ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παράταση ενός χρόνου πήρε η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, αλλά και το «φακέλωμα» της κινητής και ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων. Η απόφαση για την παράταση πάρθηκε με το σκεπτικό της αναγκαιότητας για περισσότερο χρόνο προετοιμασίας, λόγω των τεχνικών δυσχερειών που έχουν προκύψει.
Όπως εκτιμάται στο νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, η εφαρμογή «e-Periousiologio» αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, έναντι του αρχικού σχεδιασμού, που ήθελε την εφαρμογή να είναι έτοιμη στο τέλος του 2020.
Υπενθυμίζεται ότι το περιουσιολόγιο έχει νομοθετηθεί από το 2010, με το Νόμο 3842/2010. Από τότε, η εφαρμογή του πήγαινε από αναβολή σε αναβολή, κυρίως λόγω του τεράστιου μηχανογραφικού έργου που πρέπει να πραγματοποιηθεί, αλλά και λόγω έλλειψης επαρκών πόρων. Συγκεκριμένα, το κόστος που έχει υπολογιστεί για το συγκεκριμένο έργο ανέρχεται στα 482.668 ευρώ.
Σημειώνεται από την ΑΑΔΕ ότι, στόχος της εν λόγω παρέμβασης είναι η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου της ακίνητης, κινητής και άυλης περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και των νομικών οντοτήτων.
Με τη λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, ο φορολογικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογουμένου, με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.
Η ηλεκτρονική αυτή καταγραφή κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη, ως προς το να διευθετηθούν ζητήματα άσκησης φορολογικής πολιτικής, που έχουν ως στόχο τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής. Το περιουσιολόγιο θα αποτελέσει, όταν εφαρμοστεί, εργαλείο καλύτερης στόχευσης των φορολογικών ελέγχων, αφού θα εντοπίζονται φορολογούμενοι με σημαντική περιουσία, που δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα. Από το αρχείο της ΑΑΔΕ, θα αντλούνται πληροφορίες για τον εντοπισμό εισοδημάτων που δεν φορολογήθηκαν ή εμπίπτουν στις διατάξεις περί μαύρου χρήματος. Τα στοιχεία που θα συλλέγονται για όσους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή, θα διασταυρώνονται και με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων. Περιουσιακά στοιχεία για τα οποία θα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν δηλωθεί, θα κατάσχονται.
Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών του συστήματος του Περιουσιολογίου, θα εντοπίζονται, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις στην αξία ή και τον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων από έτος σε έτος, αναντιστοιχίες ανάμεσα στο ύψος του ετησίου εισοδήματος και της αξίας των κατεχομένων περιουσιακών στοιχείων κ.λπ., ώστε να στοχεύονται πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι. Επιπροσθέτως, θα εντοπίζονται εύκολα περιπτώσεις, που η αξία των ακινήτων εμφανίζεται μειωμένη, προκειμένου να μειώνονται ανάλογα οι ετήσιες τεκμαρτές δαπάνες και ο ΕΝΦΙΑ.
Το αρχείο των δεδομένων για τους φορολογούμενους θα περιλαμβάνει από κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη μέχρι και μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα… στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.
Επιπλέον, λόγω της γνώσης της πραγματικής οικονομικής κατάστασης και φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, η εφαρμογή θα προσφέρει ένα σημαντικό εργαλείο για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής της χώρας και για την ενίσχυση των πραγματικά ασθενών κοινωνικών ομάδων. Παράλληλα, μπορεί να αξιοποιηθεί και να επηρεάσει τη χάραξη της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.
Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση δε θα λειτουργήσει το περιουσιολόγιο ως μηχανισμός επιβολής αναδρομικών φορολογικών βαρών και ελέγχων.
Σε κάθε περίπτωση, με το e-Περιουσιολόγιο, η Εφορία αποκτά πρόσβαση στην περιουσία όλων των φυσικών προσώπων, ενώ θα είναι σε θέση να παρακολουθεί κάθε μεταβολή της και θα διασταυρώνει τα στοιχεία της εφαρμογής με άλλα στοιχεία.
Όπως προβλέπει το πλάνο του υπουργείου Οικονομικών, με την ολοκλήρωση της ενεργοποίησης της εφαρμογής, θα μεταφερθούν σε αυτήν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, που ήδη υπάρχουν στο taxisnet, από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ή από τα στοιχεία των εντύπων Ε1, ή προκύπτουν από συμβολαιογραφικές πράξεις.
Οι φορολογούμενοι, κατόπιν, θα μπουν στην εφαρμογή, θα ελέγξουν αν τα στοιχεία είναι σωστά, θα κάνουν τυχόν διορθώσεις, αλλά θα προσθέσουν και άλλα στοιχεία, που ενδεχομένως παρέλειψαν να δηλώσουν.
Ωστόσο, η δημιουργία του προκαλεί έντονες ανησυχίες για κινδύνους διαρροής περιουσιακών δεδομένων των φορολογούμενων ενώ μπορεί να αποτελέσει και τη βάση για την επιβολή στο μέλλον ενός φόρο με βάση το σύνολο της περιουσίας των φορολογούμενων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στ. Πέτσας: Η ΝΔ διαφωνεί με το περιουσιολόγιο και τον φόρο περιουσίας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περιουσιολόγιο: Πλήγμα για όσους κρύβουν χρήματα-Τι πρέπει να δηλώσουν και οι φόροι που θα πληρώσουν
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι 11 φορολογικές αλλαγές του 2019: Μείωση αφορολογήτου, αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, περιουσιολόγιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή