Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο κλάδος της πληροφορικής και όχι άδικα. Την τελευταία εβδομάδα έγιναν δύο πολύ μεγάλα deals, τα οποία δείχνουν την δυναμική που έχει αποκτήσει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στο 2024 να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Η Entersoft ανακοίνωσε στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας ότι ήρθε σε συμφωνία με το Olympia Group του Πάνου Γερμανού για να εξαγοράσει το 53,73% έναντι 129 εκατ. ευρώ.

1

Το Olympia θα εξαγοράσει 16.119.831 μετοχές, έναντι 8 ευρώ εκάστη, με ένα τίμημα που θα ανέλθει στα 129 εκατ. ευρώ. Δηλαδή για το 100%, θα πρέπει να δαπανηθεί ένα ποσό πέριξ των 240 εκατ. ευρώ, δηλαδή 18,9 φορές το EBITDA του 2023, που ανήλθε στα 12,7 εκατ. ευρώ. Ή 27,3 φορές τα κέρδη προ φόρων που ανήλθαν στα 8,8 εκατ. ευρώ το 2023.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση ενώ στόχος των νέων μετόχων είναι να προχωρήσουν στην απόκτηση μεγαλύτερου ποσοστού της Entersoft. Γεγονός που θα εξασφαλίσει στους νέους μετόχους άνω του 90%, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βγάλουν την εταιρεία από το Χρηματιστήριο και να της ενοποιήσουν με την SoftOne, εταιρεία λογισμικού που το 33% ανήκει στον Πάνο Γερμανό.

Το δεύτερο deal έσκασε ως κεραυνός εν αιθρία. Και αυτό γιατί λίγοι γνώριζαν πολλά για την BETA CAE Systems, η οποία εξαγοράστηκε έναντι του μυθικού για τα ελληνικά δεδομένα ποσού των  1,24 δις. δολαρίων από τον αμερικανικό κολοσσό Cadence.

Η Cadence θα πληρώσει περίπου 744 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ενώ στην επίσημη ανακοίνωσή της η Cadence εκτιμά ότι η BETA CAE θα συνεισφέρει περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια στα έσοδα του 2024.

Τα νέα deals, οι φήμες και οι αλλαγές στην αγορά

Πηγές της αγοράς που μίλησαν στο mononews εξέφρασαν την πεποίθηση ότι αυτά δεν θα είναι τα μόνα deals που θα γίνουν στον κλάδο μέσα στο 2024.

«Ο κλάδος της πληροφορικής έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική τα τελευταία χρόνια. Οι εταιρείες λογισμικού προσπαθούν διαρκώς να αυξήσουν τα μερίδιά τους και αυτό γίνεται συχνά μέσω εξαγορών. Παράλληλα υπάρχουν πολλές καλές εταιρείες οι οποίες έχουν τραβήξει τα βλέμματα ξένων ομίλων και δεν αποκλείεται να δούμε νέες εκπλήξεις μέσα στο έτος».

Επίσης όπως λένε «οι ανταγωνιστές της SosftOne και της Entersoft δύσκολα θα μείνουν με δεμένα τα χέρια. Με την εξαγορά αυτή το Olympia θα δημιουργήσει ένα ισχυρό σχήμα στην αγορά του business software. Είτε ενοποιηθούν οι δύο εταιρείες είτε όχι, θα έχει μεγάλο μερίδιο αγοράς».

Άλλωστε όλες οι διοικήσεις εταιρειών πληροφορικής όπως η Epsilon Net, Profile, Performance κλπ δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι κοιτούν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για εξαγορές και τα «ραντάρ είναι πάντα ανοιχτά».

Παράλληλα στον ευρύτερο κλάδο, αυτόν των ταχυμεταφορών, υπάρχει έντονη φημολογία ότι η GLS θέλει να εξαγοράσει την ACS από τον όμιλο Quest.

Πράγματι η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε ομιλίες με πιθανούς αγοραστές, ωστόσο ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τίποτα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις μέσα στο επόμενο διάστημα.

Πηγές σχολιάζοντας τα παραπάνω τονίζουν ότι «η Quest είναι ένας όμιλος με πολλές εταιρείες, με μεγάλα μερίδια αγοράς και τζίρους. Όπως η Unisystems και η ACS. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος μεγάλος παίκτης του εξωτερικού προσεγγίζει την διοίκηση για ενδεχόμενη εξαγορά. Ωστόσο όλα είναι θέμα τιμήματος. Ο ομιλος δεν είναι διατεθειμένος να πουλήσει εύκολα κάποια από τις ναυαρχίδες του, αν το τίμημα είναι χαμηλότερο από τα θέλω και τις προσδοκίες της διοίκησης» τονίζουν στο mononews.

Διαβάστε επίσης:

Πάνος Γερμανός: Ο επιδραστικός dealmaker σε μια ακόμη κίνηση ματ – Άρθρο παρέμβαση

Entersoft: Εξαγοράζεται το 53,73% από τον Όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού