ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με την έγκριση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τις περιοχές πολεοδόμησης στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό – τα βασικά σημεία της οποίας παρουσιάζει το mononews.gr – ολοκληρώνεται η αποκαλούμενη πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου. Απομένει η ιδιοκτησιακή ωρίμανση, ενώ από τις υπόλοιπες αναβλητικές αιρέσεις, προκειμένου να καταβληθεί η προκαταβολή από την Lamda και το έργο να ξεκινήσει, η σημαντικότερη είναι αυτή για τη μη ύπαρξη δικαστικών εκκρεμοτήτων.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) για το Ελληνικό, περιμετρικά του μητροπολιτικού πάρκου, της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων προς αξιοποίηση, αναπτύσσονται 6 Περιοχές προς Πολεοδόμηση (ΠΠ)/Πολεοδομικές Ενότητες (ΠΕ) και επιπλέον 1 στο παράκτιο μέτωπο ΠΠ με συνολική έκταση περίπου 2,9 εκατ. τ.μ.
Οι μέγιστοι επιτρεπόμενοι συντελεστές δόμησης είναι: Α-Π1: 0,72, Α-Π2: 0,75, Α-Π3: 0,72, Α-Π4: 0,89, Α-Π5: 0,43, Α-Π6: 0,61 και ΠΜ-Π1: 0,30.
Αναλυτικότερα, η Περιοχή Πολεοδόμησης Α-Π1 υπό την ονομασία «Γειτονιά πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας» αποτελεί ΠΠ/ΠΕ με κυρίαρχη χρήση την κατοικία και συνοδευτικές χρήσεις με έμφαση στον ήπιο τουρισμό – αναψυχή και εμπόριο. Έχει έκταση 321.474 τ.μ., και σχεδιάζεται για να φιλοξενήσει 3.486 κατοίκους. Βρίσκεται βορειοδυτικά του πάρκου, μεταξύ αυτού και της λεωφόρου Ποσειδώνος και οργανώνεται να συν-λειτουργήσει με την παραθαλάσσια ΠΜ-Π1α, η οποία σχεδιάζεται ως κατεξοχήν περιοχή κατοικίας καθώς η Λ. Ποσειδώνος θα υπογειοποιηθεί και επομένως η οδός θα μετατραπεί σε τοπική οδό.
Περιοχή Πολεοδόμησης Α-Π2 «Δυτική γειτονιά του Πάρκου»: Αποτελεί ΠΠ/ΠΕ με κυρίαρχη χρήση την κατοικία και συνοδευτικές χρήσεις με έμφαση στον ήπιο τουρισμό – αναψυχή, εμπόριο, γραφεία κ.ά. Έχει έκταση 555.914 τ.μ. και σχεδιάζεται για να φιλοξενήσει 5.751 κατοίκους. Βρίσκεται νοτιοδυτικά του πάρκου και συνορεύει με την υπάρχουσα περιοχή κατοικίας του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης. Εκτείνεται έως την υφιστάμενη λεωφόρο Ποσειδώνος ενώ δυτικά της ΑΠ2 βρίσκεται τμήμα της παραθαλάσσιας ΠΜ-Π1 (ουσιαστικά το ΟΤ που θα φιλοξενήσει το ψηλό κτίριο κατοικιών δίπλα στη μαρίνα και ΚΧ/ΚΦ χώροι). Νότια της ΠΕ βρίσκεται η ζώνη ανάπτυξης που θα φιλοξενήσει το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο. Εντός της ΑΠ2 χωροθετείται ένα από τα ψηλά κτήρια με μέγιστο ύψος 200 μ. Στην Α-Π2 βάσει του ΣΟΑ επιτρέπεται να κατασκευαστούν, κατοικίες στο 60% της συνολικά επιτρεπόμενης δόμησης, 250.161 τ.μ. σε περίπτωση εξάντλησης του συντελεστή, τουριστικά καταλύματα μέχρι 150 κλίνες και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις, το πολύ στο 10% της συνολικά επιτρεπόμενης δόμησης και μέχρι 41.693 τ.μ., εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών 10% της συνολικά επιτρεπόμενης δόμησης, γραφεία, κέντρα έρευνας θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, 10% και εστίαση και Αναψυκτήρια 5% της συνολικά επιτρεπόμενης δόμησης.
