ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως επισημαίνεται, πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποκλείεται να ζητήσει από τον πρώτο πλειοδότη να καταθέσει και νέα βελτιωμένη προσφορά.
Το τίμημα, μέχρι στιγμής, ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ πληροφορίες το ανεβάζουν κοντά στα 460 – 480 εκατ. ευρώ.
Στο πρώτο σχήμα συμμετέχουν οι τρεις βασικοί μέτοχοι του αγωγού TAP, δηλαδή η ιταλική Snam, η βελγική Fluxys, και η ισπανική Enagas ενώ η δεύτερη προσφορά έχει γίνει από την ισπανική Reganosa, μαζί με τη ρουμανική Transgaz, και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD).
Τις νέες προσφορές είχε ζητήσει το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την αποσφράγιση εκείνων, που υποβλήθηκαν από δύο σχήματα στις Φεβρουαρίου.
Να σημειωθεί ότι η εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης του φυσικού αερίου την περασμένη χρονιά κατά 21,06% οδήγησε, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον Διαχειριστή, σε σημαντική αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας του ΔΕΣΦΑ.
Με βάση τα αποτελέσματα που έχουν τεθεί σε γνώση και των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό για την πώληση του 66% του Διαχειριστή, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 54,59%, από τα 156,4 στα 241,8 εκατ. ευρώ.
Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 70,19% από τα 104,2 στα 177,4 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων κατά 152% από τα 49,7 στα 125,9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους κατά 149,47% από τα 34,3 εκατ. στα 85,6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρείας στις 31 Δεκεμβρίου του 2017 ήταν 227,77 εκατ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ερντογάν για νέο πυρηνικό δόγμα: Η Ρωσία πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της
- Ρωσία: Πότε είναι πιθανή μία πυρηνική απάντηση από τον Πούτιν – Κλιμακώνονται οι απειλές
- ΥΠΕΞ για 1000η ημέρα της ρωσικής εισβολής: Στηρίζουμε την Ουκρανία στον αγώνα της
- Κιρ Στάρμερ: Υποστηρίζουμε την Ουκρανία παρά την ανεύθυνη ρωσική ρητορική