Από τη μακρινή Βασόρα και τη Μοσούλη, από την περίφημη αγορά του Αλ Χαλίλι και από την εδώ και αρκετά χρόνια ειρηνική χώρα του Ιράκ, έχουν ξεπηδήσει πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες.
Πολυεκατομμυριούχοι που βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη, φυσικά και στη χώρα μας η οποία έχει παράδοση στο αν προσελκύει σπουδαίους businessman από τη Μέση Ανατολή. Ποιος ξεχνά τις οικογένειες Χούρι και Ζέιν, αλλά και τόσους Λιβανέζους που ήρθαν στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από τη φωτιά του πολέμου;
Δρ Αόν Χουσέϊν Αλ Κάσλοκ. Πολλοί λίγοι ίσως γνωρίζουν το όνομα του ιρακινού επιχειρηματία, ο οποίος διαχειρίζεται έναν κατασκευαστικό κολοσσό κι έχει έντονη παρουσία και στην Ελλάδα.
Ισως στα κοσμικά στέκια της Αθήνας οι περισσότεροι να γνωρίζουν την σύζυγο του ιρακινού πολυεκατομμυρούχου, Μαχασίν Αλ Κάσλοκ, η οποία αθόρυβα οργανώνει φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
Μια τέτοια θα γίνει σε συνεργασία με το Σωματείο «Μαζί για το Παιδί», του οποίου ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, σύζυγος του Ανδρέα Μαρτίνου.
Μαχασίρ Αλ Κάσλοκ και Αλεξάνδρα Μαρτίνου ενώνουν τις δυνάμεις τους και στις 4 Οκτωβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο: «Motherland» με τα έσοδα να δίνονται για την στήριξη του Σωματείου «Μαζί για το Παιδί».
Η Μαχασίρ Αλ Κάσλοκ έχει αναπτύξει σχέσεις με πολλές κυρίες της κοσμικής Αθήνας και συχνά – πυκνά βρίσκεται σε γιορτές, γκαλά και άλλες εκδηλώσεις της υψηλής κοινωνίας.
Μια οικογένεια που ζει και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα έχοντας και θυγατρική, την Hellenic Eagle, μια κατασκευαστική που ίδρυσε το 2003 με μετοχικό κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ και η οποία έγινε διάσημη για μια κίνηση που έκανε πριν από μια δεκαετία περίπου. Ηταν η αγορά το 2015 έναντι μόλις 3 εκατ. ευρώ της βίλας του αείμνηστου ιδιοκτήτη της Aspis Πρόνοια, Παύλου Ψωμιάδη στη Μύκονο.
Τότε το ακίνητο ήταν… μόλις 420 τ.μ. αλλά η Hellenic Eagle, με επικεφαλής τον Αχμεντ Αλ Κάσλογκ αδερφό του επικεφαλής του ομίλου, που ανέλαβε να το ανακατασκευάσει δημιούργησε ένα ακίνητο 2.130 τ.μ. σε έκταση 8,5 στρεμμάτων. O «χρυσός βράχος» όπως ονομάστηκε, ή Le Rocher πουλήθηκε αντί… 23.250.000 εκατ. ευρώ, γεμίζοντας τις τσέπες του πανέξυπνου ιρακινού επιχειρηματία.
Κι όμως, ο πολυεκατομμυριούχος Αλ Κάσλοκ, επικεφαλής του ομίλου Al Khashlok Group, που κατασκευάζει ακίνητα και επενδύει στο real estate, δεν ήταν πλούσιος από… κούνια.
Πώς ξεκίνησε
Γεννημένος πριν από 63 χρόνια στο Καλάτ Σουκάρ του Ιράκ, ξεκίνησε την ανεξάρτητη πορεία του από μικρός.
Τρίτο παιδί ενός εμπόρου από το Ιράκ, έφυγε το 1979 από τη χώρα για να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός.
Όλα τα χρόνια που η πατρίδα του σπαρασσόταν από τον πόλεμο ο Αλ Κάσλοκ δεν πήγε ποτέ, παρά μόνο το 2003.
Ξεκινά το 1987 να χτίζει τον κατασκευαστικό όμιλο κάνοντας business στο χώρο των ακινήτων σε όλο τον κόσμο. Διαθέτει γραφεία και δηλώνει κάτοικος στη Γενεύη αλλά το κέντρο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων είναι η Ελλάδα όπου και βρίσκεται πολλούς μήνες το χρόνο.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ομίλου, οι ρίζες της επιχείρησής του ξεκινούν από το 1930 καθώς η οικογένειά του δραστηριοποιείται στο εμπόριο και είναι γνωστή στη Βασόρα και τη Μοσούλη.
