ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς ενέργειας είναι δομικό και προηγείται της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, σημειώνει στο mononews.gr ο Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ κ Αντώνης Κοντολέων. “Οφείλεται στο ότι απουσιάζει η προθεσμιακή αγορά και το σύνολο της ενέργειας διακινείται από την spot αγορά” σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η ΕΒΙΚΕΝ εκπροσωπεί τις ελληνικές βιομηχανίες για τις οποίες η ενέργεια αποτελεί σημαντικό ποσοστό του κόστους παραγωγής και κατά συνέπεια βασικό παράγοντα ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο.
Όπως εξηγεί ο κ. Αντώνης Κοντολέων το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί αν η ΔΕΗ προσέφερε – υποχρεωμένη με νόμο- στην αγορά διμερή συμβόλαια με ενέργεια που παράγει από όλο το ενεργειακό μίγμα (ΑΠΕ-θερμικά-λιγνίτη και υδροηλεκτρικά).
Τονίζει ότι αν λειτουργήσει η προθεσμιακή αγορά και δε θα αποτελεί η spot αγορά το μόνο τρόπο προμήθειας ενέργειας στην ελληνική αγορά, οι τιμές θα αποκλιμακωθούν.
“Μόνο η ΔΕΗ μπορεί να λύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί προσφέροντας ενέργεια σε μια προθεσμιακή αγορά και έτσι τη δυνατότητα να κάνει συμβάσεις με χαμηλότερο κόστος, γιατί το συνολικό κόστος παραγωγής της ΔΕΗ είναι χαμηλότερο όλων, καθώς είναι η μόνη εταιρεία παραγωγής ενέργειας που συνδυάζει διαφορετικές τεχνολογίες. Εκτός από τις υψηλού κόστους θερμικές μονάδες, παράγει ενέργεια και από υδροηλεκτρικά, λιγνιτικά και ΑΠΕ και αν υποχρεωθεί να διαθέσει το 50% του ενεργειακού αυτού μείγματος με διμερή συμβόλαια στην αγορά, θα αλλάξει συνολικά η αγορά ενέργειας στη χώρα.
Αν νομοθετηθεί η προθεσμιακή αγορά και η υποχρέωση η ΔΕΗ να πουλά έτσι το 50% της παραγόμενης ενέργειάς της, οι τιμές θα αποκλιμακώνονταν και στη spot αγορά γιατί θα λειτουργούσε ο ανταγωνισμός”.
Ο κ.Αντώνης Κοντολέων εξηγεί ότι τα ουρανοκατέβατα κέρδη είναι το σύμπτωμα μιας αγοράς στην οποία δε λειτουργεί ο ανταγωνισμός και οι επιδοτήσεις δε λύνουν το πρόβλημα, αφού σύντομα δε θα είναι αρκετές. Επίσης, σημειώνει ότι είναι λάθος, να μιλάμε για διμερή συμβόλαια μόνο για τις ΑΠΕ, πρέπει να περιλαμβάνουν ενέργεια από όλες τις τεχνολογίες.
“Για να απεγκλωβιστεί η αγορά από τη χρηματιστηριακή τιμή πρέπει να ανοίξει η προθεσμιακή αγορά. Το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους στην ελληνική αγορά ενέργειας οφείλεται στο ότι το 100% της ενέργειας στη χώρα τιμολογείται και διακινείται αποκλειστικά από τις τιμές spot στο Χρηματιστήριο Ενέργειας”, σημειώνει.
Σημειώνεται ότι μια τέτοια λύση δεν αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία της spot αγοράς. Ουσιαστικά αποτελεί ένα έλλειμμα της ελληνικής αγοράς στην οποία δεν έχει αναπτυχθεί η αγορά διμερών συμβολαίων, η οποία λειτουργεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Το ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εννεαμήνου του 2021 της ΔΕΗ, η παραγωγή από υδροηλεκτρικά στο εννεάμηνο αυξήθηκε κατά 70% και αποτελεί το 20% του ενεργειακού μείγματος της ενέργειας που παράγει, η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη αποτελεί το 21%, οι ΑΠΕ το 1%, η ενέργεια από θερμικές μονάδες πετρελαίου το 16% και από θερμικές μονάδες φυσικού αερίου το 41%.
Με την εκτόξευση των τιμών στην προημερήσια αγορά, η ΔΕΗ έχει τεράστια κέρδη από την υδροηλεκτρική παραγωγή και όπως αναφέρουν πληροφορίες, με βάση τα στοιχεία, στο 10μηνο Ιανουάριος – Οκτώβριος, η ΔΕΗ από τα υδροηλεκτρικά που είναι χαμηλού κόστους αλλά πωλούνται στην τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας παρουσίασε κέρδη περίπου 450 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου τα μισά από τα αναμενόμενα EBITDA της χρονιάς.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike