ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στα εφιαλτικά επίπεδα των 52,7 δις ευρώ υπολογίζονται οι φανερές και οι ‘’κρυφές’’ ζημιές που έχει υποστεί το ελληνικό χρηματιστήριο, στη διάρκεια της μνημονιακής οκταετίας. Διάστημα κατά το οποίο μηδένισαν τις θέσεις τους σε μετοχές και έσβησαν από το χάρτη 256.847 ηλεκτρονικές μερίδες, ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών. Δηλαδή, σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου. Η πολυσυζητημένη «έξοδος» από τα μνημόνια, έχει μόνο βερμπαλιστικό χαρακτήρα για τον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος , που εξακολουθεί να ταλανίζεται από την συναλλακτική και επενδυτική αφυδάτωση. Αν ληφθεί υπόψη ότι τα χρηματιστήρια κινούνται με βάση την προεξόφληση προσδοκιών, τότε είναι εμφανές ότι η ελληνική αγορά αδυνατεί να ενσωματώσει ένα ελπιδοφόρο αφήγημα για την «επόμενη μέρα». Τουλάχιστον μέχρι τώρα, καθώς οι πραγματικές προθέσεις των λιγοστών «παικτών» που έχουν απομείνει στην αγορά (κατά κύριο λόγο, ξένα κερδοσκοπικά Funds) θα αποτυπωθούν ευκρινέστερα μετά από το θερινό «λήθαργο’».
Αναμφίβολα η μακρά και πολύπλευρη κρίση, έχει προκαλέσει εκτεταμένα πλήγματα και στο χρηματιστήριο, με συνέπεια αυτό να έχει αποκτήσει μια μάλλον περιθωριακή διάσταση. Αδυνατώντας να συνεγείρει ευρύτερες επενδυτικές δυνάμεις και να προσφέρει κεφαλαιακές λύσεις για τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Αρκετές από τις οποίες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να σταθούν όρθιες και να αναπτυχθούν, παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Όταν στις 6 Μαίου του 2010 ψηφίστηκε από τη Βουλή το πρώτο μνημόνιο, η χρηματιστηριακή αξία όλων των εισηγμένων εταιρειών ήταν 65,4 δις ευρώ. Προχθές, οπότε και έληξε το τρίτο κατά σειράν οικονομικό πρόγραμμα , η κεφαλαιοποίηση της αγοράς βρέθηκε στα 51,1 δις ευρώ. Καταγράφοντας αθροιστικές απώλειες 14,3 δις ευρώ με όρους χρηματιστηριακής αξίας και με το Γενικό Δείκτη να έχει υποχωρήσει κατά 57,5% σε ορίζοντας οκταετίας.
Έφυγαν 82, σε αναστολή άλλες 29 εταιρείες
Μπαίνοντας στο μακρύ τούνελ των μνημονίων και των αμοραλιστικών προγραμμάτων λιτότητας, στο ‘’ταμπλό’’ της χρηματιστηριακής αγοράς, ήταν 266 κοινές μετοχές εταιρειών.
Στην πορεία των χρόνων 82 από τις μετοχές αυτές έγιναν «καπνός». Αρκετές έπαψαν να διαπραγματεύονται, εξ αιτίας των οικονομικών προβλημάτων που τις γονάτισαν. Όπως για παράδειγμα η Alapis, το Alter, η Κλωνατέξ, ο ΔΟΛ, η Ηλεκτρονική Αθηνών, ο Καρδασιλάρης, η Σέλμαν, η Τεγόπουλος, η Spider, η Αγροτική τράπεζα, η Proton Bank και άλλες. Υπήρξαν επίσης και εταιρείες που αποχώρησαν με δική τους πρωτοβουλία από το χρηματιστήριο ( η Τράπεζα Κύπρου, ο Κορρές, η Κυριακίδης μάρμαρα, η Βαρυτίνης, η Kleeman o Αστέρας, κ.α) ενώ δεν έλειψαν και οι απορροφήσεις, όπως για παράδειγμα αυτή της Μέτκα αλλά και άλλων.
Οι 82 αυτές μετοχές των τότε εισηγμένων εταιρειών είχαν χρηματιστηριακή αξία 14 δις ευρώ στις αρχές Μαίου του 2010, εκ των οποίων τα περίπου 5 δις ευρώ αφορούσαν αυτές που «έσκασαν», ενώ για τα υπόλοιπα η απομάκρυνση από το χρηματιστήριο είχε καταφανώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Με τα σημερινά δεδομένα, άλλες 29 μετοχές έχουν βρεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Folli, η Πήγασος, η Euromedica, η Βωβός, ο Τηλέτυπος, η Άλφα Γκρισιν, η Yalco και άλλες. Η ‘’παγωμένη’’ χρηματιστηριακή αξία των 29 αυτών μετοχών είναι 461,3 εκατ. ευρώ, όταν προ οκταετίας είχαν κεφαλαιοποίηση 2,1 δις συνολικά.
