ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από την εμβληματική αλυσίδα Goody’s που σύστησε το fast food στο ελληνικό κοινό τη δεκαετία του ’70, μέχρι τα σημερινά concepts που ανατρέπουν τα δεδομένα της εστίασης, ο κλάδος της ταχείας κατανάλωσης εξελίσσεται σε πεδίο έντονης επιχειρηματικής κινητικότητας.
Με τη Vivartia να επανέρχεται δυναμικά, funds να τοποθετούνται σε αλυσίδες με υψηλή απήχηση στους νέους και παλιούς παίκτες να «χτίζουν» νέα brands, το fast food μετατρέπεται ξανά σε επενδυτικό hotspot.
Η ευρωπαϊκή αγορά fast food καταγράφει ραγδαία ανάπτυξη. Η αξία της εκτιμάται στα 275,2 δισ. δολάρια το 2024 και προβλέπεται να αγγίξει τα 457 δισ. δολάρια έως το 2033, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 5,4% (πηγή: Imarc Group). Ο ταχύς ρυθμός ζωής, η αστικοποίηση, η εκτόξευση των online παραγγελιών και η καινοτομία στο μενού λειτουργούν ως βασικοί επιταχυντές.
Σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον, νέοι παίκτες αναδύονται και ο κλάδος αναδεικνύεται σε deal maker για στρατηγικούς επενδυτές και funds που αναδιοργανώνουν το χαρτοφυλάκιό τους.
Νέο κεφάλαιο για τη Mailo’s με τη στήριξη της VG Holding
Η πιο πρόσφατη επιχειρηματική κίνηση στον κλάδο αφορά τη Mailo’s The Pasta Project, την αλυσίδα που έχει κερδίσει το ελληνικό κοινό με τα φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά της. Η VG Holding του Βλάσση Γεωργάτου, γνωστού από τη Γρηγόρης ΑΒΕΕ, προχώρησε σε νέα επένδυση, αυξάνοντας το ποσοστό της στη Mailo’s στο 35%. Αρχικά, επρόκειτο για προσυμφωνημένη ρήτρα, που είχε ενσωματωθεί στο αρχικό deal του Οκτωβρίου 2024, όταν η VG Holding απέκτησε το 20% της εταιρείας έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ, με option για περαιτέρω συμμετοχή. Η αξία αποτίμησης του 100% της Mailo’s κυμαινόταν τότε μεταξύ 18,035 και 20,548 εκατ. ευρώ, με μέση αποτίμηση τα 19,236 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Deloitte.
Το 2024 η Mailo’s κατέγραψε κύκλο εργασιών 4,788 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 31,7% σε σχέση με τα 3,637 εκατ. ευρώ του 2023. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 3,558 εκατ. ευρώ, από 2,896 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 2,724 εκατ. ευρώ, έναντι 2,251 εκατ. ευρώ το 2023. Τα μεγέθη αυτά αποτυπώνουν την έντονη αναπτυξιακή δυναμική της εταιρείας, η οποία συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυό της, έχοντας ήδη 42 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο και 10 νέα σημεία σε φάση υλοποίησης.
Jackaroo: Η νέα γενιά του fast food στη φαρέτρα της Vivartia
Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυναμικής που έχει ο κλάδος είναι η Jackaroo, η αλυσίδα-φαινόμενο που ίδρυσε ο Μιχάλης Ματζουράνης οκτώ χρόνια πριν, ξεκινώντας από ένα κατάστημα στον Πειραιά. Με έμφαση στο «original» αμερικανικό street food, και ιδιαίτερη εξειδίκευση στο παναρισμένο κοτόπουλο και τα burgers, η Jackaroo κέρδισε γρήγορα το νεανικό κοινό, επεκτείνοντας την παρουσία της στην Αττική με πέντε καταστήματα. Η απήχησή της και η έντονη δυναμική της, ειδικά μέσω των ψηφιακών πλατφορμών διανομής φαγητού, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της Vivartia, η οποία απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό 60% τον Απρίλιο του 2025, επενδύοντας συνολικά 10 εκατ. ευρώ.
