array(0) {
}
        
    
Menu
0.2%
Τζίρος: 84.02 εκατ.

Ριαμπκόφ: Η Μόσχα μπορεί σίγουρα να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ

Media

Γιώργος Μπόμπολας: Από κυρίαρχος του μηντιακού παιχνιδιού, βασικός… μέτοικος των χρεοκοπημένων του ΜΜΕ

Γιώργος Μπόμπολας
Comments

Όσο μεγάλη αυτοκρατορία και να έχτισε ο Γιώργος Μπόμπολας στον κατασκευαστικό κλάδο, το αχανές, εμβληματικό, εκδοτικό γραφείο του στον 1ο όροφο του κτηρίου του «Έθνους» στο Χαλάνδρι αποτελούσε το «φρούριο», το οχυρό του, το αρχηγείο και οπλοστάσιό του, αλλά και το meeting point κάθε σημαντικής του επαφής.

Διακοσμημένο με ένα περίεργο εικαστικό mix, έναν συνδυασμό από εμβληματικά -κατά την άποψή του- πρωτοσέλιδα του «Έθνους» (μεταξύ των οποίων και αυτό με το τεμαχισμένο πτώμα της Ζωής Γαρμανή από τον σύζυγό της, Παναγιώτη Φραντζή), μεγάλους πίνακες της γυναίκας του, ταλαντούχας ζωγράφου, Άννας και οικογενειακές φωτογραφίες όπου δέσποζαν τα 5 εγγόνια του, προκαλούσε ανάμικτα συναισθήματα στους «θαμώνες» της καθημερινής απογευματινής δημοσιογραφικής σύσκεψης στην οποία ο ίδιος πρωτοστατούσε πλαισιωμένος από τους διευθυντές των εφημερίδων του. Γιατί ο Γιώργος Μπόμπολας δεν ήταν ένας εκδότης-επιχειρηματίας αλλά ένας μηντιάρχης με λόγο και άποψη – οι ορκισμένοι εχθροί του τον αποκαλούσαν «διαπλεκόμενο» – και ο θάνατός του πράγματι βάζει και τυπικά τίτλους τέλους σε μια μοναδική εποχή για τα media στην οποία ξεκίνησαν να μεγαλουργούν νέα «τζάκια» εκδοτών με ισχυρή πολιτική δύναμη. Όχι τόσο λόγω του γκελ που είχαν στο ακροατήριό τους, αλλά εξαιτίας των παράλληλων δραστηριοτήτων σε πιο δυνατές οικονομικά, από τα ΜΜΕ, business όπως οι Κατασκευές, η Ενέργεια και η Ναυτιλία.

1

Το αφήγημα του Γιώργου Μπόμπολα έχει το ίδιο μοτίβο ιλιγγιώδους ανόδου και άναρχης πτώσης, το ίδιο πρόσημο στα ΜΜΕ, όπως ακριβώς και οι άλλες του δραστηριότητες: αρχικά υπερ(θετικό) και στο τέλος απολύτως αρνητικό. Τολμηρός αλλά εκ του ασφαλούς, επίμονος και συγκρουσιακός, αλλά χωρίς πρόβλεψη του κόστους υπέρβασης των ορίων, πατριαρχικός και εξουσιαστικός χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι χειραγωγεί τα παιδιά του, ο Μπόμπολας δικαιούται σαφώς και αυτός φεύγοντας από τη ζωή το «Ο αποθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας», (Ρωμ 6,7) παρά το γεγονός ότι έχει αποχωρήσει εδώ και δεκαετία και πλέον από τη μηντιακή πιάτσα.

