H εταιρεία Akazoo, η διαπραγμάτευση της μετοχής της οποίας έχει ανασταλεί στο αμερικανικό δείκτη Nasdaq, ήταν μια καλοστημένη απάτη.

Λίγες μέρες μετά την αποπομπή του 40χρονου Απόστολου Ζερβού, από την ηγεσία της Akazoo αποδεικνύεται και επίσημα ότι η εταιρεία που διοικούσε ήταν μια πολυετής και σοφιστικέ απάτη.

Έτσι τουλάχιστον περιγράφεται από την ειδική επιτροπή που συστήθηκε μετά τις καταγγελίες του fund QCM.

Σε ανακοίνωσή της η Akazoo S.A. αναφέρει πως η ειδική επιτροπή έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει την έρευνά της και έκρινε πως τα πρώην μέλη της διοικητικής ομάδας και οι συνεργάτες της Akazoo εξαπάτησαν τους επενδυτές της Akazoo, περιλαμβανομένης της υπόθεσης απόκτησης της Modern Media Acquisition Corp (MMAC), καθώς δεν εκπροσώπησαν σωστά τις δραστηριότητες, λειτουργίες και τα οικονομικά αποτελέσματα της Akazoo, στο πλαίσιο μιας πολυετούς απάτης.

Συγκεκριμένα, η Ειδική Επιτροπή έκρινε, μεταξύ άλλων, πως (i) οι προηγούμενες οικονομικές καταστάσεις της Akazoo, που ελέγχονταν από πολλές έμπειρες παγκόσμιες λογιστικές εταιρείες για χρόνια, ήταν ουσιαστικά ψευδείς και παραπλανητικές, (ii) η Akazoo, στην πραγματικότητα, είχε αμελητέα πραγματικά έσοδα και συνδρομητές για χρόνια και (iii) πρώην μέλη της διοίκησης και συνεργάτες της Akazoo συμμετείχαν σε ένα «σοφιστικέ» σχέδιο για να παραποιήσουν τα βιβλία και αρχεία της Akazoo, περιλαμβανομένου του υλικού due diligence που παρείχε στη MMAC και στους νομικούς, οικονομικούς και άλλους συμβούλους σε σχέση με τον επιχειρηματικό συνδυασμό της Akazoo το 2019

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η εταιρεία σκοπεύει τώρα να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα βήματα, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την ανάκτηση για τους εξαπατηθέντες επενδυτές, περιλαμβανομένης, όπως αναφέρεται, της αναζήτησης τρόπου ανάκλησης του επιχειρηματικού «παντρέματος» μεταξύ MMAC και Akazoo. Παράλληλα της συστήθηκε από την Ειδική Επιτροπή να γίνουν παραπομπές και να συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές.

Εν τω μεταξύ, η Akazoo έλαβε επιστολή για delisting από το Nasdaq, την οποία δεν θα αμφισβητήσει. Ετσι από τις 27 Μαΐου σταματά η διαπραγμάτευση της μετοχής στο χρηματιστήριο.

Στην Akazoo έχει επενδύσει η εταιρεία Deca συμφερόντων μεταξύ άλλων και του επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Η Deca κατέχει το 4% των μετοχών της Akazoo αξίας 2,28 εκατ. δολ.. Με δεδομένη την έξοδο της εταιρείας από το Dasdaq (delisting) η συμμετοχή μηδενίζεται. Η κεφαλαιοποίηση της Akazoo την ημέρα της αναστολής της διαπραγμάτευσης που ήταν η 1η Μαΐου ανερχόταν στα 57,7 εκατ. δολάρια.

Τουλάχιστον μέχρι στιγμής ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος δεν έχει αποδώσει ευθύνες στο διοικητικό συμβούλιο της Deca.