ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον «Ασκό του Αιόλου» άνοιξε η εισήγηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους για την υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές καθώς, όπως ανέδειξε σε σχετικό ρεπορτάζ το mononews, διατήρησε τις αμφιβολίες του ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να σηκώσουν το βάρος των αποζημιώσεων για καταστροφές τόσο μεγάλης έντασης.
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει ότι οι ελληνικές ασφαλιστικές έχουν την κεφαλαιακή επάρκεια, τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να αναλάβουν τους κινδύνους από τις φυσικές καταστροφές και να καλύψουν εξαιρετικά εκτεταμένες αποζημιώσεις από μεγάλες καταστροφές.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, σε πρόσφατη έκθεσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι είναι αμφίβολο πώς οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, παρά τον σημαντικά θετικό τους ρόλο, θα μπορέσουν να καλύψουν στο σύνολό τους καταστροφές τέτοιες κλίμακας.
Επίσης επισημαίνει ότι «το ζήτημα δεν είναι μόνο το ύψος των δαπανών που θα απαιτηθούν για τις απαραίτητες δημόσιες επενδύσεις και υποδομές αλλά και η αποτελεσματική αξιοποίηση, διαχείριση και οργάνωσή τους. Η χώρα μας δεν υστερεί ούτε σε εξοπλισμό, ούτε σε προσωπικό, ούτε και σε εν γένει δαπάνες για την πολιτική προστασία, φαίνεται όμως ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς τους».
Τι απαντάει η ΕΑΕΕ
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, σε ανακοίνωσή της απαντάει εμμέσως πλην σαφώς στην τοποθέτηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, λέγοντας ότι οι ασφαλιστικές έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν των αποζημιώσεων, καθώς διαθέτουν σχεδόν διπλάσια κεφάλαια από τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία με δείκτη φερεγγυότητας από τους υψηλότερους στη Ευρώπη.
Επίσης τονίζει ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες λειτουργούν κάτω από ένα αυστηρό ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο (Solvency II) και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι μπορούν να ανταποκριθούν στους κινδύνους που αναλαμβάνουν.
«Η νομοθεσία του Solvency II είναι εξαιρετικά αυστηρή και συντηρητική» συνεχίζει η ανακοίνωση. «Έχει ως στόχο την κεφαλαιακή θωράκιση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων μέσω σύγχρονων κανόνων αποτίμησης βασιζόμενων σε ακραία σενάρια, έτσι ώστε η πιθανότητα πτώχευσής τους να περιοριστεί για τους επόμενους 12 μήνες σε ποσοστό 0,5%. To Solvency II είναι πιθανότατα το αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου του χρηματοπιστωτικού τομέα στον κόσμο.
Επιπλέον επισημαίνει ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις έχουν ήδη ενσωματώσει στο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων τους κινδύνους που απορρέουν την κλιματική αλλαγή και ενεργούν ασκήσεις ακραίων σεναρίων.
Οι μηχανισμοί διασποράς κινδύνου
Η ΕΑΕΕ επισημαίνει ότι υπάρχουν μηχανισμοί διασποράς του κινδύνου, καθώς για την εξισορρόπηση των αποτελεσμάτων τους, οι ασφαλιστικές εταιρίες μεταφέρουν μέρος του κινδύνου που αναλαμβάνουν σε άλλες εταιρίες (αντασφαλιστικούς ομίλους) μέσω της αντασφάλισης.
«Η αντασφάλιση προβλέπεται από το Solvency II. Είναι τεχνική μετριασμού του κινδύνου, η οποία
επιτρέπει την ευρύτερη διασπορά κινδύνων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι οικονομικές επιπτώσεις, για παράδειγμα, ενός καταστροφικού σεισμού στην Ελλάδα θα καλυφθούν από ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις αλλά ένα μέρος τους θα αποζημιωθεί και από ξένους αντασφαλιστές που εδρεύουν στη Γερμανία, Αγγλία, ΗΠΑ και αλλού. Αυτό μειώνει την έκθεση στον κίνδυνο που φέρουν οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρίες και επιτυγχάνει ισορροπία στο ισοζύγιο ασφαλίστρων-ζημιών».
«Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με τους αντασφαλιστές τους παγκοσμίως μελετούν τα δεδομένα πίσω από τις οικονομικές απώλειες που συνδέονται με το κλίμα και τα φυσικά φαινόμενα γενικά, αναπτύσσοντας εργαλεία και μοντέλα για να προετοιμαστούν για τις μελλοντικές φυσικές καταστροφές.
Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις συγκεντρώνουν κεφάλαια για την αποζημίωση των ασφαλισμένων από τα ασφάλιστρα που λαμβάνουν και από τις αποδόσεις των επενδύσεών τους.
Όσο μεγαλύτερος είναι ο ασφαλισμένος πληθυσμός, τόσο διευρύνεται η ικανότητα ανάληψης κινδύνων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, καθώς λειτουργεί αποτελεσματικότερα η θεωρία των μεγάλων αριθμών».
Διαβάστε επίσης:
Κίτρινη κάρτα από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στην υποχρεωτική ασφάλιση
Αλαλούμ με τις ασφαλιστικές για τον ΕΝΦΙΑ 10%
Πόσο κοστίζει η ασφάλεια για φυσικές καταστροφές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Galaxy Cosmos Mezz: Με ποσοστό 10,4% η Hellenic Prosperity Master Fund
- Εφετείο Αθηνών: Από σήμερα διαθέτει το δικό του ιατρείο
- Χρηματιστήριο: Τι ακούγεται για το πακέτο των 25,8 εκατ. τμχ. της Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς, πρωταγωνιστές, νέα υψηλά για Αλουμύλ και ΑΔΜΗΕ
- Πειραιώς: €1,5 δισ. Δανειακών Συμβάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης – Αίτημα για 7η δόση κεφαλαίων