίας της Eurobank και της Alpha Bank με την KKR και τον John Davison ο οποίος αποχώρησε στα τέλη του 2018 από αυτήν.
Η αποχώρηση του John Davison δεν είναι άσχετη με τα προβλήματα της Famar αφού η τελευταία απορρόφησε περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ κεφαλαίων για να στηριχθεί και επιπλέον κούρεψε τις υποχρεώσεις των πιστωτών της, ομολογιούχων και άλλων, δυο φορές.
Νέα χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ
Παρόλα αυτά η τελευταία επισκόπηση των οικονομικών της πολυεθνικής πριν από λίγους μήνες έδειξε πως απαιτεί νέα χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Στην καρδιά των οικονομικών προβλημάτων βρίσκεται η γαλλική επικράτεια όπου τα κόστη, μισθολογικά και άλλα, είναι πολύ υψηλά, αναφέρουν οι ειδικοί οι οποίοι σημειώνουν παράλληλα πως η Ελλάδα και ο Καναδάς έχουν υγιή διάρθρωση και θετικές προοπτικές.
Όμως η ελληνική θυγατρική χρωστά στην μητρική περί τα 36 εκατομμύρια ευρώ και ως εκ τούτου καθίσταται όμηρος των αποφάσεων για το γκρουπ εν παράλληλα η υγιής διάρθρωση της την καθιστά πολύτιμο στοιχείο του ενεργητικού του όλου ομίλου από το οποίο μπορεί να αποκομίσει έσοδα η KKR.
Παραμένει για την ώρα αδιευκρίνιστο κατά πόσον η ελληνική φαρμακευτική θα πουληθεί κατά μόνας ή σε συνδυασμό με άλλες μονάδες – η Famar έχει ένδεκα εργοστάσια διεθνώς- αλλά σίγουρα όταν και εφόσον τελικά αλλάξει μέτοχο αναμένεται να δρομολογηθούν κινήσεις επαύξησης της αξίας της που αυτονόητα θα περιλαμβάνουν τόσο αύξηση των πωλήσεων όσο και μείωση των εξόδων για να εξαχθούν καλύτερα περιθώρια κέρδους.
Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, οι οποίες μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2018 έλεγχαν το 99% της Famar, μετά την ολοκλήρωση συμφωνίας εξυγίανσης που υπογράφτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, αποσύρθηκαν από τη συμμετοχή τους στην ιστορική φαρμακοβιομηχανία, που υπέκυψε υπό το βάρος του υψηλού δανεισμού της, αλλά και της κατάρρευσης του ομίλου Μαρινόπουλου, στον οποίο ανήκε μέχρι και το 2017.
Έτσι οι τράπεζες έχουν περιορίσει σήμερα τη συμμετοχή τους σε ποσοστό 39% της υπεραξίας που θα προκύψει πάνω από το σημερινό δανεισμό (upside) και μεταφράζεται σε μελλοντικά έσοδα και εφόσον το πρόγραμμα εξυγίανσης της εταιρείας επιτύχει.
Η συνολική τους έκθεση προς την μητρική υπολογίζεται στα επίπεδα των 70 εκατομμυρίων ευρώ και λέγεται πως είναι εξασφαλισμένη (senior secured).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνεργασία Capital Group (Βαγγέλης Μαρινάκης) και FORCE Technology για τον πρώτο Προσομοιωτή Γέφυρας Πλοίου στην Ευρώπη
- Συλλυπητήρια Μητσοτάκη για την τραγωδία στο χιονοδρομικό κέντρο στην Τουρκία – Η ανάρτηση
- Συνάντηση Λιμενικών με τον Νίκο Ανδρουλάκη
- Βράβευση του Γιάννη Μώραλη από το ΕΒΕΠ για το οικονομικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι της πόλης