Η επένδυση στη Jackaroo έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της Vivartia στον χώρο του σύγχρονου street food, προσθέτοντας ένα ακόμη ταχύτατα αναπτυσσόμενο brand στο χαρτοφυλάκιό της, το οποίο περιλαμβάνει ήδη τις Goody’s, Everest, Flocafe, La Pasteria και Olympus Plaza. Με βασικό μέτοχο το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, ο όμιλος συνεχίζει να επενδύει σε concepts με ισχυρό αποτύπωμα στην αγορά, αξιοποιώντας τη δυναμική τους και διευρύνοντας τη στόχευσή του σε νεανικά κοινά και καινούργιες καταναλωτικές συνήθειες.
Η προσθήκη της Jackaroo στο δυναμικό της Vivartia, με τη συμβολή του ιδρυτή της που διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή και το management, σηματοδοτεί την πρόθεση του ομίλου να ενισχύσει την παρουσία του στις urban αγορές και να αξιοποιήσει το brand σε νέες περιοχές. Ήδη έχουν δρομολογηθεί νέα καταστήματα σε Αγία Παρασκευή και νότια προάστια, ενώ η επέκταση στη Θεσσαλονίκη και άλλες φοιτητουπόλεις βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της νέας διοικητικής ομάδας.
Ο κλάδος του fast food ως deal maker από τη δεκαετία του ’80
Ωστόσο, η επένδυση στον κλάδο της ταχείας κατανάλωσης δεν είναι καινούργια υπόθεση. Το fast food αποτέλεσε «deal maker» ήδη από τη δεκαετία του ’80, όταν το 1983 ο Λορέντζο Φρέρης εξαγόρασε την Everest – την αλυσίδα που είχε ιδρυθεί το 1965 από τους Μαλτεζόπουλο, Γράψα και Νικολακάκη. Υπό τη δική του καθοδήγηση, η εταιρεία μπήκε στο Χρηματιστήριο, άντλησε 6,57 εκατ. ευρώ, απέκτησε το 60% της Papagallino και αργότερα το 50% της La Pasteria. Το 2008, η Everest συγχωνεύθηκε με τη Vivartia, εδραιώνοντας τον όμιλο στην κορυφή της εγχώριας εστίασης.
Αντίστοιχα, η ιδέα των Goody’s που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη το 1973 εξελίχθηκε σε success story. Με ιδρυτικό σχήμα στο οποίο συμμετείχε και ο μετέπειτα πολιτικός Χρήστος Φώλιας, η αλυσίδα αναπτύχθηκε ραγδαία μέσω franchise, πρόσθεσε το Flocafe στο χαρτοφυλάκιό της και μπήκε επίσης στο Χρηματιστήριο. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Δέλτα αύξησε τη συμμετοχή της στο 60%, οδηγώντας στη σημερινή της ένταξη στον όμιλο της Vivartia, που πλέον σχεδιάζει τη διεθνή επέκτασή της.
Διαβάστε επίσης
Pink Woman: Το ελληνικό brand «ανοίγει πανιά» για την Ιταλία
Τι μπορεί να φρενάρει τη λήξη των μέτρων για την ακρίβεια
Τάκης Σαράντης (Ελληνικά Γαλακτοκομεία) στο mononews: Πώς θα απογειώσουμε τη Δωδώνη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η γεωπολιτική αξία του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού
- Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος της Αλβανίας: Η διαδρομή του Σαμίρ Μάνε από την εξορία στη δημιουργία μίας αυτοκρατορίας
- Η μυστική αυτοκρατορία του κληρονόμου της Hermes: Η αγωγή των 16 δισ. και το αόρατο χέρι του Κατάρ
- Γιατί ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε τώρα τα νέα μέτρα στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ – Οι στόχοι της ΔΕΘ
