ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με αφορμή ανάρτηση του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώθηκαν τα εξής:
«Η ανεύθυνη ανακοίνωση του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και η αβασάνιστη υιοθέτησή της από μερίδα του Τύπου, χωρίς καν να διαβάσουν και να κατανοήσουν την προκήρυξη, την οποία τόσο επιπόλαια σχολιάζουν και καταγγέλλουν, αποτελεί απόδειξη πολιτικής ελαφρότητας και κομματικής εμπάθειας. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, παρατίθενται τα εξής στοιχεία:
ΤΟ ΨΕΜΑ: “17 εκατομμύρια σε έναν και μόνο ‘τεχνικό σύμβουλο’ ενός και μόνο υπουργείου”.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Μέσω Ανοιχτού Διεθνούς Διαγωνισμού, το ΥΠΕΝ θα συνάψει συμφωνία μέχρι και με 8 εταιρείες συνολικά. Στη διαγωνιστική διαδικασία αναφέρεται ότι μπορεί να επιλεγούν μέχρι και 4 εταιρείες ανά Τμήμα, τη στιγμή που υπάρχουν δύο τμήματα στη διαδικασία (Τμήμα 1: Υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα γενικής διαχείρισης, Τμήμα 2: Υπηρεσίες παροχής νομικών συμβουλών και πληροφοριών).
Δεν αναφέρεται πουθενά η επιλογή ενός και μόνο συμβούλου, όπως ανακριβώς αναφέρει ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύοντας αυθαίρετα και αποσπασματικά την προκήρυξη του διαγωνισμού. Και μάλιστα, όπως αναφέρεται καθαρά στην προκήρυξη, θα αναδειχθεί η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής.
Επιπλέον, τα 17 εκατ. ευρώ αφορούν μια συμφωνία – πλαίσιο που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν χρειάζεται να απορροφηθούν στο σύνολό τους, αλλά θα αξιοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες των έργων.
ΤΟ ΨΕΜΑ: “Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης: αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε λίγους και εκλεκτούς”.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρόκειται για Ανοιχτό Διεθνή Διαγωνισμό που δεν αποκλείει καμία ελληνική εταιρεία από αυτόν, ενώ δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ), υπό τη μορφή κοινοπραξιών. Στόχος της συμφωνίας – πλαίσιο είναι η κάλυψη του συνόλου των αναγκών του ΥΠΕΝ για τις δράσεις του ΕΣΑΑ, μέσω μίας ανοιχτής και διαφανούς διαδικασίας, χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετες αναθέσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε κατακερματισμό του αντικειμένου και σε χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχή υλοποίηση των δράσεων.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται να φέρει εις πέρας σημαντικότατα έργα 8,5 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2025. Η πολυπλοκότητα των δράσεων, οι οποίες καλύπτουν διαφορετικούς τομείς του ΥΠΕΝ, τις καθιστούν ως το απαιτητικότερο σύνολο δράσεων που έχει υλοποιηθεί από το Υπουργείο αλλά και από τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.
Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς την Αναθέτουσα Αρχή κρίνεται απαραίτητη για την ανάλυση, την υποβολή προτάσεων, τον προγραμματισμό, την ωρίμανση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εκτέλεσης των δράσεων, έργων και στόχων και την τήρηση των δράσεων του ΕΣΑΑ του ΥΠΕΝ.
Το ποσοστό της τεχνικής βοήθειας που ζητείται, στο σύνολο του προϋπολογισμού του έργου, είναι μόλις στο 0,3%, όταν σε αντίστοιχα έργα στον ιδιωτικό τομέα ζητείται τεχνική βοήθεια που ξεπερνάει το 3%.
Την επόμενη φορά που κάποιοι θα θελήσουν να ασκήσουν κριτική για θέματα χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, καλό είναι τουλάχιστον να έχουν διαβάσει και κατανοήσει περί τίνος πρόκειται, πριν το καταγγείλουν. Στοιχειώδες!».
Διαβάστε επίσης:
Χρηματιστήριο: Πακέτα στην ΤΕΝΕΡΓ, εναλλαγή προσήμου σε τράπεζες και blue chips
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike