ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Μαύρη τρύπα» 5,4 δισ. δολαρίων στην ασιατική θυγατρική της Folli Follie όσον αφορά στις πωλήσεις και 1,8 δισ. δολ. στα κέρδη σε βάθος δεκαετίας επιβεβαιώνουν τα δεδομένα από την Ασία.
Όπως αναφέρουν κύκλοι των «BIG 4» που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση, από τα αποσπασματικά και ελλιπή στοιχεία που παρέδωσε στην PricewaterhouseCoopers (PwC) η Folli Follie αναφορικά με τις δραστηριότητές της στην Ασία, προκειμένου να ολοκληρώσει τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του 2017, αλλά και τα μέχρι τώρα ευρήματα όσων έχουν ενδελεχώς κοιτάξει την υπόθεση, προκύπτει απάτη πολύ μεγαλύτερη από την αρχικά εκτιμηθείσα.
Σύμφωνα με επεξεργασία των οικονομικών καταστάσεων της FF Group Sourcing Limited (πρώην Folli Follie Hong Kong Limited) η οποία ενοποιεί το σύνολο των δραστηριοτήτων της Folli Follie στην Ασία, η θυγατρική αυτή του ομίλου υπολογίζεται πως ενέγραψε στις οικονομικές της καταστάσεις αθροιστικά από το 2009 έως και το 2017 ανύπαρκτα κέρδη ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ανύπαρκτες πωλήσεις της τάξης των 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Από το 2009 και μετά μετέφερε εις νέον καθαρά κέρδη που, όπως πρόεκυψε και από το πόρισμα της Alvarez & Marsal, ήταν τελικά ζημίες.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την εγκληματολογική έρευνα της Alvarez & Marsal τα κέρδη του 2017 που είχαν δηλωθεί στα 316 εκατ. ήταν τελικά ζημίες 44,7 εκατ. ευρώ.
Έτσι οι ελεγκτές και οι αρμόδιες αρχές, ανατρέχοντας στα προηγούμενα έτη, έχουν διαπίστωσαν πως η πρακτική αυτή ήταν παγιωμένη.
Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το οποίο δεσμεύτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των μελών της διοίκησης της Folli Follie πέρυσι, ήδη από το 2001 εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις για κατ’ εξακολούθηση δημοσιοποίηση ανακριβών οικονομικών καταστάσεων με τις οποίες διογκώνονταν και πωλήσεις και κέρδη και ταμειακά διαθέσιμα.
Σύμφωνα με την Α&Μ, οι πωλήσεις του 2017 στην Ασία ήταν μόλις 116,8 εκατομμύρια δολάρια και όχι 1,112 δισ. που δηλώθηκαν.
Άρα στην καλύτερη –αλλά απίθανη περίπτωση- που οι πωλήσεις ήταν παρόμοιες και όλα τα προηγούμενα έτη, τότε από το 2009 έως και το 2017 οι πραγματικές πωλήσεις στην Ασία συνολικά είναι της τάξης των 1,1 δισ. δολ. όταν η FF Group Sourcing είχε δηλώσει συνολικά στην εννεαετία πωλήσεις 6,4 δισ. δολ.. Προκύπτουν δηλαδή 5,4 δισεκατομμύρια πλαστού κύκλου εργασιών.
H Folli παρέδωσε στην PwC τα οικονομικά στοιχεία του 2017 – «Αλλαγή πλεύσης» για το «Μινιόν»
Σε ρεπορτάζ του Γιώργου Μανέττα την 1η Ιουνίου το mononews τόνιζε ότι, ύστερα από αρκετούς μήνες αναμονής και αλλεπάλληλες αναβολές, η Folli Follie, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέδωσε στην PwC τις οικονομικές καταστάσεις για το 2017, προκειμένου η ελεγκτική εταιρεία να εκδώσει το πολυαναμενόμενο πόρισμά της.
Οι οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες φέρουν τις υπογραφές του CEΟ και του CFO αναμένεται να εγκριθούν από το διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie, το οποίο είχε προγραμματισθεί να συνεδριάσει χθες, Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε, λόγω της παραίτησης του Χαράλαμπου Κύρκου από τη θέση του ανεξάρτητου μέλους του διοικητικού συμβουλίου αλλά και από πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπή της αμαρτωλής εταιρείας.
