Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες… Να αναπτύσσονται δηλαδή εσωτερικές αντιθέσεις, που με τη σειρά τους σπάνε τους κρίκους συνοχής ανάμεσα στα εξ αίματος συνδεδεμένα μέλη.

Στην προκειμένη περίπτωση ο 63χρονος Μανώλης Καραμολέγκος, διοικητικός ηγέτης και βασικός μέτοχος της εισηγμένης στο χρηματιστήριο, συνεπώνυμης αρτοβιομηχανίας, είναι κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος από την αδελφή του Μαρία. Ωστόσο και όπως δείχνουν τα πράγματα,  η πραγματική απόσταση που χωρίζει πλέον τα δύο αδέλφια είναι καταφανώς μεγαλύτερη από την ηλικιακή τους διαφορά…

Αν και επισήμως δεν έχει βγει κάτι προς τα έξω, εν τούτοις, όσοι γνωρίζουν περισσότερα, κάνουν λόγο για τυπική κατάληξη μιας «σοβούσας δυσαρμονίας σχέσεων». Χωρίς να είναι διακριτά τα αίτια και οι αφορμές, που μπορεί να προκάλεσαν τις έριδες και να επέφεραν τη διάσταση απόψεων.

Όπως και να ’χει, το σίγουρο είναι πως αποκόπηκε  ο «ομφάλιος λώρος» που ένωνε μετοχικά και διοικητικά τα δύο αδέλφια, με την αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος.

Μια εταιρεία με αναγνωρίσιμο brand, με ηγετική θέση στην αγορά του συσκευασμένου-τυποποιημένου ψωμιού, και με τρέχουσα   χρηματιστηριακή αξία 31,4 εκατ. ευρώ.

Η Μαρία Καραμολέγκου δεν έχει πιά θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ το μετοχικό της ποσοστό (20,17%) το αγόρασε προ ημερών ο αδελφός της Μανώλης έναντι 4,8 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα με σημαντική έκπτωση (discount) της τάξεως του 23,8% σε σχέση με την αγοραία τιμή της μετοχής.

Γεγονός που μεταδίδει την αίσθηση ότι η πίεση ήταν μεγαλύτερη στην πλευρά του πωλητή. Κάτι που μάλλον παραπέμπει σε ένα όχι και τόσο «βελούδινο» διαζύγιο…

Η… βουβή «αποκαθήλωση» από το Διοικητικό Συμβούλιο

Ως Αντιπρόεδρος, με εκτελεστικές αρμοδιότητες, η Μαρία Καραμολέγκου συνυπέγραψε για τελευταία φορά τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, που αφορούσαν το πρώτο 6μηνο του 2019. Έκτοτε, δεν είχε άλλη…ορατή ανάμειξη στα των ισολογισμών.

Το αν και κατά πόσο αυτό μπορεί να στοιχειοθετεί ανοικτή διαφοροποίηση από την πλευρά της, αποτελεί αναπάντητο ερώτημα.

Στην ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου που προέκυψε  μετά από την τακτική γενική συνέλευση του Μάϊου της εφετινής χρονιάς, η Μαρία Καραμολέγκου άλλαξε πόστο.

Και από  Αντιπρόεδρος «κατηφόρισε» σε θέση  εκτελεστικού μέλους. Όπου δεν έμελλε να μείνει για πολύ.

Στην έκτακτη γενική συνέλευση του περασμένου Αυγούστου, αν και ήταν  ανάμεσα στα συνολικά 8 μέλη του Δ.Σ ( 6 παλαιά και 2 νέα)  που προτάθηκαν για εκλογή, εν τέλει το όνομά της χάθηκε… Χωρίς να γίνουν γνωστά τα πώς και τα γιατί της…βουβής  «αποκαθήλωσής» της από το διοικητικό επιτελείο της εταιρείας.

