Οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν την περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου, με στόχο την ενίσχυση των τιμών. Ο ΟΠΕΚ+ υιοθέτησε σήμερα, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, σημαντικές περικοπές στους στόχους της παραγωγής πετρελαίου, περιορίζοντας την προσφορά σε μια ήδη σφιχτή αγορά παρά την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών να μεγαλύτερη παραγωγή.

Η μείωση από τον ΟΠΕΚ+ στοχεύει να οδηγήσει σε ανάκαμψη τις τιμές του πετρελαίου που έχουν πέσει περίπου στα 90 δολάρια από τα 120 δολάρια που βρίσκονταν πριν από τρεις μήνες, λόγω των φόβων για παγκόσμια οικονομική ύφεση, αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ και ισχυρότερο δολάριο.

1

Η απόφαση

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, αποφάσισε την περικοπή της παραγωγής πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα ισχύσει από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι διαρροές μέχρι σήμερα έκαναν λόγο για μείωση έως ένα εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα.

Πηγές ανέφεραν ότι παραμένει ασαφές εάν σε αυτές τις περικοπές θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται και πρόσθετες εθελοντικές μειώσεις από μέλη όπως η Σαουδική Αραβία ή την υπάρχουσα μειωμένη παραγωγή από τον οργανισμό.

Η αντίδραση των ΗΠΑ στις εισηγήσεις του ΟΠΕΚ+

«Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, εάν προκληθούν σε σημαντικές περικοπές στην παραγωγή, πιθανότατα θα ενοχλούσαν την κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ», ανέφεραν αναλυτές της Citi. «Θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω πολιτικές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, όπως η πρόσθετη απελυθέρωση στρατηγικών μετοχών μαζί με κάποια “ατού” της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως η περαιτέρω προώθηση του νομοσχεδίου ΝΟΠΕΚ», είπε η Citi, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο
που δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση Μπάιντεν να εναγάγει τον ΟΠΕΚ για μονοπωλιακή συμπεριφορά.

Και η JP Morgan δήλωσε ότι αναμένει η Ουάσιγκτον να λάβει αντίμετρα με την απελευθέρωση περισσότερων αποθεμάτων πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν δηλώσει ότι επιδιώκουν να αποτρέψουν την αστάθεια παρά να στοχεύσουν μια συγκεκριμένη τιμή πετρελαίου. Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, ένας από τους λόγους που η Ουάσιγκτον επιθυμεί χαμηλότερες τιμές πετρελαίου είναι για να στερήσει έσοδα της Μόσχας από το πετρέλαιο, την στιγμή που η Σαουδική Αραβία δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης

HSBC: Iσχυρή ανάπτυξη 6,5% φέτος αλλά στο 2% το 2023

Νουριέλ Ρουμπινί: Απάτη τα crypto-Δίωξη σε όσους celebrities τα προωθούν

UBS: Το ράλι των μετοχών διαρκεί, όσο υπάρχει ελπίδα για αλλαγή πολιτικής από τη Fed