Ασχολείται κυρίως με σιτηρά, τρόφιμα και ζώα που εξάγει στις χώρες του Περσικού κόλπου.
Αν και η ακίνητη περιουσία παραμένει η βασική ενασχόληση του ομίλου, έχει ανοιχθεί στο χάλυβα, στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και στα… media.
Στο χαρτοφυλάκιο ακινήτου του ο πολυσχιδής επιχειρηματίας έχει ξενοδοχεία, κατοικίες, logistics μεγάλα και πανάκριβα εμπορικά ακίνητα.
Εχει δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, τις ΗΠΑ και φυσικά την Ευρώπη και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Από τα πολύ γνωστά ακίνητα που διαθέτει ο όμιλος είναι το One Hyde Park στο Λονδίνο, συγκρότημα πολυτελών σπιτιών στη Φλωρεντία σε συνεργασία με τον αμερικανικό κολοσσό Hines, πολυτελή σπίτια στο Μιλάνο κ.λπ.
Και στα media
Στα Μέσα Ενημέρωσης ο Αλ Κάσλοκ ιδρύει την πρώτη «δημοκρατική» εφημερίδα του Ιρακ, το 2003, την «Al-Fourat», στη συνέχεια το αθλητικό περιοδικό «Al-Malaeb» και το 2005 δημιούργησε το επιτυχημένο δορυφορικό κανάλι Al Baghdadia. Το 2012 έφτιαξε και δεύτερο κανάλι που μεταδίδει δραματικές σειρές και ταινίες με το πρώτο να είναι ψυχαγωγικό.
Παγκόσμιο ενδιαφέρον είχε προκαλέσει ένα «επεισόδιο» που είχε γίνει το 2008 όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους είχε πάει στο Ιράκ. Ενας δημοσιογράφος πέταξε ένα παπούτσι στον Μπους λέγοντας: «Αυτό είναι ένα αποχαιρετιστήριο φιλί από τον ιρακινό λαό, σκύλε!». Ο ο Μουνταζέρ Αλ Ζαϊντί και εργαζόταν στο Al Baghdadia TV.
Ο Αόν Χουσέϊν Αλ Κάσλοκ θεωρείται χαμηλών τόνων επιχειρηματίας. Δεν βγαίνει συχνά, δεν υπάρχουν πολλές φωτογραφίες από τη ζωή του.
Περισσότερο σαν φήμη ακούγεται το όνομά του όταν γίνεται μια πανάκριβη πώληση ακινήτου στα Νότια Προάστια.
Το όραμά του είναι ο πλήρης εκδημοκρατισμός του Ιράκ και όπως γράφει στην ιστοσελίδα του: «Η επιτομή του οράματος του Δρ. Al Khashlok είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη, η οικοδόμηση και η κοινωνική ευημερία μιας χώρας είναι η μόνη ένδειξη πολιτικής επιτυχίας. Επιπλέον, μια χώρα που απολαμβάνει ελευθερία, αληθινή δημοκρατία, ισορροπημένη πολιτική προσέγγιση, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προηγμένα συστήματα περίθαλψης, υγείας και εκπαίδευσης είναι βασικοί πυλώνες για να επιτευχθεί αυτό το κατόρθωμα.
Ο Δρ Al Khashlok δεν παραδίδεται στις πολιτικές και κοινωνικές αδικίες. Αυτή είναι μια κοινή συλλογική προσπάθεια για την οικοδόμηση του Ιράκ, αποφασισμένη να το απελευθερώσει από τα προσωπικά συμφέροντα και τη διαφθορά. Ο απώτερος στόχος είναι ο λαός του Ιράκ να δει τη χώρα του πλούσια στον πλούτο του ως μία από τις σύγχρονες ανεπτυγμένες χώρες στην εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια και τις κατασκευές».
Οι γνωριμίες του, πάντως, είναι ισχυρές. Χαρακτηριστικό είναι ότι συμμετέχει σε εκδηλώσεις της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, έχει αναπτύξει σχέσεις με τον βασιλιά Κάρολο, τον Πάπα Φραγκίσκο κ.λπ.