Φώτης, Μαρία, Λεωνίδας και Γιώργος Μπόμπολας

Ο έρωτας και το διαζύγιο με τον Ανδρέα λόγω αντιζηλίας με Κοσκωτά

Στα εκδοτικά παίρνει το βάπτισμα του πυρός το 1977, όταν εκδίδει μαζί με τον Γιάννη Γιαννίκο τη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια. Έχοντας κάνει προθέρμανση το 1981, χρονιά της ανάδειξης του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, προτρέπει το κοινό «Πάρτε το Έθνος στα χέρια σας» επανεκδίδοντας την ιστορική εφημερίδα «Έθνος» που εξέδιδαν προδικτατορικά οι οικογένειες Κυριαζή και Νικολόπουλου, εισάγοντας το άγνωστο ως τότε «ταμπλόιντ», υπό τη διεύθυνση του Αλ. Φιλιππόπουλου. Η εφημερίδα εκτοξεύεται στην πρώτη θέση των κυκλοφοριών καλπάζοντας πάνω στο κύμα της «Αλλαγής» και αντλώντας γοητεία από τον πληθωρικό Ανδρέα Παπανδρέου. Ωστόσο 8 χρόνια μετά, το πρωτοσέλιδο «ΠΕΦΤΕΙ Ο ΦΑΥΛΟΣ» θα σηματοδοτήσει το διαζύγιο Έθνους – ΠΑΣΟΚ, αφού τα αισθήματα έχουν ψυχρανθεί μετά την επέλαση του Γιώργου Κοσκωτά, της εκδοτικής «Γραμμής» και της περιστασιακής του δεσποτείας με την πιο σύγχρονη εφημερίδα «24 ώρες», που τερματίστηκε με την καταδίκη του για κατάχρηση 12 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κρήτης! Που του ανήκε.

Βέβαια, επειδή το αίμα νερό δεν γίνεται, πέντε χρόνια μετά, η εφημερίδα αναζωπύρωσε το φλερτ της με το ΠΑΣΟΚ, υπερασπιζόμενη τον Κώστα Σημίτη και στη συνέχεια τον Γιώργο Παπανδρέου.

Στο Χ.Α. με χρήματα των εργαζομένων…

Η «Πήγασος Α.Ε.» γιγαντώνεται γρήγορα. Είναι η μητρική ενός εκτεταμένου ομίλου επιχειρήσεων με συμμετοχές σε περισσότερες από 24 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ και της ιδιωτικής TV (Τηλέτυπος – Mega Channel, Filmnet, Nova, κ.ά.), του Διαδικτύου, των εκδόσεων («Εθνος», «Ημερησία», «Goal News», «Αγγελιοφόρος»), των περιοδικών («TV Zapping», «ELLE», «Max» κ.ά.), αλλά και των εκτυπώσεων μέσω της εταιρείας Iris στην οποία κατέχει το 30%, με το άλλο 70% να ανήκει στον ΔΟΛ.

Είναι μια καθαρά οικογενειακή επιχείρηση παραδοσιακού τύπου, καθώς ο πατέρας Γιώργος Φ. Μπόμπολας ελέγχει το 11,23%, ενώ τα δύο από τα τρία παιδιά της οικογένειας, Φώτης και Μαρία Μπόμπολα, ελέγχουν αντίστοιχα το 27,28% και το 34,4% της επιχείρησης. Το υπόλοιπο 27% βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών. Άλλωστε η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Μάρτιο του 2000 με τιμή κοντά στα 10 ευρώ, έχοντας προτρέψει, σχεδόν υποχρεώσει, σύσσωμο το προσωπικό να πάρει μετοχές με αντάλλαγμα 1-2 μισθούς. Ποσά που χάθηκαν στη σκόνη.

Mega: Το κανάλι των εκδοτών

Δέκα χρόνια πριν και στις 25/4/1989 ο Γιώργος Μπόμπολας δεν μένει με σταυρωμένο τα χέρια. Η συγκυβέρνηση Τζαννετάκη (ΝΔ-Συνασπισμός) δίνει προσωρινή άδεια δοκιμής τοπικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού στο Mega Channel.

Η ιδιοκτησία του καναλιού μοιράζεται σε ίσα ποσοστά της τάξεως του 20% στους Χρήστο Τεγόπουλο, ιδιοκτήτη της Ελευθεροτυπίας, Βαρδή Βαρδινογιάννη που είχε τότε τη Μεσημβρινή, Αριστείδη Αλαφούζο με την Καθημερινή, Χρήστο Λαμπράκη με το Βήμα και τα Νέα και Γιώργο Μπόμπολα με το Έθνος.

Η «Τηλέτυπος Α.Ε.» παρέμεινε ιδιοκτήτρια εταιρεία του Mega μέχρι το 2019. Ήταν ο πρώτος ελληνικός σταθμός που επένδυσε στη συνδρομητική τηλεόραση, αποκτώντας το 40% της Multichoice Hellas του τότε Ομίλου Nethold. Η εταιρεία το 1994 εισήλθε στο Χρηματιστήριο με αλλεπάλληλες μεταβολές στους μετόχους και στα ποσοστά κατοχής όλα αυτά τα χρόνια.

