• Business

    Αντώνης Αυγερινός: Πώς επένδυσα στην επεξεργασία σμύριδας- Δεν πρέπει να κλείσουν τα ορυχεία

    Αντώνης Αυγερινός


    Ο Αντώνης Αυγερινός έχει φτιάξει τη μοναδική μονάδα επεξεργασίας σμύριδας στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην Ανατολική Νάξο.

    Είναι τοπικός επιχειρηματίας, που έχει δουλέψει και γνωρίζει καλά το σμιρίγλι, το πιο σκληρό πέτρωμα.  Και μετά από έρευνα και πολλές δοκιμές, έχει στήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μπορεί να το σπάει και να  το κάνει σκόνη, ή σε όποιο μέγεθος επιθυμούν οι πελάτες του.

    Ο Αντώνης Αυγερινός είναι σήμερα  ο μοναδικός πελάτης του ελληνικού Δημοσίου αφού με βάση τη σύμβαση του 2016 που διαθέτει, έχει ήδη πληρώσει 1,2 εκ. ευρώ για 45.000 τόνους σμύριδας. Ο πλειστηριασμός έγινε για να δοθούν οι ποσότητες σμύριδας που συγκέντρωνε το Ελληνικό Δημόσιο σε λόφους, χωρίς να τους κάνει τίποτα, και εκείνος πλειοδότησε.

      Πριν, πραγματοποιούσε μεταφορές σμύριδας ως εργολάβος του Δημοσίου  και δραστηριοποιείται εκτός από την κατεργασία σμύριδας και κατασκευή λειαντικών ή κοπτικών μέσων από σμύριδα, στο χονδρικό εμπόριο μεταλλευμάτων σιδήρου, σε εργασίες εκσκαφών και μετακινήσεις γαιών, σε λιανικό εμπόριο ελαστικών αυτοκινήτων, χονδρικό εμπόριο λιπασμάτων, χονδρικό εμπόριο κισηρόλιθων- ελαφρόπετρων σμύριδας, φυσικού κορούνδιου, φυσικού γρανάτη και άλλων φυσικών λειαντικών.

    Ο Αντώνης Αυγερινός, μιλάει αποκλειστικά στο mononews.gr για τη σμύριδα, την αξία της, τη ζήτηση που έχει σήμερα και το μέλλον της.

    “Το ερώτημα που τίθεται, σήμερα, είναι τι θέλει να κάνει το κράτος με τη σμύριδα”, σημειώνει. Αν δε θέλει τη σμύριδα, δεν μπορεί να κλείσουν τα ορυχεία, πρέπει να απελευθερωθεί η αγορά, να μπορεί ο καθένας να κάνει εξόρυξη και να την εμπορεύεται ελεύθερα, χωρίς την έγκριση του υπουργείου.

    Η μονάδα επεξεργασίας σμύριδας που έχει δημιουργήσει στην Ανατολική Νάξο είναι η μοναδική σήμερα στην Ελλάδα, αλλά αυτή την εποχή, το καλοκαίρι δε λειτουργεί, καθώς “δεν μας επιτρέπει η ΔΕΗ, γιατί καταναλώνουμε πολύ ενέργεια”.

    Πώς όμως έφτασε να κάνει πραγματικότητα μια μονάδα επεξεργασίας σμύριδας στη Νάξο;

    “Αυτό το εργοστάσιο δεν γίνεται εύκολα και έκανα πολλά πειράματα για να φτάσω εδώ. Πολλοί το προσπαθήσανε πολλοί το ονειρευτήκανε και το τάξανε, αλλά εγώ το κάνα”, σημειώνει.

    “Έκανα μια επένδυση 2,5 εκ. χωρίς επιδοτήσεις. Ο εξοπλισμός που έχω μπορεί να κάνει τη σμύριδα στη μορφή που ζητάει ο πελάτης και πελάτες έχω σε όλο τον κόσμο που ανάλογα τη χρήση που θέλουν να κάνουν, ζητούν τη σμύριδα σε σκόνη, σε ριζάκι, ή σε πιο χοντρό. Τα χρηματοκιβώτια τα ελληνικά, αλλά και εταιρείες σε όλο τον κόσμο είναι κατά καιρούς πελάτες μου”.