Η Περιοχή Πολεοδόμησης Α-Π3 υπό την ονομασία «Ανατολική γειτονιά του Πάρκου» αποτελεί ΠΠ/ΠΕ με κυρίαρχη χρήση την κατοικία και συνοδευτικές χρήσεις με έμφαση στο εμπόριο, την εστίαση, τα γραφεία κ.α. Έχει έκταση 318.007 τ.μ και θα μπορεί να φιλοξενήσει 3.448 κατοίκους. Βρίσκεται ανατολικά του πάρκου και μεταξύ της περιοχής αυτής και της λεωφόρου Βουλιαγμένης υφίσταται περιοχή κατοικίας του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης. Στο όριο της περιοχής με το πάρκο και εντός αυτού βρίσκεται το κτίριο του πρώην ανατολικού αεροδρομίου το οποίο έχει κηρυχθεί νεότερο μνημείο και προστατεύεται πέριξ αυτού με ζώνη πλάτους 100 μ. στην οποία δεν επιτρέπεται η δόμηση πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Στην περιοχή υπάρχουν διατηρούμενα κτίρια τα οποία εντάσσονται σε χώρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας και τέλος, στην περιοχή χωροθετούνται αρκετοί χώροι στάθμευσης προκειμένου να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες του πάρκου. Βάσει του ΣΟΑ θα κατασκευαστούν κατοικίες στο 70% της συνολικής επιτρεπόμενης δόμησης, 160.275 σε περίπτωση εξάντλησης του συντελεστή, εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών στο 10%, γραφεία, κέντρα έρευνας 10% εστίαση και αναψυκτήρια 20%.
Η Περιοχή Πολεοδόμησης Α-Π4 «Γειτονιά Επιχειρηματικού Κέντρου Λεωφόρου Βουλιαγμένης» αποτελεί ΠΠ/ΠΕ με κυρίαρχες χρήσεις τις επιχειρηματικές και εμπορικές της κατηγορίας «Πολεοδομικό Κέντρο» και συμπληρωματικά την κατοικία. Έχει έκταση 775.283 τ.μ. και εκτιμώμενο πληθυσμό 3.987. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του μητροπολιτικού πόλου και συνορεύει ανατολικά με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και νότια με την ίδια περιοχή του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης που συνορεύει και η ΑΠ3 . Εντός της περιοχής χωροθετούνται 2 ψηλά κτήρια έως 200 μ. Κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού είναι η ύπαρξη ενός μεγάλου ΟΤ 151 στρεμμάτων, το οποίο θα αποτελέσει το εμπορικό κέντρο της περιοχής Α-Π4. Η περιοχή εξυπηρετείται από δύο σταθμούς μετρό και τη διατρέχει ο κεντρικός πεζόδρομος του πόλου και η νέα γραμμή του τραμ, οι εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται επίσης εντός της ΠΕ, στη βόρεια πλευρά. Στην περιοχή, βρίσκεται τμήμα ευρύτερου κηρυγμένου και οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, που αντιστοιχεί στο βόρειο τμήμα της. Εντός της περιοχής βρίσκεται και το νεότερο μνημείο «Αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα)» το οποίο εντάσσεται σε αυτόνομο ΟΤ (Οικοδομικό Τετράγωνο). Εδώ η κατοικία θα αποτελέσει το 10% της συνολικά επιτρεπόμενης δόμησης, 69.002 τ.μ. σε περίπτωση εξάντλησης του συντελεστή.
Η Περιοχή Πολεοδόμησης Α-Π5 «Γειτονιά του Λόφου» αποτελεί ΠΠ/ΠΕ με κυρίαρχη χρήση την κατοικία και συνοδευτικές χρήσεις με έμφαση στον ήπιο τουρισμό – αναψυχή, εμπόριο, γραφεία κ.ά. Έχει έκταση 379.744 τ.μ. και θα είναι ικανή να φιλοξενήσει 2.840 κατοίκους. Βρίσκεται βορειοανατολικά του μητροπολιτικού πάρκου και γειτνιάζει με την ΑΠ4 προς την λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Στην περιοχή βρίσκεται τμήμα του ευρύτερου κηρυγμένου και οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου σύμφωνα με το ΦΕΚ 256/ΑΑΠ/2017, τμήμα του οποίου αποτελεί και ο λόφος Χασάνι. Η χρήση κατοικίας θα είναι κατ΄ ελάχιστο στο 60% της συνολικά επιτρεπόμενης δόμησης, 97.973 τ.μ. σε περίπτωση εξάντλησης του συντελεστή, εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών 10%, γραφεία, κέντρα έρευνας 15%, τουριστικά καταλύματα μέχρι 150 κλίνες και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις 20%, εστίαση και Αναψυκτήρια 20%. Επιτρέπονται τα ψηλά κτήρια με μέγιστο ύψος 50 μ. με εξαίρεση το ΟΤ 5.4Β, στο οποίο το μέγιστο ύψος ορίζεται κατά ΝΟΚ.
