ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον 2ο πλουσιότερο άνδρα της Ασίας, Γκόταμ Αντάνι, ο οποίος σε έξι χρόνια από τώρα, στα 70 του χρόνια, έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από το τιμόνι της ενεργειακής του αυτοκρατορίας.
Με συνολική κεφαλαιοποίηση 213 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο σε 10 εισηγμένες εταιρείες, ο όμιλος ελέγχει τεράστιες εκτάσεις των υποδομών που τροφοδοτούν την ανάπτυξη της χώρας και στηρίζουν την ασιατική επέκταση εταιρειών σε κολοσσούς όπως η Apple και η Amazon.
Ο όμιλος Adani είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα στην Ινδία, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ηλιακών πάρκων και ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιμέντου στην Ινδία. Τα λιμάνια που ανήκουν στην Adani μεταφέρουν σχεδόν τα μισά εμπορευματοκιβώτια της χώρας, ενώ περισσότεροι από 90 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τα αεροδρόμιά της κάθε χρόνο.
«Η διαδοχή είναι πολύ, πολύ σημαντική για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης», δήλωσε ο Αντάνι πριν λίγο καιρό.
Κάντο όπως ο Mr Louis Vuitton
Στις αρχές του 2018, ο Αντάνι προσκάλεσε τους γιους και τα ανίψια του στο σπίτι του στην πόλη Ahmedabad της δυτικής Ινδίας. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο πατριάρχης έκανε στους τέσσερις νεότερους άνδρες μια απροσδόκητη ερώτηση: Ήθελαν να μοιράσουν τις εκτεταμένες επιχειρήσεις του ομίλου Adani μεταξύ τους και να χωρίσουν τους δρόμους τους; Τους έδωσε τρεις μήνες για να αποφασίσουν.
Αυτή η οικογενειακή σύσκεψη έδωσε το έναυσμα για να γίνει μια από τις μεγαλύτερες και πιο δύσκολες μεταβιβάσεις πλούτου στον κόσμο. Ο 62χρονος σχεδιάζει να αποχωρήσει στα 70 του χρόνια, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος στο Bloomberg, ανοίγοντας το δρόμο για τη μετάβαση στην ηγεσία στις αρχές της δεκαετίας του 2030. Μια διαδικασία που κρύβει κινδύνους, ελέγχους αλλά και πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία της Ινδίας.
Το μοντέλο του Αντάνι πάντως θυμίει έναν ακόμα μεγάλο μεγιστάνα, αυτή τη φορά Ευρωπαίο. Ο δισεκαρομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό έχει δώσει ίσο μερίδιο του οικογενειακού χαρτοφυλακίου και στα πέντε παιδιά του και τους έχει εμπλέξει ενεργά στις εργασίες του ομίλου. Και οι δύο άντρες έχουν αναφέρει το 2030 ως ορόσημο για την αποχώρησή τους, όμως δεν έχουν πει ποιος θα τους αντικαταστήσει.
Η μεταβίβαση του πλούτου του Αντάνι περιλαμβάνει όχι μόνο τους στενούς συγγενείς αλλά κι έναν ακόμη ευρύτερο κύκλο της οικογένειας, όπως τα ανίψια.
Άλλωστε ο μεγιστάνας έχτισε ένα μέρος της περιουσίας του μαζί με τα αδέρφια του, τον πατέρα του και τους θείους του.
Η πολύπλοκη δομή
Λίγοι εκτός της οικογένειας Αντάνι κατανοούν πλήρως την δομή της αυτοκρατορίας. Η ναυαρχίδα της, η Adani Enterprises Ltd ελέγχεται από την οικογένεια μέσω οκτώ υπερπόντιων οντοτήτων, ενός οικογενειακού καταπιστεύματος και μιας εγχώριας εταιρείας. Ο ευρύτερος όμιλος είναι ένα πλέγμα από εταιρείες ειδικού σκοπού, κοινοπραξίες με διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και εταιρείες μέσω των οποίων λειτουργούν επιχειρήσεις.
Όταν ο Αντάνι συνταξιοδοτηθεί, οι τέσσερις κληρονόμοι του θα γίνουν ισότιμοι δικαιούχοι του οικογενειακού καταπιστεύματος, σύμφωνα με τους απογόνους. Τέτοιες δομές χρησιμοποιούνται συχνά από τους υπερπλούσιους και βοηθούν στο να διατηρούνται ιδιωτικές οι επιχειρηματικές λεπτομέρειες, να περιορίζονται οι φορολογικές υποχρεώσεις και να προστατεύονται τα περιουσιακά στοιχεία από δικαστικές ή κυβερνητικές επιδρομές, τοποθετώντας τα σε διαφορετικές δικαιοδοσίες.
«Η μεταβίβαση της διαχείρισης και του πλούτου από γενιά σε γενιά για έναν όμιλο όπως η Adani θα είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία», δήλωσε ο Nirmalya Kumar, καθηγητής στη σχολή επιχειρήσεων Lee Kong Chian του Singapore Management University. «Ο τρόπος με τον οποίο κατέχουν και ελέγχουν τον πλούτο είναι ένα μαύρο κουτί».
Διαβάστε επίσης:
Οδηγός επιβίωσης των επενδυτών από τα καλοκαιρινά sell-off
Μάρκο Κολάνοβιτς: Είναι ο πρώην αναλυτής της JP Morgan η Κασσάνδρα των αγορών;
Novo Nordisk: Μετά το διάσημο Ozempic, επόμενο στοίχημα τα εμβόλια κατά του καρκίνου