ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι επόμενες 40 μέρες είναι κρίσιμες, καθώς το αποτέλεσμα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων θα κρίνει την ευρωστία των τραπεζών.
Οι τραπεζίτες είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα. Και γνωρίζουν ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του stress test και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα στείλει το πρώτο σαφές μήνυμα στις αγορές ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές και καλά κεφαλαιοποιημένες. Αυτό θα είναι και η πρώτη σφραγίδα στο διαβατήριο της Ελλάδας, ότι μπορεί να βγει από τα προγράμματα στήριξης.
Το ζητούμενο στην τρέχουσα άσκηση αντοχής είναι που θα «κάτσει η μπίλια» σε ότι αφορά τον κατώτατο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο. Όπως είναι γνωστό στην άσκηση που διενεργήθηκε στα τέλη του 2014 και κατέληξε στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015, ο κατώτατος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είχε «κλειδώσει» για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που στρεσαρίστηκαν στο 5,5%. Πληροφορίες από τραπεζικές πηγές στην Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος δείκτης δεν θα μεταβληθεί επί τα χείρω.
Βέβαια η άσκηση μόνο εύκολη δεν είναι για τις ελληνικές τράπεζες που είναι «φορτωμένες» με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 95 δισ. ευρώ (στο τέλος Δεκεμβρίου 2017). Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας βάζουν στο μικροσκόπιο το δείγμα των αγοραίων τιμών -που γίνονται οι αγοραπωλησίες και οι πλειστηριασμοί. Θέλουν να έχουν μία σαφή εικόνα για την αξία των ενεχύρων που ρευστοποιούνται.
Σε κάθε περίπτωση το θετικό είναι ότι η επικεφαλής του SSM κα Ντανιέλ Νουί έχει διευκρινίσει πως το αποτέλεσμα του stress test δεν θα αξιολογηθεί στη λογική «pass or fail», δηλαδή περνάς ή κόβεσαι.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υφίσταται το ενδεχόμενο του «ξαφνικού θανάτου», δηλαδή κάποια τράπεζα να πάει κατευθείαν σε ανακεφαλαιοποίηση.
Όλες οι τράπεζες -και οι 150 πανευρωπαϊκά που θα υποβληθούν στην άσκηση αντοχής- θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία, ακόμα και αν για κάποιες από αυτές προκύψει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης. Οι τράπεζες θα έχουν τον αναγκαίο χρόνο για να κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις και να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια. Συγκεκριμένα αν μία τράπεζα χρειαστεί «κεφαλαιακή ένεση», θα πρέπει μέσα σε 15 μέρες να καταρτίσει και να υποβάλλει στον SSM σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης. Και ακολούθως θα έχει προθεσμία μερικών μηνών να καλύψει τις «τρύπες» με ιδιωτικά κεφάλαια. Έτσι λοιπόν το ενδεχόμενο της ανακεφαλαιοποίησης «παίζει» μόνο στην περίπτωση που δεν καλυφθούν οι ανάγκες με ιδιωτικά κεφάλαια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο μετά τη διολίσθηση του ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δείχνει το… stress test των καταθέσεων στις πέντε ελληνικές τράπεζες
MH ΧΑΣΕΤΕ: Ν. Καραμούζης: Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να πείσουν την επενδυτική κοινότητα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Μύκονος: Ο μεγαλοκατασκευαστής και η καταδίκη