Το χρυσό ακίνητο
Όταν στις αρχές του 2015 έγινε γνωστό ότι άλλαξε χέρια η βίλα του Παύλου Ψωμιάδη στη Μύκονο, πολλοί αναρωτήθηκαν ποιος ήταν ο αγοραστής. Μια πανέμορφη κατοικία, λίγο πάνω από 400 τ.μ. του άλλοτε βασιλιά των ασφαλίσεων, του επικεφαλής της Ασπίς Πρόνοια, χανόταν από τα χέρια της οικογένειας.
Η καλοκαιρινή κατοικία του Ψωμιάδη είχε βγει προς πώληση και τα… πετροδολάρια εμφανίστηκαν. Το σπίτι πουλήθηκε μόλις 3 εκατ. ευρώ, για πολλούς ήταν μια εξαιρετικά χαμηλή τιμή για ένα εξοχικό κοντά στο διάσημο Nammos στην Ψαρρού.
Ο Δρ Al Khashlok, βασιλιάς του real estate από καιρό, γνώριζε πώς να κάνει ένα deal επικερδές για τον ίδιο. Αλλωστε τα 420 τ.μ. της βίλας είχαν γίνει σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων και η αξιοποίηση της γης ήταν αναμενόμενη.
Ο ιρακινός πολυεκατομμυριούχος ξεκίνησε να φτιάχνει τη βίλα «La Rocher». Από 420 τ.μ. το ακίνητο έγινε ένα μεγαθήριο 2.100 τ.μ. με 9 πολυτελή υπνοδωμάτια, εκπληκτική τραπεζαρία, μεγάλη πισίνα, σάουνα, μπαρ κ.λπ.
Ο μεσαίος όροφος αυτής της ανακτορικής βίλας χωρίζεται σε δύο ξεχωριστές πτέρυγες. Στη νότια πλευρά, υπάρχουν πέντε ανεξάρτητοι ξενώνες, όλοι με ξεχωριστές εισόδους. Το καθένα αποτελείται από ένα υπνοδωμάτιο με διπλό κρεβάτι, ένα σαλόνι και ένα μπάνιο. Ένας εξωτερικός χώρος θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις όπως υπαίθριους χώρους τραπεζαρίας και καθιστικού καθώς και υπαίθριο κινηματογράφο.
Κάτω στο κάτω επίπεδο βρίσκονται άλλοι τρεις ξενώνες και τρία στούντιο καθαριότητας. Κάθε ξενώνας έχει το δικό του σαλόνι και κουζίνα, τραπεζαρία και ένα υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Τα στούντιο είναι όλα ένας ενιαίος χώρος με ξεχωριστά μπάνια. Επίσης σε αυτό το επίπεδο, ο εξωτερικός χώρος θα έχει μια μικρή πισίνα.
Η κύρια κρεβατοκάμαρα του Le Rocher, που καλύπτει ολόκληρο το βόρειο τμήμα του σπιτιού 240m2 έχει τα πάντα: εκπληκτική θέα στη θάλασσα, δική του θερμαινόμενη πισίνα, πλήρως εξοπλισμένο σπα και δική του ανεξάρτητη πρόσβαση και χώρο στάθμευσης.
Ενα μοναδικό ακίνητο πέντε φορές μεγαλύτερο από εκείνο που είχε ο Παύλος Ψωμιάδης παραδόθηκε στον Ιρακινό επιχειρηματία και στη συνέχεια το γνωστό μεσιτικό γραφείο Sotheby’s ανέλαβε να το πουλήσει πιάνοντας τιμή πάνω από 23 εκατ. ευρώ.
Πολλοί απόρησαν πάντως εκείνη την εποχή πώς ο Αλ Κάσλοκ κατάφερε να πάρει άδειες και να παρακάμψει εμπόδια προκειμένου να πενταπλασιάσει τη δόμηση. Κανείς από τον δήμο Μυκόνου, την πολεοδομία ή άλλες αρχές δεν τον εμπόδισαν στο να δημιουργήσει ένα μοναδικό κτίριο στον «χρυσό βράχο».
Διαβάστε επίσης:
Teddy Sagi: Ποιος είναι ο billionaire που πούλησε στην Trastor τον LABS Tower – Η Μύκονος, η Μπαρ Ραφαέλι, η απόπειρα δολοφονίας
Η ιστορία της οικογένειας Χούρι, η beauty and elegance Χάλα και το πάρτι σε Ρέμο και Φουρέιρα
Γιάννης Ιωσηφίδης: Ο δαιμόνιος «βασιλιάς» του καφέ που δρέπει τους καρπούς της δουλειάς του ως… bon vivant
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί