• Business

    Αντώνης Μαρκόπουλος (Prosperty Solutions): Ψηφιακά στεγαστικά δάνεια όλων των τραπεζών με ένα κλικ

    Αντώνης Μαρκόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος & Συνιδρυτής της Prosperty


    Με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών για τα ακίνητα, η  Prosperty Solutions , η ελληνική start-up που παρέχει ψηφιακές λύσεις για τη διαχείριση ακινήτων σε distress funds, σύντομα θα δίνει τη δυνατότητα εξασφάλισης στεγαστικού δανείου με ένα κλικ, από την πλατφόρμα της.

    Ειδικότερα, με δικό της λογισμικό, η εταιρεία θα παρέχει πληροφόρηση στον ενδιαφερόμενο αγοραστή ακινήτου σχετικά με τις δυνατότητες δανειοδότησής του, με βάση του προφίλ του, θα του προτείνει τις προσφερόμενες επιλογές και θα ολοκληρώνει τη διαδικασία έγκρισης του δανείου, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις.

    Όπως δήλωσε o Αντώνης Μαρκόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος & Συνιδρυτής της Prosperty, στόχος είναι η πλατφόρμα της εταιρείας να ανταποκρίνεται σε κάθε ανάγκη που σχετίζεται με τα ακίνητα, τεχνική, νομική και χρηματοδοτική, ώστε να διευκολύνεται η αγοραπωλησία ακινήτων.

    Την ίδια στιγμή  η Prosperty Solutions, η ελληνική start-up που παρέχει ψηφιακές λύσεις για τη διαχείριση ακινήτων σε distress funds και  Sevicers κόκκινων δανείων,  προχωρά στην επέκτασή της σε νέες αγορές του εξωτερικού, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Λατινική Αμερική, ήδη από το 2023.  Ταυτόχρονα, η εταιρεία που από την ίδρυσή της το 2020, έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 7 εκατ. ευρώ με χρηματοδότες μεταξύ άλλων, τα Venture Capital Velocity Partners, Metavallon και BigPi,  οδεύει προς νέο γύρο χρηματοδότησης εντός του έτους μεγαλύτερο από όλους τους προηγούμενους.

    Η Prosperty Solutions χρησιμοποιεί τις πλέον καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις και λήψεις αποφάσεων με χρήση προηγμένων δεδομένων για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων και των αποδόσεων των χαρτοφυλακίων, έχει ήδη έρθει σε επαφή με funds στην Ιταλία και την Ισπανία και είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση σχετικής συμφωνίας.

    Στην εταιρεία συμμετέχουν ήδη με 45% τα vc funds Metavallon, BigPi, Velocity, αλλά και ένα Family office και ιδιώτες επενδυτές. Το 2022 παρουσίασε 5πλάσια μεγέθη από το 2021 και το 2023 αναμένει επίσης πενταπλασιασμό μεγεθών με στόχο να φτάσει τα 5 εκ. ευρώ.

    Σήμερα στην πλατφόρμα της βρίσκονται 4.000 ακίνητα προς πώληση και όπως είπε ο κ. Αντώνης Μαρκόπουλος αναμένεται να φτάσουν τις 15.000 στην τριετία. Η εταιρεία παρέχει τις εξής υπηρεσίες: software as a service έναντι fee ανάλογου με τα asset under management του κάθε πελάτη, διαχείριση και ανάλυση δεδομένων και παροχή νομικών και τεχνικών υπηρεσιών για τη διαχείριση των ακινήτων, και μεσιτικές υπηρεσίες σε εταιρείες και ιδιώτες.

    Με έμφαση στις καινοτόμες υπηρεσίες και την ψηφιακή της πλατφόρμα,  κάνει εύκολη και αποτελεσματική τον έλεγχο την προώθηση και την πώληση ακινήτων που διαφορετικά μπορεί να παρουσιάσει μεγάλες καθυστερήσεις. Από την αρχή της λειτουργίας της μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει 400 αγοραπωλησίες.

    Όσον αφορά την προοπτική, ο κ. Αντώνης Μαρκόπουλος τόνισε ότι από τα 90 δισ. ευρώ που υπολογίζονται τα κόκκινα δάνεια σήμερα τα 40 δισ. έχουν ενέχυρα, που αντιστοιχούν σε 1 εκ. ακίνητα.

    Από αυτά το 25% δηλαδή 25.000 ακίνητα αναμένεται να βγουν σε πλειστηριασμούς την επόμενη πενταετία, δηλαδή 30-40.000 ακίνητα το χρόνο. Συνολικά στην Ευρώπη τα κόκκινα δάνεια υπολογίζονται σε 1 τρισ. ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος αντιστοιχεί στην Νότιο Ευρώπη. Επίσης, τόνισε ότι με τα 90 δισ. κόκκινων δανείων η Ελλάδα έχει δείκτη κόκκινων δανείων /ΑΕΠ 46%, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

    Πώς ξεκίνησε η Prosperty

    Η Prosperty ξεκίνησε ως Operator στις αρχές του 2020 και απέκτησε ίδια εμπειρία στη διαχείριση και αγοραπωλησία ακινήτων. Μέσω διαρκών βελτιώσεων, ανέπτυξε αποτελεσματικά πλαίσια λειτουργίας αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, δεδομένων και αναλύσεων για τη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού τρόπου διαχείρισης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας σε μεγάλη κλίμακα. Η Prosperty συνειδητοποίησε ότι οι προκλήσεις ήταν αντίστοιχες και σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα και για τους Θεσμικούς Επενδυτές Ακινήτων και τους Sevicers NPL/REO REO, οι οποίοι διαχειρίζονται χιλιάδες ακίνητα σε διαφορετικές γεωγραφίες και στάδια ωρίμανσης.

    Η βασική λύση που προσφέρει η Prosperty Solutions είναι το Prosperty Operating System (OS), η πιο προηγμένη end-to-end Enterprise SaaS Platform για διαχείριση θεσμικών χαρτοφυλακίων ακινήτων. Πρόσθετες τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες της εταιρίας περιλαμβάνουν το Prosperty TechAgent, το Prosperty Servicing, το Prosperty Datalytics, το Prosperty Finance και το Prosperty Smart Investments, όλα σχεδιασμένα για την αυτοματοποίηση και υποστήριξη της εμπειρίας ακινήτων από την ανάλυση δεδομένων, τη διαδικασία χορήγησης ψηφιακών δανείων μέχρι και την εμπορική αξιοποίησης των ακινήτων αυτών.

    Η Prosperty Solutions είναι ήδη αξιόπιστος συνεργάτης κορυφαίων διεθνών θεσμικών επενδυτών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και συμβούλων, μεταξύ άλλων η doValue, Pimco, Cepal, Intrum, η ΕΤΕ, η ΕΥ και η EOS, βοηθώντας τους πελάτες να βελτιστοποιήσουν την απόδοση των χαρτοφυλακίων τους και να επιτύχουν μακροπρόθεσμη επιτυχία.



    ΣΧΟΛΙΑ