ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μείζονα ερωτήματα προκαλεί η απόφαση του επενδυτικού σχήματος που επρόκειτο να εξαγοράσει τον ΟΛΘ να ζητήσουν την έκδοση εγγυητικής επιστολής ύψους 232 εκατ. ευρώ από μια ρωσική τράπεζα, την Promsvyazbank, η οποία ήταν γνωστό ότι ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Την κοινοπραξία απαρτίζουν η Belterra του Ιβάν Σαββίδη με 20%, η γαλλική Terminal Linκ με 33% και η γερμανική Deutsche Invest Equity Partners με 47%.
Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι σύμφωνα με πηγές του mononews.gr η εγγυητική επιστολή είχε εκδοθεί μια ημέρα πριν η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διάσωση της της δέκατης μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της χώρας. Μάλιστα οι σαφείς προειδοποιήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας προς την διοίκηση της τράπεζας ότι θα χρειαστεί άμεσα κεφάλαια ήταν γνωστές εδώ και πολλές ημέρες. Έτσι τώρα η πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού του ΟΛΘ αναβλήθηκε για την προσεχή Πέμπτη.
Προσωρινή διοίκηση στην Promsvyazbank
Την πρωτοβουλία για τη διάσωση της Promsvyazbank, της δέκατης μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Ρωσίας, ανέλαβε η ρωσική κυβέρνηση, «σώζοντας» μία ακόμα τράπεζα, την τρίτη μέσα σε λίγους μήνες, καθώς είχαν προηγηθεί τον Αύγουστο η Otkritie (άλλοτε η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας) και αργότερα η B&N. Όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, θα χορηγήσει κεφάλαια στην Promsvyazbank για να στηρίξει τη ρευστότητά της και θα τοποθετήσει προσωρινή διοίκηση, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει moratorium στην πληρωμή των πιστωτών της και οι λειτουργίες της τράπεζας θα συνεχιστούν κανονικά.
«Στο πλαίσιο μέτρων με στόχο την αύξηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της [Promsvyazbank] και τη διασφάλιση της συνέχειας του έργου της στην αγορά των τραπεζικών υπηρεσιών, σχεδιάζεται η Τράπεζα της Ρωσίας να δράσει ως επενδυτής, χρησιμοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Σταθεροποίησης του Τραπεζικού Τομέα», ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
Σημειωτέον ότι στη Ρωσία σήμερα υπάρχουν πάνω από 500 τράπεζες, αριθμός που είναι μειωμένος στο μισό σε σχέση με λίγα χρόνια πριν, καθώς η Τράπεζα της Ρωσίας έχει προχωρήσει σε «εκκαθάριση» του τραπεζικού τομέα, χωρίς πάντως να υπάρχει ένας συγκεκριμένος στόχος για το πόσες τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα.
Δραματικές οι διαπραγματεύσεις
Οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Promsvyazbank ήταν δραματικές, καθώς η Τράπεζα της Ρωσίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, έθεσε τους επικεφαλής της Promsvyazbank προ διλήμματος: ή θα βρείτε νέα κεφάλαια ύψους 100 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (1,45 δισ. ευρώ), ή θα δεχθείτε το bailout. Και μπροστά σε αυτό το δίλημμα, μάλλον δεν υπήρχε άλλη απάντηση…
Ο πρόεδρος της Promsvyazbank, Ντμίτρι Ανάνιεφ, και ο αδελφός του, Αλεξέι, που ελέγχουν μαζί οριακά πάνω από το 50% της τράπεζας, δήλωσαν χθες ότι τα σοβαρά προβλήματα της Promsvyazbank τους ανάγκασαν να ζητήσουν κρατική βοήθεια.
«Για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο ο ρυθμιστής [σ.σ. Η Τράπεζα της Ρωσίας] ερευνούσε τα περιουσιακά μας στοιχεία, με αποτέλεσμα ένα αίτημα για επιπρόσθετες προβλέψεις και, ως αποτέλεσμα αυτού, αποφασίστηκε η προσωρινή διοίκηση», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.
Ο βουλευτής Ανατόλι Ακσάκοφ, μέλος της επιτροπής Οικονομικών της Δούμας και επικεφαλής της Τραπεζικής Ένωσης της Ρωσίας, διευκρίνισε πάντως ότι η διάσωση της τράπεζας δεν θα επηρεάσει τον ευρύτερο τομέα και είναι η τελευταία τέτοια κίνηση που θα γίνει φέτος.
Τόσο η Promsvyazbank, όσο και οι Otkritie και B&N, έχουν στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των ρωσικών επιχειρήσεων όταν οι μεγάλες κρατικές τράπεζες επλήγησαν από τις κυρώσεις της Δύσης, καθώς ανέλαβαν να δανειοδοτήσουν ενεργειακές και άλλες εταιρείες που έπρεπε να αποπληρώσουν οφειλές στο εξωτερικό, όμως πλέον δεν μπορούσαν να το κάνουν από τις κρατικές τράπεζες, όπως η Sberbank.
Σημειωτέον ότι η διάσωση της Promsvyazbank έρχεται τρεις μήνες πριν τις εκλογές της 18ης Μαρτίου, όπου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα διεκδικήσει εκ νέου την ανανέωση της θητείας του στον προεδρικό θώκο, με αναλυτές να επισημαίνουν ότι ήταν καλύτερο για τον Πούτιν να γίνει τώρα το bailout, παρά μέσα στην προεκλογική περίοδο, προκειμένου να περιορίσει το πολιτικό κόστος.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μεταξύ των μετόχων της Promsvyazbank, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία στα τέλη Νοεμβρίου, είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), το ασφαλιστικό ταμείο Budushchee, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, η Credit Bank της Μόσχας, καθώς και το μη κρατικό ασφαλιστικό ταμείο Safmar.