Ο «Μπαϊρακτάρης», ο βασικός μέτοχος, το λόμπι των Βρυξελλών και η μπλόφα με την πώληση στη Γιάννα

Το 2005, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εξαγγέλλει, από την ταβέρνα «Μπαϊρακτάρης», το μανιφέστο κατά των «νταβατζήδων», εννοώντας του εκδότες/μηντιάρχες και στη συνέχεια επιχειρώντας να περάσει τον «βασικό μέτοχο», ο Μπόμπολας έδωσε ανελέητη μάχη κινώντας γη και ουρανό στους λομπίστες των Βρυξελλών και την Αθήνα, ενώ, προφανώς μπλοφάροντας, συζήτησε με τους Αγγελόπουλους να αγοράσουν την Πήγασος αντί 35 εκατ. ευρώ, αποπειρώμενος στη συνέχεια να συμπράξει με τον ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη. Εχει αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της μηντιακής του μπίζνας.

Η σύγκρουση πατέρα-γιου για τα μάτια του ΣΥΡΙΖΑ

Τον Δεκέμβριο του 2014, λίγο πριν τις εκλογές, ο Γιώργος Μπόμπολας καλεί σε σύσκεψη επιτελικών στελεχών ζητώντας τους να μεσολαβήσουν στον γιο για να μην υποστηρίξει η εφημερίδα τον ΣΥΡΙΖΑ. «Πείτε του ότι κάνει λάθος» έλεγε ο Γιώργος Μπόμπολας σε στενούς του συνεργάτες. «Ο γέρος δεν ξέρει τι λέει» απαντά ο Φώτης ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, υπαινίσσεται ότι «ο πατέρας του τον κατέστρεψε». Πράγματι ο όμιλος Πήγασος οδηγήθηκε σε χρεοκοπία στα χέρια του Φώτη Μπόμπολα, που έγινε το 2000 CEO της εκδοτικής εταιρείας, και μέσα σε λίγα χρόνια ο οργανισμός είχε τζίρο 40,5 εκατ. ευρώ (2016) έναντι 44 εκατ. ευρώ το 2015. Η αιτία του κακού ήταν ο τραπεζικός δανεισμός που έφθασε τα 166 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, το Έθνος, σε μια περίοδο που οι τράπεζες δεν έδιναν ούτε σεντ τσακιστό, εξασφάλιζε δάνειο 80 εκατ. ευρώ που υπεγράφη στις 11 Μαρτίου του 2014 και εκταμιεύθηκε τον Απρίλιο του 2016. Για αυτό ακριβώς, η Οικονομική Εισαγγελία έδωσε παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης για ηθική αυτουργία κατά του Γιώργου Μπόμπολα, καθώς είχε υπογράψει το 2014 τη δανειακή σύμβαση για το ομολογιακό δάνειο. Η δίωξη στρέφεται και κατά διευθυντικών στελεχών της Πήγασος και τραπεζικών στελεχών. Το 2016 οι τράπεζες αποφάσισαν τη δέσμευση των λογαριασμών της Τηλέτυπος για αποπληρωμή των δανείων. Στις 2 Αυγούστου του 2016 ο Φώτης Μπόμπολας μίλησε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Τι τα θέλετε τα media κύριε Φώτη Μπόμπολα;

Στο επαναλαμβανόμενο ερώτημα «γιατί μια οικογένεια που διαθέτει κατασκευαστική εταιρεία με τζίρο 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο, ήθελε να δραστηριοποιείται και στον ζημιογόνο και συχνά πτωχευμένο χώρο των ΜΜΕ», ο Φώτης Μπόμπολας δεν είχε απαντήσεις.

Τον Μάρτιο του 2017, ο Φώτης Μπόμπολας σύστησε στον πατέρα του τον Ιβάν Σαββίδη. Μάλιστα ο Γιώργος Μπόμπολας μίλησε με τον επιχειρηματία στα Ρωσικά, τα όποια γνώριζε καλά. Οι δυο άντρες έδειξαν να εκτιμούν ο ένας τον άλλον και συζητήθηκε η επένδυση συνολικά από τον Σαββίδη, στον όμιλο, ώστε το αντίτιμο της αγοράς του 20% του Mega να μην καταλήξει στις τράπεζες.

Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς ο Φώτης, χωρίς να ενημερώσει τον πατέρα του, άλλαξε τη συμφωνία και με ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασε στον Ιβάν Σαββίδη ποσοστό 20% της Τηλέτυπος, που κατείχε ο ίδιος, χωρίς ο επενδυτής να συνεισφέρει και για τον Πήγασο. Τίποτα δε σώθηκε.