Οι κοινές μετοχές που παραμένουν προς διαπραγμάτευση σε όλη την περίοδο των μνημονίων είναι 155. Ο αριθμός τους δηλαδή έχει μειωθεί κατά …111, στα οκτώ τελευταία χρόνια. Ή κατά 41,7% σε ποσοστιαία βάση…
Οι γιγαντιαίες ΑΜΚ που έγιναν καπνός
Aν από τη συνολική κεφαλαιοποίηση που είχε το χρηματιστήριο στις 6 Μαίου του 2010, αφαιρεθούν τα περίπου 9 δις των οικειοθελών, εταιρικών αποχωρήσεων και δε ληφθούν υπόψη οι 6 νέες εισαγωγές που τώρα έχουν συνολική αποτίμηση περίπου 860 εκατ. ευρώ ( ανάμεσά τους ο ΑΔΜΗΕ και η Άνεμος), τότε οι απώλειες κοστολογούνται στα 6,2 δις ευρώ.
Αυτές όμως συνιστούν την ορατή πλευρά του παγόβουνου. Διότι υπάρχει και η κρυφή, που αφορά τις κεφαλαιακές αυξήσεις, οι οποίες δεν απεικονίζονται στις τρέχουσες χρηματιστηριακές αξίες. Σε όλη τη σκληρή οκταετία των μνημονίων, οι κεφαλαιακές αυξήσεις των εισηγμένων εταιρειών ανέρχονται στα 55,5 δις ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 50 δις κατευθύνθηκαν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Χωρίς να υπολογίζονται τα Coco’s.
Την ημέρα εισόδου της χώρας στο πρώτο μνημόνιο οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες είχαν χρηματιστηριακή αξία 13,6 δις ευρώ, ενώ προχθές η αποτίμησή τους είχε διαμορφωθεί στα 7,2 δις. Με βάση τις αναπροσαρμοσμένες τιμές, οι μετοχές της Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank έχουν χάσει το…99,9% της αξίας τους, ενώ απώλειες 98,2% καταγράφει το ‘’χαρτί’’ της Alpha Bank. Βέβαια στις ζημιές των 6,4 δις των τραπεζών δεν εμφανίζεται το μεγάλο κενό από τις κεφαλαιακές αυξήσεις που έγιναν φτερό στο άνεμο της απαξίωσης.
Το παυσίλυπο των μερισμάτων και ο τελικός λογαριασμός
Ωστόσο πέρα από την οικονομική αιμορραγία, υπάρχει και το παυσίλυπο των μερισμάτων και των επιστροφών κεφαλαίου. Με τις εισηγμένες επιχειρήσεις να έχουν προχωρήσει σε χρηματικές διανομές συνολικού ύψους 9 δις ευρώ περίπου, προ φόρων, σε όλη τη διάρκεια των μνημονίων.
Με τα δεδομένα αυτά ,η συνολική ζημιά για τους μετόχους των εταιρειών του χρηματιστηρίου, διαμορφώνεται στα 52,7 δις. Τα 6,2 δις από τη μείωση των κεφαλαιοποιήσεων και τα υπόλοιπα από τις κεφαλαιακές αυξήσεις μείον τα μερίσματα ( 55,5-9= 46,5 δις.)
Όπως είναι ευνόητο, πέρα από τη γενική εικόνα υπάρχουν και οι επί μέρους διαφοροποιήσεις, με 56 κοινές μετοχές να έχουν ενσωματώσει κέρδη και υπεραξίες της τάξεως των 13,5 δις ευρώ σε χρονικό ορίζοντα οκταετίας.
Ένα τμήμα των ζημιών( αλλά και των κερδών) έχει λογιστικό χαρακτήρα, αφού ο τελικός λογαριασμός για το κάθε χαρτοφυλάκιο ,προκύπτει όταν κλείνει με πώληση μια μετοχική θέση.
Αργεί η… Ιθάκη
Όταν ήρθε το πρώτο μνημόνιο, οι ιδιώτες Έλληνες επενδυτές είχαν 909.834 ’’κωδικούς’’ με μετοχές συνολικής αγοραίας αξίας τότε, περί τα 15 δις. ευρώ. Τα τελευταία στοιχεία (του περασμένου Ιουλίου) δείχνουν ότι οι ‘’κωδικοί’’ των Ελλήνων ιδιωτών έχουν περιοριστεί σε 652.987, με μετοχές αξίας 6,9 δις. Ο αριθμός των ηλεκτρονικών μερίδων που έσβησαν είναι πρακτικά μεγαλύτερος, αν αναλογιστεί κάποιος ότι στη μνημονιακή οκταετία άνοιξαν περίπου 154.000 νέοι ‘’κωδικοί’’.
Απ ότι φαίνεται, η Ιθάκη είναι ακόμη μακριά για το Ελληνικό χρηματιστήριο…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: “Σώστε το ΤΙΚΤΟΚ” παροτρύνει ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
- Λ. Κηφισού: Τροχαίο στο ύψος της Αχαρνών – Αυξημένη η κίνηση
- Όλα Καλένιους (Mercedes-Benz): Ζητά από την Ευρώπη να άρει τους δασμούς στα κινεζικά αυτοκίνητα
- Ισραήλ: Με παραίτηση από την κυβέρνηση Νετανιάχου απειλεί ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