Η απόφαση των Βρετανών του London & Regional Group να αποεπενδύσουν από την ελληνική αγορά κατέστη σαφής όταν ανακοινώθηκε η πώληση του Rhodes Bay Hotel & Spa και Elite Suites στη Ρόδο στον όμιλο Χατζηλαζάρου, στα μέσα Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τότε βρίσκονταν εν εξελίξει συζητήσεις με υποψήφιο μνηστήρα του ξενοδοχείου Τιτάνια στην Πανεπιστημίου, οι οποίες ωστόσο οδηγήθηκαν σε ναυάγιο. Τότε, η H Hotels του ομίλου Χατζηλαζάρου αποφάσισε να μπει «σφήνα» στο deal και να διεκδικήσει το ιστορικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η συναλλαγή για το Τιτάνια ολοκληρώθηκε τελικά χθες, οπότε και ανακοινώθηκε, αλλά το τίμημα δεν έγινε γνωστό. Πάντως, το ξενοδοχείο είχε πωληθεί στην L+R το 2019 έναντι τιμήματος που φέρεται να προσέγγισε τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Το 2022 το ξενοδοχείο με δυναμικότητα 385 δωμάτια είχε έσοδα 11 εκατομμυρίων ευρώ και καθαρά κέρδη 2,7 εκατομμυρίων ευρώ. Εν τω μεταξύ, το ξενοδοχείο είχε λάβει ενδοομιλικό ομολογιακό δάνειο που εκδόθηκε από το fund το 2020, με την πληρωτέα υποχρέωση για το 2023 να ανέρχεται σε 28,9 εκατομμύρια.
Το Τιτάνια ήταν το τελευταίο asset του βρετανικού fund στην Ελλάδα, που έγινε ευρέως γνωστό στη χώρα το 2014, καθώς είχε συμπεριληφθεί στη λίστα των ενδιαφερομένων για το Ελληνικό, μαζί με κεφάλαια από το Κατάρ και το Ισραήλ και τη Lamda Development. Εν τέλει η London & Regional υπαναχώρησε, ενώ νωρίτερα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον (χωρίς να προλάβει να καταθέσει δεσμευτική προσφορά) για την απόκτηση πακέτου 28 ακινήτων του δημοσίου με τη μέθοδο του sale & leaseback, τα οποία κατέληξαν σε Grivalia και Εθνική Πανγαία (νυν Prodea).
O επενδυτικός όμιλος με χαρτοφυλάκιο 9 δισ. στερλίνων προχώρησε τελικά στην πρώτη του κίνηση στην Ελλάδα, εξαγοράζοντας το 5άστερο Amathus στην παραλία της Ιξιάς στη Ρόδο – το οποίο μετονόμασε σε Rhodes Bay Resort – από τον κυπριακό όμιλο Λανίτη, έναντι 30,5 εκατομμυρίων, αφαιρουμένου του χρέους προς τις τράπεζες. Σχεδόν δύο χρόνια μετά η βρετανική επενδυτική εξαγόρασε το Τιτάνια από την οικογένεια Μαλάμου (συνδεδεμένη με την οικογένεια Πεσμαζόγλου).
Ακόμα μία συμφωνία της L+R που έμεινε στα χαρτιά ήταν αυτή με την Intracom. Η θυγατρική του ομίλου Κόκκαλη, Intradevelopment και το fund θα συμμετείχαν με ποσοστό 50% έκαστη για την ανάπτυξη ξενοδοχειακού project στο Καλό Λιβάδι Μυκόνου, μία επένδυση που θα προσέγγιζε τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το έργο πέρασε σε νέο επενδυτικό σχήμα, στο οποίο φέρεται να συμμετείχαν και αραβικά κεφάλαια.
Σήμερα, στο ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο της L+R Hotels, που ιδρύθηκε το 1987, περιλαμβάνονται σχεδόν 23.000 δωμάτια σε Βρετανία, Ευρώπη, ΗΠΑ και Καραϊβική. Συνολικά, διαθέτει 114 ξενοδοχεία σε 9 χώρες, για τα οποία έχει επενδύσει 13 δισ. στερλίνων, ενώ στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά assets της περιλαμβάνονται το Le Méridien της Βαρκελώνης, το Fairmont στο Μόντε Κάρλο και το Nobu Ibiza Bay.
Επενδύσεις εκτός Ρόδου από τον όμιλο Χατζηλαζάρου
Σε ό,τι αφορά τον όμιλο Χατζηλαζάρου, πηγές κοντά στην H Hotels αναφέρουν πως, αν και το ξενοδοχείο είναι σε καλή κατάσταση, θα δρομολογηθεί η ανακαίνισή του, όχι όμως άμεσα.
Αναφέρουν επίσης πως η ροδίτικη εταιρεία «έχει μπει σε περίοδο ανάπτυξης και σε αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσει σε πρόσθετες ενέργειες». Πρώτος στόχος η ενίσχυση του αποτυπώματος στο νησί της Ρόδου, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί μία ακόμα ξενοδοχειακή μονάδα, ενώ η διοίκηση αναζητά ευκαιρίες στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα.
Η H Hotels ξεκίνησε με το πρώτο της ξενοδοχείο, το Rodos Princess Beach Resort & Spa, το 1993 με 450 κλίνες και 200 εργαζόμενους. Σήμερα, μετά από 30 και πλέον χρόνια διατηρεί περισσότερες από 8.000 κλίνες και απασχολεί πάνω από 1700 εργαζόμενους.
Το Τιτάνια είναι η 8η μονάδα που προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της αλλά και το πρώτο ξενοδοχείο του ομίλου εκτός Ρόδου. Το ξενοδοχείο αλλάζει χέρια για τρίτη φορά στην ιστορία του.
Στο ίδιο οικόπεδο λειτουργούσαν τα Ηνωμένα Βουστάσια, καλλιτεχνικό κέντρο που πωλούσε γάλα, σοκολάτα και γλυκά και είχε θαμώνες προσωπικότητες όπως ο Σπύρος Μελάς και ο Κώστας Βάρναλης. Τη δεκαετία του 1930 κατασκευάζεται στο κτίριο ο κινηματογράφος Τιτάνια με 2.000 θέσεις, το αντίπαλο δέος του Παλλάς, που λειτούργησε έως το 1970. Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε να κατασκευάζεται το ομώνυμο ξενοδοχείο, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1976 και ανακαινίστηκε τελευταία φορά το 2017.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο με Φιντάν – Τι αναφέρει η Άγκυρα
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συλλυπητήριο μήνυμα στον Ερντογάν για τα θύματα της τραγωδίας στο θέρετρο Καρτάλκαγια
- Amazon: Κλείνει όλες τις αποθήκες της στο Κεμπέκ και προχωρά σε απολύσεις
- Τουρκία: Εγκρίθηκε η αναθεωρημένη «Κόκκινη Βίβλος Εθνικής Ασφάλειας»