Φώτης Μπόμπολας

Ο διαμοιρασμός των ιματίων: Τα εκδοτικά στον Σαββίδη, το Mega στον Μαρινάκη

Οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια του εκδοτικού ομίλου καθιστώντας τα άμεσα απαιτητά. Δρομολογείται η διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης στην εκδοτική εταιρεία, όπως συνέβη και με τον ΔΟΛ.

Στις 22 Μαΐου 2017 ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης μέσω της κυπριακής Dimera Media Investments Limited αγόρασε από την Πήγασος Εκδοτική Α.Ε. το 19,63% από το 32,72% του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε στην Τηλέτυπος δίνοντας χονδρικά 12 εκατομμύρια ευρώ με το υπόλοιπο 13,09% να παραμένει στην ιδιοκτησία της οικογένειας Μπόμπολα και να ενεχυριάζεται από τις τράπεζες. Στις 21 Αυγούστου, πούλησε το ποσοστό, στην συνεργαζόμενη κυπριακή εταιρία Elenovo Limited.

Νωρίτερα, στις 31 Μαΐου 2017, ο Βαγγέλης Μαρινάκης μέσω της Alter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε. παράλληλα με την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, απέκτησε μεταξύ άλλων και το 22,11% των μετοχών της Τηλέτυπος.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 γίνονται δύο ξεχωριστοί πλειστηριασμοί για το αρχείο και τις συμμετοχές του καναλιού και τα ακίνητα που διέθετε η Τηλέτυπος και την 1η Νοεμβρίου ανακηρύσσονται ως αγοραστές η Alter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε. και η κοινοπραξία των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης Ώθηση-Πρότυπο Σύστημα Εκπαίδευσης και Ώθηση-Νέο Σύστημα Εκπαίδευσης καταθέτοντας 33.999.999 και 500.000 ευρώ αντίστοιχα.

Την 31η Δεκεμβρίου 2019 σταμάτησε η διαδικτυακή εκπομπή του MEGA, καθώς η Alter Ego Media προετοίμαζε την επαναλειτουργία του (η οποία τελικώς έγινε στις 11 Φεβρουαρίου 2020 και μετά από έξι μέρες στις 17 Φεβρουαρίου το κανάλι ξεκίνησε το κανονικό του πρόγραμμα) υπό τη δικιά της ιδιοκτησία και διοίκηση με διαφορετική άδεια από της ανενεργής πια Τηλέτυπος και την οποία έλαβε η νέα εταιρεία στις 8 Οκτωβρίου του 2019 μέσω προκήρυξης του ΕΣΡ. Στις 19 Νοεμβρίου 2020 έγινε γνωστό ότι οι μετοχές της Τηλέτυπος και της Πήγασος Εκδοτική Α.Ε. που κατείχε το 13,09% της πρώτης θα αφαιρεθούν μαζί με άλλες τρεις εταιρείες από τα συστήματα του Χρηματιστηρίου, καθώς τελούσαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης πάνω από ένα εξάμηνο. Η τελική διαγραφή τους πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Εκεί έπεσε η αυλαία της αυτοκρατορίας της οικογένειας Μπόμπολα στα ΜΜΕ.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Μπόμπολας: Η εξουσία, οι συγκρούσεις, η πολιτική

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η ανακοίνωση για το θάνατο του Γεώργιου Μπόμπολα

Πέθανε ο εκδότης Γιώργος Μπόμπολας

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ριαμπκόφ: Η Μόσχα μπορεί σίγουρα να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ
Aegean: Αγορά 29 χιλιάδων μετοχών από την Autohellas
Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη, το βασικό πολιτικό επίδικο της εποχής
Ρωσία: Σύγκρουση τρένων στην περιφέρεια Μούρμανσκ – Περισσότεροι από 10 τραυματίες
Τάσεις MRB: Στο 22,9% η ΝΔ και 14,2% το ΠΑΣΟΚ – Ποιες λέξεις εκφράζουν τους πολίτες
Μπακογιάννης: Οι Τράπεζες είχαν ενημερώσει από τον Απρίλιο τον Δούκα για το χρηματοδοτικό κενό στο γήπεδο του ερασιτέχνη ΠΑΟ
Πανελλήνιες: Ανακοινώθηκαν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής
Δίκη για το Μάτι: Ξεκίνησαν οι απολογίες των κατηγορουμένων
Συρία-αλ-Τζολάνι: Η Τουρκία θα έχει προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση της χώρας
Πειραιάς: Φωτιά σε αποθήκη των Jumbo – Εκκενώθηκε το κτίριο