Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος
Συμπληρώθηκαν δύο εβδομάδες από τότε που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε τα βαριά πρόστιμα για την αμαρτωλή υπόθεση της Folli Folli. Ακόμη όμως η εποπτική αρχή δεν έχει διαβιβάσει τη μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση. Υποτίθεται ότι το δύσκολο κομμάτι, ήταν να στοιχειοθετηθούν τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, τα οποία και αφορούσαν τη χειραγώγηση της αγοράς, μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Κάτι που συντελέστηκε με ‘’μοχλό’’ τον παραπλανητικό ισολογισμό της περσινής χρήσης, ο οποίος έχει ήδη ανακληθεί. Αφήνοντας παράλληλα και μια τεράστια τρύπα 242,5 εκατ. ευρώ στα ταμειακά διαθέσιμα, που ακόμη αναζητούνται.
Χρειάστηκε να περάσουν 94 μέρες για να φτάσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην επιβολή των προστίμων, συνολικού ύψους 4,02 εκατ. ευρώ. Σε συνολικά 9 εμπλεκόμενα πρόσωπα, αλλά και στην ίδια την εταιρεία. Μάλιστα από τα πρόστιμα αυτά, τα 2,58 εκατ. ευρώ έπεσαν στην τριμελή οικογένεια Κουτσολιούτσου, που εξακολουθεί να έχει τα μετοχικά και διοικητικά ηνία των Folli…
Όλα αυτά έγιναν στις 2 Αυγούστου, μετά από πολύωρη συνεδρίαση του 7μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Κεφαλαιαγοράς. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε αυτήν την κρίσιμη συνεδρίαση χρειάστηκε να… διακόψουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στην Αθήνα, ορισμένα από τα μέλη του Δ.Σ της εποπτικής αρχής.
…Και ο Εισαγγελέας περιμένει
Τότε είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση, ότι η άμεση επόμενη ενέργεια, θα ήταν η σύνταξη και η αποστολή της μηνυτήριας αναφοράς στον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος και έχει αναλάβει να διαλευκάνει πλήρως την πολύκροτη υπόθεση των Folli. ‘Όμως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα, αν και έχουν παρέλθει 14 μέρες.
Διάστημα πολύ μεγάλο, αν ληφθεί υπόψη ότι το σκεπτικό των ποινών και της συνακόλουθης μηνυτήριας αναφοράς ήταν ήδη έτοιμο, από τις νομικές υπηρεσίες και τις εκθέσεις των εποπτών. Άλλωστε επ’ αυτών κλήθηκαν να αποφασίσουν τα μέλη του Δ.Σ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Παραμένει άγνωστο το πότε εν τέλει θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την αποστολή της αναφοράς στον οικονομικό εισαγγελέα. Εικάζεται ότι η μηνυτήρια αναφορά θα είναι ογκώδης( της τάξεως των 500 σελίδων) και ενδεχομένως ένας από τους λόγους της καθυστέρησης, να είναι και οι θερινές άδειες των αρμοδίων στελεχών της εποπτικής αρχής.
Οι καθυστερήσεις των «αλάνθαστων»
Βέβαια, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη δεχθεί πολλές επικρίσεις για την υποτίμηση του κινδύνου, τα αργά αντανακλαστικά που επέδειξε και την εν γένει βραδυπορία της, από τη στιγμή που ξέσπασε το ζήτημα των Folli.
O πρόεδρός της Χαράλαμπος Γκότσης, δεν έπαψε ποτέ να υποστηρίζει ότι όλα έγιναν σωστά και όπως έπρεπε από την κεφαλαιαγορά.
Όμως ο «αλάνθαστος» Γκότσης είναι αυτός που υποστήριξε στη Βουλή (στις 17 Μαΐου) ότι ο πανικός που δημιουργήθηκε στην αγορά με την υπόθεση των Folli ήταν αδικαιολόγητος.
’’Δεν μπορώ να εξηγήσω με οικονομικούς όρους τη συμπεριφορά της αγοράς’’ ήταν επί λέξει η επική αναφορά του προέδρου….