Υπενθυμίζεται πως το πόρισμα της PwC επί των αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων για την χρήση του 2017 είναι κομβικής σημασίας για τη διάσωση της αμαρτωλής εταιρείας καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για να υποβληθεί νέο αίτημα εξυγίανσης στη Δικαιοσύνη.
Κύκλοι προσκείμενοι στην Folli Follie επισημαίνουν πάντως πως μια αρνητική γνώμη επί των οικονομικών καταστάσεων, δεν εμποδίζει την εταιρεία να ζητήσει την ένταξή της στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα, τονίζοντας μάλιστα πως υπάρχουν παρόμοιες περιπτώσεις προβληματικών εταιρειών στο πρόσφατο παρελθόν που πέτυχαν να υπαχθούν στον πτωχευτικό κώδικα, με πιο χαρακτηριστική την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος».
Νέο business plan
Στο μεταξύ, η διοίκηση φέρεται να εργάζεται πάνω σε ένα καινούριο business plan, ώστε να μπορέσει η εταιρεία «να πάει όσο το δυνατόν πιο μακριά…».
Προς αυτή την κατεύθυνση, εξετάζεται το κλείσιμο όλων των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό που στη πλειονότητά τους είναι ζημιογόνες, με εξαίρεση τις θυγατρικές σε Ρουμανία και Βουλγαρία που παραμένουν κερδοφόρες ενώ υπάρχει πρόθεση για δραστική μείωση του απασχολούμενου προσωπικού.
Είναι προφανές πως η κατά πολύ μικρότερη Folli Follie που σχεδιάζεται, δεν «χωράει» το σημερινό αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι μόνο στην Ελλάδα υπερβαίνουν τους 1.000. Μάλιστα, κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το νέο σχήμα αντέχει μόλις 300 εργαζόμενους, ωστόσο με βάση τη νομοθεσία για τις απολύσεις το πιθανότερο είναι να παραμείνουν περίπου 600.
Στα σχέδια περιλαμβάνεται και το άνοιγμα νέου Factory Outlet.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει δρομολογήσει τη δημιουργία εκπτωτικού καταστήματος σε ιδιόκτητες αποθήκες που διατηρεί κοντά στα κεντρικά γραφεία στον Άγιο Στέφανο, το οποίο εκτιμάται πως θα λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι.
Ψηλά στον ατζέντα βρίσκεται και η πώληση περιουσιακών στοιχείων που είναι ελεύθερα δεσμεύσεων, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας.
Στον αντίποδα, η πώληση του ακινήτου που στέγαζε το ιστορικό «Μινιόν» φαίνεται να παγώνει προς στιγμή.
Παρότι υπάρχουν σύμβουλοι που επιθυμούν την παραχώρηση του ιστορικού κτηρίου στην Ομόνοια, η διοίκηση εμφανίζεται επιφυλακτική, με δεδομένο πως δεν υπάρχουν προσφορές που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της (για ένα τίμημα πάνω από 25 εκατ. ευρώ).
Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο ακίνητο μελετάται να μπει ως «εγγύηση» προκειμένου οι ομολογιούχοι να συνεισφέρουν τα χρήματα (41 εκατ. ευρώ) που έχουν υποσχεθεί με βάση την κατ’ αρχήν συμφωνία με τη διοίκηση της Folli (μια συμφωνία που φαίνεται να βρίσκεται στον «αέρα»).
Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα για την Folli παραμένουν εξαιρετικά δύσκολα, με τον κίνδυνο του «ξαφνικού θανάτου» να ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή.
Η εταιρεία εξακολουθεί να βρίσκεται στον «αναπνευστήρα» και να κινείται επί ξηρού ακμής.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν τη δυνατότητα της εταιρείας να βρει επενδυτή και να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο εξυγίανσης ενώπιον του Δικαστηρίου.
Αμφιβολίες εκφράζονται και για το κατά πόσον η PwC θα εκδώσει πόρισμα και δεν θα αποχωρήσει όπως έκανε η EY.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου – Αναφορές για νεκρούς (video)
- Ιταλία: Αθωώθηκε ο Ματέο Σαλβίνι για την εμπλοκή του στην παρεμπόδιση του ελλιμενισμού πλοίου μετανάστες
- ΑΑΔΕ: Άρχισε η διαβίβαση των εσόδων λιανικής στο myDATA μέσω esend
- Καναδάς: Η κυβέρνηση Τριντό κινδυνεύει με κατάρρευση καθώς ο πρώην σύμμαχος αποσύρει τη στήριξή του