• Business

    Αποκάλυψη Γιώργου Πουλόπουλου: Βιώσιμο το 70% των επιχειρήσεων πελατών της Πειραιώς

    Γιώργος Πουλόπουλος. Αναπληρωτής CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Βιώσιμες είναι οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς και η τράπεζα με αποτελεσματικές παρεμβάσεις θα τις στηρίξει. Αυτή την πολιτική υλοποιεί ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Πουλόπουλος και οι επιδόσεις που παρουσιάζονται από τη διοίκηση στις επαφές με επενδυτές είναι σημαντικές στο «μέτωπο» αυτό. Τα στοιχεία από το χαρτοφυλάκιο της Πειραιώς δείχνουν ότι με βάση τα θετικά EBITDA που εμφανίζουν μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και μμε, παραμένει βιώσιμο σχεδόν το 70% αυτών με την προυπόθεση ότι θα γίνουν αναδιαρθρώσεις.

    Η χαρτογράφηση της ειδικής μονάδας της Πειραιώς, της Recovery Banking Unit, είναι αποκαλυπτική: από το σύνολο των μεγάλων επιχειρήσεων που διαχειρίζεται η μονάδα, το 66% παραμένει εν λειτουργία και το 68% από τις τελευταίες κρίνονται βιώσιμες.

    Στις μμε, από το σύνολο αυτών που έχουν ενταχθεί στο RBU, το 80% παραμένει εν λειτουργία και εξ αυτών, ποσοστό 60% είναι βιώσιμες με το ζητούμενο να είναι η διαμόρφωση της κατάλληλης αναδιάρθρωσης των οφειλών τους. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η Πειραιώς. Το χαρτοφυλάκιο δανείων της Πειραιώς καλύπτει μεγάλο μέρος της αγοράς και άρα, τα συμπεράσματα από την εικόνα που έχει η τράπεζα είναι ενδεικτικά για το σύνολο.

    H RBU δημιουργήθηκε από την Πειραιώς το τέταρτο τρίμηνο του 2013 και όπως επισημαίνει η διοίκηση της τράπεζας, συνέβαλε καίρια ώστε η αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων να είναι γρηγορότερη από τους άλλους ομίλους. Μάλιστα, η διοίκηση υπό τον Γιώργο Πουλόπουλο εκτιμά ότι στο δεύτερο εξάμηνο, θα καταγραφούν αρνητικές καθυστερήσεις άνω των 500 εκ.ευρώ, σε συνδυασμό με πρόσθετες διαγραφές.

    Στις επιδόσεις της Πειραιώς περιλαμβάνεται η μείωση των NPLs για τρίτο συνεχές τρίμηνο στα 25,9 δισ.ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 1,6 δισ.ευρώ τους τελευταίους εννέα μήνες, και μάλιστα κατά 1 δισ.ευρώ στα επιχειρηματικά δάνεια και κατά 600 εκ.ευρώ στα δάνεια ιδιωτών.

    Η τράπεζα πέτυχε την μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης κατά 1 δισ. ευρώ στο ίδιο εννεάμηνο, κατά 7 εκ.ευρώ στα επιχειρηματικά δάνεια και κατά 300 εκ.ευρώ στη λιανική. Όπως τονίζει ο Γιώργος Πουλόπουλος, οι επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου τοποθετεί την τράπεζα σε τροχιά επίτευξης των στόχων του 2016, θέτοντας τις βάσεις για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού της.

    Η πολιτική της Τράπεζας για ενεργητική διαχείριση των προβληματικών δανείων οδήγησε σε εκ νέου μείωση των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά 445 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση ενώ η σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας αντανακλάται και στη βαθμιαία βελτίωση της ρευστότητας, με καταθετικές εισροές τους τελευταίους τρεις μήνες, περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά και επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/o-giannis-stournaras-ke-kokkines-kartes/73630



    ΣΧΟΛΙΑ