Λίγες μέρες αργότερα, στις 25 Μαίου, η μετοχή της εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, έπαψε να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο, μετά από αίτημα της ίδιας της εταιρείας.
Όταν στις 4 του μηνός του περασμένου Μαίου δημοσιοποιήθηκε η έκθεση- ρουκέτα του αμερικανικού fund QCM και άρχισαν οι πρώτες επιθετικές πωλήσεις στη μετοχή των Folli, η κεφαλαιαγορά και οι χρηματιστηριακές αρχές, ήταν αντίθετες με την αναστολή διαπραγμάτευσης.
Στις 15 συνεδριάσεις που έγιναν μέχρι να έρθει το ‘’πάγωμα’’, η μετοχή υποχώρησε κατά 68,7%, με αποτέλεσμα να αποτεφρωθούν 705,6 εκατ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, μετά από συναλλαγές 100,5 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση η χρονική καθυστέρηση για την αποστολή της μηνυτήριας αναφοράς προς τον οικονομικό εισαγγελέα, έρχεται να δικαιώσει εκείνους που πιστεύουν ότι η Κεφαλαιαγορά κινείται με ράθυμους ρυθμούς.
Αν και πρόκειται για μείζονος σημασίας ζήτημα, εν τούτοις φαίνεται να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα, πίσω από τις… θερινές διακοπές και τη γενικότερη γραφειοκρατική προσέγγιση της πραγματικότητας, με όρους δημοσιοϋπαλληλικής αντίληψης.
Αρκετοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι για να διαπιστωθούν τα κενά στο ταμείο των Folli και όλα τα άλλα μελανά σημεία του ισολογισμού, θα έπρεπε να ήταν ζήτημα ενός μήνα και μόνο…
Ακόμη το ψάχνει και η ΕΛΤΕ
Όμως εκτός από την Κεφαλαιαγορά, ακόμη μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση που δείχνει η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ). Αν και έχουν περάσει τρείς μήνες, ακόμη δεν έχει στείλει ούτε εκείνη ,το σχετικό πόρισμα στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση. Το πόρισμα αυτό θα αφορά την έκθεση ελέγχου αξιολόγησης, του έργου του ορκωτού λογιστή των Folli Γιώργου Βαρθαλίτη.
Το οξύμωρο είναι ότι ο ορκωτός, έχει ήδη ανακαλέσει από τις 17 Ιουλίου την έκθεση ελέγχου της περσινής χρήσης.
Παρά ταύτα η ΕΛΤΕ δείχνει να κινείται με ρυθμούς χελώνας, παρά το γεγονός ότι ο δικός της έλεγχος και η δική της ετυμηγορία, δεν έχει την πολυπλοκότητα των αποφάσεων της Κεφαλαιαγοράς.
Ενδεχομένως με τη λήξη των θερινών διακοπών και η ΕΛΤΕ να διαβιβάσει το πόρισμά της στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος και θα αποφανθεί αν συντρέχουν λόγοι για απόδοση ποινικών ευθυνών στον ορκωτό λογιστή.
Άφαντα και τα «θύματα»
Πέραν τούτων και όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες, ούτε και από πλευράς της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, έχουν παρουσιαστεί ‘’θύματα’’ των Folli Follie (μέτοχοι ή ομολογιούχοι) για να καταθέσουν στον Γιάννη Δραγάτση.
Βέβαια από τη δική του πλευρά, ο έμπειρος δικαστικός λειτουργός, που έχει το «στρατηγείο» στην έδρα του ΣΔΟΕ στην οδό Πειραιώς, δουλεύει μεθοδικά προκειμένου να φέρει σε πέρας την υπόθεση των Folli.
Oι δικές του έρευνες είναι προς πάσα κατεύθυνση και από μηδενικής βάσεως.
Η μηνυτήρια αναφορά της Κεφαλαιαγοράς και το πόρισμα της ΕΛΤΕ, είναι ασφαλώς σημαντικά στοιχεία, αλλά όχι τα μόνα που ψάχνει ο οικονομικός εισαγγελέας.