Μία νέα επιχειρηματική ιδέα, που φαίνεται να στερείται λογικής, έχουν και πάλι οι αδελφές Αθανασιάδου, προκειμένου να σώσουν την εταιρεία τους από τον πλειστηριασμό.

Η καινούρια ιδέα τους, την οποία παρουσίασαν στην τράπεζα Eurobank, είναι να μετατρέψουν ένα από τα πλέον έγκυρα οικονομικά site του ελληνικού Τύπου σε ιστοσελίδα ενοικίασης και πώλησης ακινήτων. Κάτι δηλαδή σαν το «σπιτόγατος»… ένα site που θα δραστηριοποιείται στο χώρο του real estate.

Έχουν όμως και άλλη μία πρόταση. Να επανέλθει το καθεστώς δημοσίευσης των ισολογισμών των μεγάλων εταιρειών. Διότι οι αδελφές θεωρούν ότι η κατάρρευση των εντύπων τους ξεκίνησε από τη στιγμή που καταργήθηκε η δημοσίευση των ισολογισμών, που απέφερε σίγουρο και σταθερό έσοδο.

Ενώ στο παρελθόν είχαν την ιδέα να μετατρέψουν έκταση που έχουν στο Πόρτο Χέλι σε κάμπινγκ…

Και ενώ απεργάζονται ιδέες σωτηρίας για την εφημερίδα Ναυτεμπορική και το site naftemporiki.gr, την περασμένη Δευτέρα συζητήθηκε, στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, το αίτημα της Eurobank να περάσει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης η ιστορική εφημερίδα και η ιστοσελίδα.

«Η στρατηγική που ακολουθούν οι αδελφές Αθανασιάδου απαξιώνει πλήρως την Ναυτεμπορική», αναφέρει πηγή της Eurobank, σημειώνοντας πως συνεχίζεται η κακοδιαχείριση από την διοίκηση. Αν πραγματικά ήθελαν να σώσουν τα έντυπα, θα είχαμε βρει λύση…

Να σημειωθεί ότι η εκδίκαση είχε οριστεί αρχικά τον περασμένο Σεπτέμβριο και οι αδελφές Αθανασιάδου, -δηλαδή η Αγγέλα και η Ειρήνη- είχαν ζητήσει αναβολή, προκειμένου να βρουν βιώσιμη λύση, για να σώσουν την εταιρεία τους από τον πλειστηριασμό. Να σημειωθεί ότι η τρίτη αδελφή, η Μαριέττα, έχει αποστασιοποιηθεί εδώ και χρόνια, διαφωνώντας με τους χειρισμούς των άλλων δύο.

Η Αγγέλα και η Ειρήνη διοικούν σήμερα την οικονομική εφημερίδα, το site και το τυπογραφείο.

Να σημειωθεί ότι, από τις αρχές Ιουνίου 2017, η πιστώτρια τράπεζα Eurobank κατήγγειλε τη σύμβαση του δανείου, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, καθώς είχαν σταματήσει να το εξυπηρετούν από τον Ιανουάριο 2016. Σχεδόν άλλα τόσα -6 εκατ ευρώ- είναι το χρέος της εταιρείας από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Φέτος, στις 18 Ιουνίου, η τράπεζα Eurobank κατέθεσε αίτηση ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία της εφημερίδας.

Το δικαστήριο εκτιμάται ότι θα εκδώσει την απόφαση του μετά από 2 μήνες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλευρά Αθανασιάδου στο δικαστήριο υποστήριξε ότι η τράπεζα δεν μπορεί να ζητήσει υπαγωγή σε ειδική διαχείριση, διότι κατέχει το 39,7% του χρέους και όχι το 40% που απαιτεί ο νόμος.

Αντίθετα πηγές της Eurobank αναφέρουν στο mononews.gr ότι κατέχει το 50%.

Στην περίπτωση, τώρα, που το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα της τράπεζας και ορίσει ειδικό διαχειριστή, τότε εφημερίδα και site θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και θα διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Θα ακολουθηθεί, δηλαδή, η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του εκδοτικού συγκροτήματος Λαμπράκη.

Αν το αίτημα απορριφθεί, κύκλοι της Eurobank αναφέρουν πως θα δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες του πλειστηριασμού για το ακίνητο της οδού Λένορμαν, όπου στεγάζεται εφημερίδα και site, το κτίριο των πιεστηρίων στο Κορωπί, παρακείμενο στα πιεστήρια οικόπεδο, καθώς και τρία διαμερίσματα που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις αδελφές δεν έχουν δώσει προσωπικές εγγυήσεις για τα δάνεια της Ναυτεμπορικής. Έτσι διασώζονται τα σπίτια τους, σε παλαιό Φάληρο, Πόρτο Χέλι, Μύκονο.

Τα προβλήματα για τη Ναυτεμπορική ξεκίνησαν μέσα στην κρίση. Η διοίκηση της εταιρείας έλαβε µε καθυστέρηση το 2014 διορθωτικά µέτρα (μείωση προσωπικού, περιορισμός των διαχρονικά υψηλών λειτουργικών και διοικητικών εξόδων), χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού η μείωση των διαφημιστικών εσόδων (όπως και η απώλεια της δημοσίευσης των ισολογισμών) ήταν μεγάλη, όπως εξάλλου συνέβη για το σύνολο του ελληνικού Τύπου.

Το καλοκαίρι του 2017, μετά την καταγγελία των δανείων, σε ανακοίνωσή της η Ναυτεμπορική σημείωνε πως «η εταιρεία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την πιστώτρια Τράπεζα να καταλήξει σε λύση ικανοποιητική και για τα δύο μέρη».

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα, όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή στο mononews.gr, ήταν το «έλλειμμα κατανόησης της πραγματικής κατάστασης». Δηλαδή οι αδελφές Αθανασιάδου δεν είχαν αντιληφθεί, ούτε είχαν σταθμίσει σωστά, το μέγεθος του προβλήματος. Και υπήρχε και μία κόντρα μεταξύ τους.