Δυναμικές απαντήσεις είναι αποφασισμένη να δώσει η νέα διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απέναντι στο μέγα σκάνδαλο της Folli Follie, που πέραν όλων των άλλων λογίζεται και ως «Κυλώνειον Άγος» για την επενδυτική κοινότητα.

Ήδη η πρώτη γεύση των σηματοδοτούμενων εξελίξεων δόθηκε χθες με την πρωτοβουλία της εποπτικής Αρχής να απομακρύνει, με δικαστική συνδρομή, από το Διοικητικό Συμβούλιο της αμαρτωλής εταιρείας τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Μοναχογιό της οικογένειας των ιδρυτών και βασικών μετόχων, ο οποίος 19 μήνες μετά την αποκάλυψη της απάτης εξακολουθούσε και παρέμενε μέλος της διοίκησης.

Όπως όλα δείχνουν, η κίνηση αυτή είναι μόνον η αρχή. Γιατί αναμένεται και «δεύτερος γύρος» αποπομπών διοικητικών στελεχών.

Η κυρίαρχη αίσθηση, που προκύπτει με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, είναι ότι η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξετάζει πλέον με ιδιαίτερη προσοχή όλα τα πρόσωπα που στελεχώνουν διοικητικά την εταιρεία. Στόχος είναι να αποκατασταθεί πλήρως η ανεξαρτησία των διοικητικών στελεχών της Folli Follie, έτσι ώστε να μην παραμείνει η παραμικρή γκρίζα σκιά περί «σύμπλευσης» με την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Το ηχηρό αυτό καμπανάκι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη ακουστεί στα διοικητικά κλιμάκια της Folli Follie, προκαλώντας αναταραχή και έκδηλη νευρικότητα.

Επί της ουσίας και όπως τονίζεται από πηγές που είναι σε θέση να ερμηνεύουν ορθολογικά τις επικείμενες εξελίξεις, κανένα μέλος του σημερινού ΔΣ αλλά και της επιτροπής ελέγχου δεν είναι αυτοδίκαια στο απυρόβλητο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Είναι μάλιστα σφόδρα πιθανό ότι ορισμένα από τα σημερινά στελέχη του ΔΣ δεν αποκλείεται, αισθανόμενα την «πίεση» των εποπτικών Αρχών, να φροντίσουν από μόνα τους να υποβάλουν παραιτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο «δεύτερος γύρος» των παρεμβάσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη Folli Follie θα είναι άμεσος και δεν θα μακρυγορήσει.

Δείγμα εμφανές για την ταχύτητα των αντιδράσεων της εποπτικής Αρχής ήταν η άμεση εφαρμογή της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας που έγινε από τον «τσάρο» της οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή και έδωσε τη δυνατότητα στην εποπτική Αρχή να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη και να «ξηλώνει» μέλη διοικήσεων επίμαχων εταιρειών.

Όλα αυτά έρχονται να καταδείξουν ότι τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπάρχει η βούληση να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά εξόχως νοσηρά φαινόμενα σαν κι αυτό της Folli Follie.

Άλλωστε η συντριπτική πλειονότητα του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς επίσης και οι επαγγελματίες της αγοράς έχουν εκφράσει, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, την άποψή τους ότι έπρεπε γρηγορότερα να υπάρξουν κινήσεις προς την κατεύθυνση της «στεγανοποίησης» της Folli Follie. Κάτι το οποίο δεν συνέβη ούτε από τους αξιωματούχους της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και από την προηγούμενη διοίκηση της Κεφαλαιαγοράς που δεν έκαναν την παραμικρή παρέμβαση έτσι ώστε να αποκατασταθεί η πληγωμένη από το σκάνδαλο της Folli Follie αξιοπιστία του ελληνικού επιχειρείν.