ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε τροχιά σημαντικής ανάπτυξης τόσο της πελατειακής βάσης της ανά τον κόσμο όσο και του ανθρώπινου δυναμικού της βρίσκεται η Think Silicon, έπειτα από την εξαγορά της από την αμερικάνικη Applied Materials, εταιρεία τεχνολογίας υλικών εισηγμένη στο NASDAQ με τζίρο 18 δις. δολ., νούμερο ένα σε πολλές από τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.
Σήμερα, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, διαδικτυακά, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεών της (1.000 τ.μ.) στην Μεταμόρφωση Αττικής.
Όπως είπαν κατά τη ενημέρωση των Μέσων Ενημέρωσης χθες ο Γεώργιος Σιδηρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και Country President of Applied Materials στην Ελλάδα και ο Κώστας Μάλλιος, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Applied AI Group της Applied Materials, οι καινούργιες εγκαταστάσεις στην Αθήνα σηματοδοτούν ένα νέο κεφάλαιο στη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας και καθιστούν τη Think Silicon και την Ελλάδα ως ένα βασικό κέντρο σχεδιασμού τεχνολογίας στην Ευρώπη, τον μοναδικό τεχνολογικό κόμβο καινοτομίας για την Applied Materials στη γηραιά Ήπειρο.
«Η Ελλάδα σχεδιάζει ένα από τα επόμενα chip Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence τσιπ – ημιαγωγούς) που θα έχουν ευρεία χρήση σε ένα τεράστιο αριθμό συσκευών» επεσήμανε ο κ. Μάλλιος, προσθέτοντας ότι «η χώρα σήμερα έχει αλλάξει επίπεδο όσο αφορά τη θέση της στην παγκόσμια κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας».
«Η αγορά έχει ωριμάσει» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «το κλίμα για τους επενδυτές έχει βελτιωθεί σημαντικά και η κατεύθυνση που έχει πάρει η χώρα με την παρούσα κυβέρνηση ευνοεί τις ξένες επενδύσεις».
Χαρακτηριστικό της ταχύτατης ανάπτυξης της Think Silicon είναι πως τους τελευταίους μήνες το πελατολόγιο της έχει εμπλουτιστεί σημαντικά με μεγάλες εταιρείες του χώρου. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει παρουσία στην Πάτρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το προσωπικό της είναι 30 άτομα (από 16 πέρσι πριν την εξαγορά της από την αμερικάνικη εταιρεία).
Έχει προσλάβει ταλαντούχους και έμπειρους μηχανικούς από όλο τον κόσμο. Τους τελευταίους 8 μήνες το 33% των εργαζομένων της είναι μηχανικοί με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό που θέλησαν λόγω του αντικειμένου της Think Silicon να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της με αποτέλεσμα να επαναπατριστούν.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων, ο οποίος θα στελεχωθεί κυρίως από μηχανικούς αλλά και από εξειδικευμένο προσωπικό στο τομέα του marketing και των πωλήσεων. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το 2022 θα έχει τριπλασιάσει τον αριθμό των εργαζομένων της.
Η Think Silicon ιδρύθηκε το 2007 στην Πάτρα, από τους Γιώργο Σιδηρόπουλο και Ιάκωβο Σταμούλη. Οι δύο τους σχεδίαζαν chip για Bluetooth και Wi-Fi στην εταιρεία ATMEL όταν αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Εξαγοράστηκε πέρσι από την Applied Materials, χωρίς να έχει ανακοινωθεί το ποσό.
Να σημειωθεί πάντως ότι το επενδυτικό κεφάλαιο Metavallon του Equifund που χρηματοδότησε την Think Silicon το 2019, στην ανακοίνωση του για τη συμφωνία με την Applied Materials ανέφερε ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιστορικά εξαγορά στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα».
Η εν λόγω εταιρεία δραστηριοποιείται ειδικότερα στη σχεδίαση και υλοποίηση υψηλής απόδοσης 2D & 3D Μονάδων Επεξεργασίας Γραφικών (Graphics Processors Units ή GPUs) και Ελεγκτών Οθόνης (Display Processors/Controllers) για την αναδυόμενη αγορά του Internet of Things (IoT), των φορέσιμων συσκευών (wearables), των οικιακών συσκευών και οθονών βιομηχανικού αυτοματισμού. Τα προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας που αναπτύσσει μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ολοκληρωμένα συστήματα (ICs).
Οι επεξεργαστές της εταιρίας αποτελούν ολοκληρωμένες λύσεις καθώς συνοδεύονται από το απαιτούμενο λογισμικό και έχουν πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, καταλαμβάνουν πολύ μικρή επιφάνεια ολοκληρωμένου και έχουν εξαιρετικά χαμηλές απαιτήσεις μνήμης. Επίσης, η εταιρεία εξειδικεύεται στο σχεδιασμό Machine Learning Accelerators για την αγορά της τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence).
Οι πελάτες της Think Silicon είναι εταιρείες παραγωγής ημιαγωγών όπως η Atmel / Microchip, Dialog Semiconductors, Sequans Communications, Faraday, Lattice Semiconductor και άλλες.
Η Applied Materials απασχολεί σήμερα 25 χιλ. άτομα σε όλο τον κόσμο, διαθέτει για έρευνα και ανάπτυξη περί τα 2,5 δις ετησίως και έχει κατοχυρώσει περί τις 15 χιλ. πατέντες.
Σύμφωνα με τον κ. Μάλλιο ο αμερικάνικος κολοσσός επενδύει σε ταλέντα και πιστεύει ότι η σύνδεση της βιομηχανίας με τον ακαδημαϊκό χώρο είναι ο καλύτερος τρόπος προς την καινοτομία και την ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Είναι γνωστό ότι τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα παράγουν έρευνα παγκόσμιας κλάσης, η οποία όμως θα πρέπει να μετατρέπεται σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας και προϊόντα. Η Applied Materials συνεργάζεται στενά με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον Επίκουρο Καθηγητή Γεώργιο Κεραμίδα με στόχο τη δημιουργία ενός ερευνητικού κόμβου στη Θεσσαλονίκη μέσω χρηματοδοτούμενων διδακτορικών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τα οποία θα εστιάζουν στον σχεδιασμό υλικού (Hardware) και λογισμικού (Software) για επιταχυντές μηχανικής μάθησης.
Διαβάστε επίσης