Η Περιοχή Πολεοδόμησης Α-Π6 «Γειτονιά των Τραχώνων» αποτελεί ΠΠ/ΠΕ με κυρίαρχη χρήση την κατοικία και συνοδευτικές χρήσεις με έμφαση στον ήπιο τουρισμό – αναψυχή, εμπόριο, γραφεία κ.ά. Έχει έκταση 264.735 τ.μ. σχεδιάζεται για 2.923 κατοίκους. Βρίσκεται βόρεια του μητροπολιτικού πάρκου και δεν συνορεύει με κάποια ΠΕ του Μητροπολιτικού πόλου. Εντός της ΑΠ6 εντοπίζεται αρχαίο λατομείο με ζώνη προστασίας 15 μ, το οποίο εντάσσεται σε ευρύ κοινόχρηστο χώρο πρασίνου. Η κατοικία δεσπόζει καθώς θα καταλαμβάνει το 70% της συνολικά επιτρεπόμενης δόμησης. Στα ΟΤ με πρόσωπο στο πάρκο, δύνανται να χωροθετηθούν ψηλά κτήρια 50 μ κατά παρέκκλιση του ΝΟΚ.
Η Περιοχή Πολεοδόμησης ΠΜ-Π1 «Γειτονιά Παραλίας Αγίου Κοσμά» αποτελεί τη μοναδική παραθαλάσσια ΠΠ/ΠΕ και έχει κυρίαρχη χρήση την κατοικία. Έχει έκταση 300.383 τ.μ και σχεδιάζεται για 2.048 κατοίκους με θεσμοθετημένη χρήση αμιγούς κατοικίας. Συν-λειτουργεί με την ΑΠ1 με την οποία διαχωρίζεται από την λεωφόρο Ποσειδώνος που θα αποκτήσει μορφή και χαρακτήρα τοπικής οδού αφού στο τμήμα αυτό μετατοπίζεται και υπογειοποιείται. Στο βόρειο άκρο της ΠΕ βρίσκεται το οριοθετημένο από το ΣΟΑ, ρέμα Τραχώνων ενώ εντοπίζεται και μυκηναϊκός τάφος μεταξύ του ρέματος και του ΟΤ ΠΜ-Π1.1 που εντάσσεται σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου. Ο Ιερός Ναός Αγίου Αλεξάνδρου διατηρείται και εντάσσεται σε ευρύτερο χώρο ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων στα νότια της περιοχής, ενώ το ΟΤ μεταξύ αυτού και της μαρίνας, θα φιλοξενήσει το ψηλό κτήριο με μέγιστο ύψος 200 μ. με χρήση κατοικιών. Χαρακτηριστικό της Γειτονιάς Παραλίας Αγίου Κοσμά είναι η επιμήκης μορφή που συνδυαστικά με τη ζώνη ανάπτυξης ΠM-A2 συμβάλλουν στη δημιουργία, 1 χλμ αδόμητου ελεύθερου μετώπου στην παραλία. Η χρήση κατοικία καταλαμβάνει κατ’ ελάχιστον το 80% της συνολικά επιτρεπόμενης δόμησης, 72.091 τ.μ. σε περίπτωση εξάντλησης του συντελεστή.
Οι πολεοδομικές μελέτες για την ανάπτυξη στο Ελληνικό βασίζονται στους νόμους α) 4277/14 όπως ισχύει (νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας – Αττικής)
β) 4062/12 όπως ισχύει (ειδική νομοθεσία για την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου) γ) 4422/16 όπως ισχύει (κύρωση σύμβασης για τη μεταβίβαση της Ελληνικό ΑΕ) και στο Προεδρικό Διάταγμα του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης – ΣΟΑ ( ΦΕΚ 35ΑΑΠ/2018).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;