Ούτε και για το εάν  και κατά πόσο οι κινήσεις αυτές  μπορεί να σχετίζονται ως ένα βαθμό  με την εφαρμογή των νέων κανόνων  εταιρικής διακυβέρνησης, ή έχουν  μόνο και μόνο την «σφραγίδα» της ενδοοικογενειακής αντιπαράθεσης.

Στις 22 Οκτωβρίου η Μαρία Καραμολέγκου πούλησε τα δύο «πακέτα» της μετοχικής της  συμμετοχής  στην εισηγμένη αρτοβιομηχανία. Και τέσσερις αργότερα γνωστοποιήθηκε ότι αγοραστής ήταν ο αδελφός της Μανώλης, Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Η μεταβίβαση έγινε με τίμημα στα 2,5 ευρώ ανά μετοχή, η οποία την ημέρα της συναλλαγής  είχε κλείσει  με άνοδο 9,33% ,στα 3,28 ευρώ.

Τα μετοχικά «πακέτα» και ο γρίφος με τις off shore

Το πρώτο «πακέτο» αφορούσε την πώληση 1.635.160 μετοχών που αντιστοιχούν στο 17,173% της εταιρείας, μετά από την πρόσφατη διαγραφή ιδίων μετοχών.

Θέση γνωστοποιημένη και καταγεγραμμένη στις λογιστικές καταστάσεις.

Το δεύτερο «πακέτο» (285.540 μετοχές) που ισοδυναμεί με ποσοστό 3% προήλθε από εκποίηση μιάς έμμεσης συμμετοχής της Μαρίας Καραμολέγκου.

Από τη μέχρι τώρα άγνωστη, εξωχώρια εταιρεία Antire Projects Limited. Eδρεύουσα στη Λεμεσό της Κύπρου. Με γραφεία στον 4Ο όροφο κτηρίου επί της οδού Κρήτης 32.

Ακριβώς στην ίδια αυτή διεύθυνση και στον ίδιο όροφο βρίσκεται και η εταιρεία Holdway Limited η οποία όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις της Καραμολέγκος, είναι μέτοχός της επί σειρά ετών. Με ποσοστό που μετά από τη διαγραφή των ιδίων μετοχών, υπολογίζεται ότι έχει πάει στο 7,27%.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εύλογα: Υπάρχει συσχετισμός των δύο off shore εταιρειών της Κύπρου; Η ταυτόσημη έδρα τους είναι γέννημα συγκυριών και μόνο, χωρίς άλλη διασύνδεση;

Αν όμως, όντως υπάρχουν δεσμοί, τότε ο Μανώλης Καραμολέγκος μπορεί να είναι εκείνος που κατέχει έμμεσα το υπόλοιπο 4,27% που απέμεινε στο χαρτοφυλάκιο της «μητρικής» εξωχώριας εταιρείας;

Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο Μανώλης Καραμολέγκος έχει φτάσει πλέον να κατέχει το 84,47% της αρτοβιομηχανίας.

Απέχοντας ελάχιστα από το 90% που ενεργοποιεί το δικαίωμα εξόδου από το χρηματιστήριο, μετά από την υποβολή δημόσιας πρότασης προς τις μειοψηφίες.

Ο διοικητικός και μετοχικός ηγέτης της εισηγμένης εταιρείας δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη τις προθέσεις του.

Αλλά η γενικότερη πολιτική της (μετοχικής) συγκέντρωσης που εφαρμόζει το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να γίνεται άνευ λόγου.

Καραμολέγκος
Η Μαρία Καραμολέγκου με την μητέρα της (φωτό του 2016)
Καραμολέγκος
Η Μαρία Καραμολέγκου (φωτό του 2016)

Στα 7 εκατ. ευρώ το κόστος της συγκέντρωσης των μετοχών

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση είχε γίνει πριν από δέκα μήνες όταν ο Μανώλης Καραμολέγκος εξαγόρασε το 9,5% που κατείχε στην εταιρεία του ο Σταύρος Νένδος.

Δαπανώντας 2,266 εκατ. ευρώ, καθώς το τίμημα ήταν στα 2,42 ευρώ ανά μετοχή.