    “Η σμύριδα έχει πολλές εφαρμογές λόγω της σκληρότητάς της. Χρησιμοποιείται για αντιολισθιτικά δάπεδα και δρόμους. Έχει αξία η σμύριδα αλλά έτσι όπως είναι το σημερινό καθεστώς δε βγάζει τα έξοδά της”.

    Το ξεκίνημα

    “Ξεκίνησα μεταφέροντας τη σμύριδα για την εταιρεία “Ελληνικό Κορούνδιο”, που είχε τη μονάδα επεξεργασίας σμύριδας στην Ελευσίνα και εκείνοι αγόραζαν από εδώ. Μετά έκλεισαν και η σμύριδα έμεινε απούλητη για πολλά χρόνια. Το 2006 ξεκίνησα για να στήσω κάτι καλύτερο από αυτό που είχαν κάνει στην Ελευσίνα, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να βρω εξοπλισμό κατάλληλο να σπάσει την πιο σκληρή σμύριδα που είναι η Ναξιακή.

    Η σμύριδα Νάξου είναι σκληρότητας 9,5 Mos, όταν το διαμάντι είναι 10 Mos και η σμύριδα στην Τουρκία 6 Mos. Έχει ειδικό βάρος 4,4 δηλαδή το κυβικό είναι 4,4 κιλά όταν το μάρμαρο είναι 1,8 κιλά. Η σμύριδα δεν κόβεται  μόνο σπάει. “Δεν έχει βγει ακόμη το μηχάνημα που κάνει φέτες τη σμύριδα, ενώ επίσης δεν τρυπιέται”, εξηγεί ο κ. Αντώνης Αυγερινός.

    “Δοκίμαζα μηχανήματα που συνήθως δεν έκαναν και τελικά φόρτωσα ένα σακί σμύριδα, πήγα σε ένα σουηδικό οίκο, βρήκα τον εξοπλισμό που χρειαζόταν και ξεκίνησα το 2008. Από το 2009 μπήκα στην αγορά και αγόραζα από το Κράτος όση σμύριδα χρειαζόμουν. Ακολούθησε η κρίση και από το 2010 μέχρι το 2014 έπαθα μεγάλη ζημιά. Είχα επενδύσει στον εξοπλισμό και πια κανείς στο εξωτερικό δεν ήθελε να αγοράζει από την Ελλάδα. Ήταν πολύ δύσκολη συγκυρία”.

    “Μετά ξεκίνησε λίγο η ζήτηση και το 2016 κατέβηκα στο διαγωνισμό και αγόρασα τους 45.000 τόνους σμύριδας από το Δημόσιο. Έδωσα μεγαλύτερη προσφορά από τους Γάλλους. Έδωσα 20 ευρώ/τόνο για την β ποιότητα και 30 ευρώ/τόνο για την α’ ποιότητα ενώ οι Γάλλοι έδωσαν 15 ευρώ/ τόνο στη Β ποιότητα και 20 ευρώ τον τόνο στην Α ποιότητα.

    Τώρα μου χρωστάνε ακόμη 25.000 τόνους και πρέπει να μου παραδοθούν και αυτά”.

    Έχει προοπτική η εξόρυξη σμύριδας;

    Ποια είναι όμως η επόμενη μέρα της σμύριδας;

    Όπως αναφέρει ο κ. Αυγερινός: “Το ερώτημα είναι τι θα κάνει το κράτος μετά. Αν δε θέλει τη σμύριδα, δεν μπορεί να κλείσουν τα ορυχεία, πρέπει να απελευθερωθεί η σμύριδα, να μπορεί ο καθένας να κάνει εξόρυξη και να την εμπορεύεται ελεύθερα, χωρίς την έγκριση του υπουργείου.

    “Το άλλο πρόβλημα είναι ότι επειδή το υπουργείο δεν θέλει τη σμύριδα, δεν φροντίζει πια ώστε να εξορύσσεται καλής ποιότητας, δεν δίνει σημασία στη διαλογή.

