Την έκδοση ψηφισμάτων αντίθετων στη μετεγκατάσταση της ΕΑΣ από το οικόπεδο της Πυρκάλ, όπου σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο θα εγκατασταθούν υπουργεία, συνεχίζουν οι δήμοι, παρά το γεγονός ότι το έργο ωριμάζει μελετητικά, αν και έχει παρεκκλίνει από το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Η πιο πρόσφατη αντίδραση έρχεται από τον δήμο Βύρωνα, που εξέδωσε έκτακτο ψήφισμα εκφράζοντας την αντίθεσή του στο σχεδιασμό και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την τσιμεντοποίηση του χώρου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, την μεταφορά σε αυτόν υπουργείων, υπηρεσιών του πρωθυπουργικού γραφείου και εποπτευόμενων φορέων.

1

Συγκεκριμένα ο δήμος ζητά να μην τσιμεντοποιηθεί η έκταση των 180 στρεμμάτων και να παραχωρηθεί στον δήμο Δάφνης-Υμηττού για να δημιουργηθεί σ` αυτήν πάρκο αναψυχής για την κάλυψη των πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών αναγκών των πολιτών.

Επίσης, να μετατραπεί ο χώρος που σήμερα καταλαμβάνει η ΕΑΣ αποκλειστικά σε πάρκο και να προστατευθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία και οι εργαζόμενοι της με συγκεκριμένο σχέδιο για την μεταφορά των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, από τον χώρο που σήμερα καταλαμβάνουν.

Αιτήματα που, τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά το ακίνητο και τη χρήση του, δε θα ικανοποιηθούν βάσει των έργων που έχει προγραμματιστεί να γίνουν στην Πυρκάλ.

Τι λέει το ψήφισμα

Το ψήφισμα του δήμου αναφέρει επίσης ότι το σχέδιο της κυβέρνησης «έρχεται σε ευθεία αντίθεση με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Υμηττού, το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Υμηττού (ΦΕΚ 1061Δ/17-9-1996) και την βούληση των πολιτών», ενώ η άφιξη 14.000 εργαζομένων «θα αλλοιώσει την φυσιογνωμία της περιοχής μετατρέποντας την από μία ήσυχη γειτονιά σε πολύβουο κέντρο και θα έχει δυσμενείς περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές συνέπειες. Και όλα αυτά χωρίς να προϋπάρξει ουσιαστική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς να ερωτηθεί καν η τοπική κοινωνία και να ληφθεί υπόψη η βούλησή της». Παράλληλα, ο δήμος διαπιστώνει «την απουσία ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου για την κρατική αμυντική βιομηχανία και το μέλλον τόσο αυτής όσο και των εργαζομένων της, κάτι που παραπέμπει σε λουκέτο. Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα καλούνται να μεταφερθούν άμεσα στο Λαύριο χωρίς καμία οικοδομική και μηχανολογική προεργασία, παρότι πρόκειται για στρατηγικής σημασίας κλάδο όχι μόνο για την οικονομία, αλλά πρωτίστως για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας, ιδίως σε αυτήν την περίοδο με τις συνεχείς προκλήσεις από όμορες χώρες».

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη, αλλά όχι η μοναδική παντιέρα που σηκώθηκε κατά του πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης», αφού προσφυγή έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από 48 κατοίκους του δήμου Δάφνης – Υμηττού και δύο φορείς, του πολιτιστικού οργανισμού «Ευπαλίνος» και του Φιλοζωικού Συλλόγου Εθελοντών Δήμου Δάφνης – Υμηττού, καθώς και μία από το σωματείο εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ιδιοκτήτριας του οικοπέδου, κατά της απόφασης απαλλοτρίωσης του χώρου από το δημόσιο. Αντίθετος φαίνεται και ο δήμος Αθηναίων, ωστόσο δεν έχει μέχρι στιγμής προσφύγει κατά του σχεδίου ανάπλασης της Πυρκάλ.

Οι πρώτες ανακοινώσεις για τη μετεγκατάσταση εννέα υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών ήρθαν το 2020.

To προηγούμενο φθινόπωρο, το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε το διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 520 εκατομμυρίων ευρώ, όπου κατατέθηκαν τρεις φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την κοινοπραξία Άβαξ- Άκτωρ Παραχωρήσεις και αυτή των MetlenAktor.

Σύμφωνα με το Ρυμοτομικό Σχέδιο, προβλέπεται δόμηση ίση με 145.800 τετραγωνικά μέτρα, ενώ στο ακίνητο θα παραμείνουν 24 διατηρητέα κτίρια, τα οποία θα ανακαινιστούν.

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνητικό πάρκο: Έτσι θα είναι η νέα Πυρκάλ

Μπάμπης Βωβός και Γιάννης Μαρούλης: Από την κορυφή των κατασκευών στους πλειστηριασμούς

HELLENiQ ENERGY: Δωρεά επτά νέων οχημάτων τελευταίας τεχνολογίας στην Ελληνική Αστυνομία