Με την πλευρά Νένδου να αποκομίζει σημαντικότατές υπεραξίες, αφού είχε τοποθετηθεί το 2016 σε τιμές που έπαιζαν από το 0,7 έως το 1 ευρώ…

Με αυτήν την εξαγορά και την τωρινή της αδελφής του ο Μανώλης Καραμολέγκος διέθεσε 7 εκατ. ευρώ, προσωπικής ρευστότητας.

Αν και στο γενικότερο πλέγμα των εξελίξεων υπάρχουν αρκετοί γρίφοι που ζητούν λύση, διαφαίνεται ότι ο επιχειρηματίας με καταγωγή από τη Σαντορίνη «δεν θα κάτσει πάνω στα «χαρτιά» που μάζεψε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Ειδικά μάλιστα όταν ο ευρύτερος τομέας των τροφίμων προσελκύει τα funds, ενώ και η αρτοβιομηχανία έχει δεχτεί κατά καιρούς κρούσεις για deal εξαγοράς.

Με τον Μανώλη Καραμολέγκο να λέει όχι. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

«Αγκάθι» οι μεγάλες υποχρεώσεις για την αρτοβιομηχανία

Σε επίπεδο ομίλου η «Καραμολέγκος» είχε πέρσι πωλήσεις 97,4 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 10%.

Στο εφετινό πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις ανέβηκαν κατά 9,4% και διαμορφώθηκαν στα 52,4 εκατ. ευρώ. Με την καθαρή κερδοφορία που κατανέμεται στους ιδιοκτήτες της μητρικής να είναι στα 2,1 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 500 χιλιάδες ευρώ τα αντίστοιχα μεγέθη για το σύνολο του 2020… Σε ότι αφορά τα λειτουργικά κέρδη (ebitda) αυτά ήταν 7,2 εκατ. ευρώ στο πρώτο εφετινό εξάμηνο, ενώ στην περσινή ετήσια χρήση είχαν φτάσει στα 13 εκατ. ευρώ.

«Αγκάθι» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι συνολικές υποχρεώσεις των 124,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες και υπερβαίνουν τις συνολικές πωλήσεις της περσινής χρονιάς, ενώ αντιστοιχούν στο 77,6% του τρέχοντος ενεργητικού.

Μέσα στο «καλάθι» των υποχρεώσεων συγκαταλέγονται τα 29,3 εκατ. ευρώ των οφειλών προς τους προμηθευτές και τα 67,2 εκατ. ευρώ του υπολοίπου των τραπεζικών δανείων. Τα οποία είναι 1,86 φορές περισσότερα από τα ίδια κεφάλαια του ομίλου.

Ο οποίος έχει ταμειακά διαθέσιμα 17,1 εκατ. ευρώ.

Μειωμένα κατά 7,7 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της εφετινής χρονιάς. Όπου μεταξύ των άλλων υπήρξε και αύξηση εξόδων ( κατά 2,8 εκατ. ευρώ) οφειλόμενη κυρίως στα αυξημένα κονδύλια των διαφημιστικών δαπανών.

Τα νέα δάνεια και οι επενδύσεις

Εντός του Σεπτεμβρίου η αρτοβιομηχανία προχώρησε στη σύναψη δύο ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, με 12ετή περίοδο αποπληρωμής και δικαίωμα επέκτασης για επιπλέον 3,5 χρόνια.

Το μεγαλύτερο από τα δύο ομολογιακά ( 14,8 εκατ. ευρώ) είναι χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Υποδομών. Σχεδόν όλο το ποσό των δανειακών κεφαλαίων ( 19,2 εκατ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για την ισόποση εξόφληση βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

Βελτιώνοντας  έτσι, τη σχέση του κυκλοφορούντος ενεργητικού, ως προς τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις που είναι πληρωτέες σε ένα χρόνο. Γεγονός που προσφέρει τις απαιτούμενες χρηματοοικονομικές ανάσσες.