    Οι ποσότητες που παραλαμβάνω δεν είναι ούτε Β ποιότητα, είναι πέτρες και χώματα. Αν φρόντιζε το Δημόσιο την ποιότητα της σμύριδας θα είχε περισσότερους πελάτες”, καταλήγει ο κ. Αυγερινός.

    Χρήση της σμύριδας σήμερα

    Σήμερα η σμύριδα, λόγω των φυσικοχημικών ιδιοτήτων της, έχει αρκετούς τομείς χρήσης. Η φυσική σμύριδα είναι το καταλληλότερο υλικό για αμμοβολή. Οι κόκκοι σμύριδας εκτοξεύονται σε μια επιφάνεια με υψηλές ταχύτητες, από μηχανές υπό πίεση. Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με αυτό της χρήσης γυαλόχαρτου, αλλά παρέχει πιο ομοιόμορφο φινίρισμα χωρίς προβλήματα στις γωνίες ή τις ρωγμές.

    Επίσης, σε αντίθεση με άλλα λειαντικά υλικά, οι κόκκοι σμύριδας έχουν περισσότερες από μία αιχμηρές άκρες σε κάθε σωματίδιο. Με αυτό το χαρακτηριστικό, οι κόκκοι σμύριδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία φορές (συνήθως 5-8 φορές) σε μια εργασία αμμοβολής. Επιπλέον, η σμύριδα με μηδενική περιεκτικότητα σε ελεύθερο πυρίτιο, δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.

    Η σμύριδα χρησιμοποιείται σε επιφάνειες με έντονη κυκλοφορία όπως σε αυτοκινητόδρομους, ναυπηγεία και αεροδρόμια ώστε να τις κάνει πιο ανθεκτικές και να αυξήσει την πρόσφυσή τους. Η
    ανώτερη λειαντική δράση των κόκκων σμύριδας, προσδίδει καλύτερη πρόσφυση και
    αντιστέκεται στη φθορά που προκαλείται από την έντονη κυκλοφορία.

    Σε συνδυασμό με οξυχλωρίδιο ή με τσιμέντο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αντιολισθητικά δάπεδα. Αυτός ο τύπος δαπέδου είναι πολύ χρήσιμος σε χώρους όπως αποθήκες με βαριά κυκλοφορία,
    εργαστήρια όπου χύνεται λάδι και πέφτουν βαριά αντικείμενα, ράμπες νοσοκομείων, χώρους
    υποδοχής με μεγάλη κίνηση, καταστρώματα πλοίων, σκάλες κ.λπ.

    Η σμύριδα χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή επικαλυμμένων λειαντικών όπως σμυριδόπανο και σμυριδόχαρτο.

    Λόγω της ανώτερης σκληρότητας, οι κόκκοι της σμύριδας βοηθούν σε καλύτερης ποιότητας και ανθεκτικές πέτρες μύλου τριβής.

    Οι κόκκοι της σμύριδας μαζί με το οξείδιο του μαγνησίου και το χλωριούχο μαγνήσιο εφαρμόζονται σε ρυζόμυλους για γυάλισμα ρυζιού.

    Η χρήση του συνδυασμού αυτών των υλικών έχει ως αποτέλεσμα ελάχιστους σπασμένους κόκκους και ταχύτερη απόδοση. Οι ειδικοί κόκκοι σμύριδας γυαλίσματος ρυζιού σχηματίζουν έναν ανώτερο οξυχλωριούχο δεσμό με αποτέλεσμα η πέτρα να διαρκεί για περισσότερη χρήση. Επίσης, οι κόκκοι σμύριδας είναι ιδανικοί ως υλικό πρόσμιξης για την κατασκευή πυρότουβλων λόγω της υψηλής αντοχή τους. Η σμύριδα εφαρμόζεται επίσης ως ενισχυτικό υλικό στο σκυρόδεμα, στη δόμηση, και για
    την κατασκευή χρηματοκιβωτίων.  (Πηγή: Πτυχιακή / Διπλωματική Εργασία Σιδερής Γιώργος)



    ΣΧΟΛΙΑ