Παράλληλα με το βαρύ φορτίο των υποχρεώσεων, η αρτοβιομηχανία έχει να διαχειριστεί και το φλέγον ζήτημα του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών. Χωρίς μέχρι τώρα να έχει προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών διάθεσης των προϊόντων της.

Από την άλλη πλευρά το «πετράδι του στέμματος» στις επενδυτικές  πρωτοβουλίες είναι η κατασκευή μιας νέας παραγωγικής μονάδας, αλλά και ενός υπερσύγχρονου κτηρίου αποθήκευσης και διανομής, στο Κορωπί. Προϋπολογισμού 27,3 εκατ. ευρώ.

Το «κλειδί» των αποτιμήσεων που μπορεί να φέρει deal

Με χρηματιστηριακούς όρους η αποτίμηση της εισηγμένης αντιστοιχεί στο 87% της καθαρής της θέσης και στο 33,9% της αναπόσβεστης αξίας των παγίων της, που ανέρχονται στα 100,6 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η συνολική αξία (enterprise value) η οποία προκύπτει με την προσθήκη του καθαρού δανεισμού στην τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της, υπολογίζεται στα επίπεδα των 82 εκατ. ευρώ. Αντιστοιχεί δηλαδή σε μόλις  6,3 φορές τα περσινά, λειτουργικά της κέρδη.

Όταν τα deal που γίνονται τελευταία, έχουν τουλάχιστον διπλάσιους συντελεστές αυτού του είδους…

Αναμφίβολα ο εργασιομανής Μανώλης Καραμολέγκος είναι εκείνος που έχει βάλει την προσωπική «υπογραφή» στην πορεία της αρτοβιομηχανίας.  Δεν επιδιώκει την προβολή, αναπτύσσει έντονη κοινωφελή δράση χωρίς να φαίνεται προς τα έξω, ενώ πριν από 7,5 χρόνια βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Είχε πέσει τότε θύμα απαγωγής, αλλά κατάφερε να  βρει το σθένος  και  να πείσει εκείνον που τον κρατούσε όμηρο, να τον απελευθερώσει και να παραδοθεί στην αστυνομία. Με τον επιχειρηματία να αναλαμβάνει να αποκαταστήσει εργασιακά τη σύζυγο και να συνδράμει το παιδί του απαγωγέα, όπως του είχε υποσχεθεί.

Από την αρτοβιομηχανία ο Μανώλης Καραμολέγκος έχει μικτές αποδοχές 400.000 ευρώ το χρόνο, ενώ 250.000 ευρώ ήταν οι αμοιβές της αδελφής του Μαρίας, ως Αντιπροέδρου.

Η οποία έχει και ξεχωριστή δική της επιχειρηματική δραστηριότητα, με brand για κουλουράκια. Η οποία ονομάζεται Τα Κουλουράκια της Μαρίας Καραμολέγκου.

Για τους  888 εργαζόμενους στην αρτοβιομηχανία ο μέσος όρος των μικτών ετήσιων αποδοχών είναι 12.895 ευρώ.

Το «διαζύγιο» που επήλθε ανάμεσα στα δύο αδέλφια, δεν είναι φυσικά ούτε το πρώτο, ούτε και το μοναδικό σε επιχειρήσεις με έντονο οικογενειακό χρώμα. Οι περιπτώσεις των αδελφών Δομαζάκη και Καράτζη είναι οι πιο πρόσφατες… Ενώ έχουν προηγηθεί ανάλογες με τους αδελφούς Χόντου, Κωνσταντινίδη ( των ζαχαροπλαστείων) , Κούτλα, Αγγελόπουλου, Καρέλια και αρκετών άλλων.

Διαβάστε επίσης:

Καραμολέγκος: «Παραμένουμε στο Χρηματιστήριο, ανοιχτοί σε συζητήσεις με funds» – Τι είπε για πρώτες ύλες και Τσατσαρωνάκη

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημόσια πρόταση ο Καραμολέγκος

Άλλαξε χέρια το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Καραμολέγκος