ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αλλαγή ατζέντας μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης επιχειρεί η κυβέρνηση. Πρώτο δείγμα γραφής η χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας σε μια κρίσιμη περίοδο όπου οι γεωπολιτικές αναταράξεις αλλάζουν το τοπίο.
Οι ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, για στήριξη επενδύσεων άνω των 3 δισεκ. ευρώ στην επόμενη τριετία, που έγιναν παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σύσσωμης της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας δίνουν το στίγμα της επόμενης ημέρας. Η επιχειρηματική κοινότητα, που έδωσε το «παρών» στην αίθουσα του Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου της Εθνικής Πινακοθήκης επιβεβαίωσε ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα θετικό αναπτυξιακό μοντέλο και ένα σαφές και ξεκάθαρο πλαίσιο.
Κάποιοι από τους παριστάμενους επιχειρηματίες υποδέχτηκαν τις ανακοινώσεις με ικανοποίηση ενώ κάποιοι άλλοι με σκεπτικισμό.
Το εργοστάσιο Μυτιληναίου
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο που έκανε ο επικεφαλής της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος. «Νομίζω ότι τα πολιτικά συμπεράσματα είναι αυτά που περιμέναμε» είπε στο περιθώριο της εκδήλωσης. Απαντώντας σε ερώτημα αν η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις ανέφερε: «εμείς κάνουμε, άρα απαντάμε δια έργων».
Μάλιστα ομ κ. Μυτιληναίος είπε ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει η πρωτοποριακή μονάδα παραγωγής μετάλλων από βιομηχανικά κατάλοιπα που κατασκευάζεται στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για πιλοτικό έργο, μια επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ, η οποία εφόσον πάει καλά θα αποτελέσει οδηγό για την ανάπτυξή του όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Οσο για το ενεργειακό ζήτημα ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι είναι πολυσύνθετο πρόβλημα και όχι μόνο ελληνικό ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τη λήψη μέτρων από την Κομισιόν.
«Εμείς κάνουμε, άρα απαντάμε δια έργων. Εμείς έχουμε τρεις από τις μεγαλύτερες ελληνικές επενδύσεις. Αν εξαιρέσεις τον Ελληνικό Χρυσό, δεν ξέρω αν υπάρχουν μεγαλύτερες επενδύσεις και περιλαμβάνουν και μεταλλευτική δραστηριότητα και καινοτόμο Γάλλιο, και ανάκτηση μετάλλων το οποίο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και αμυντική βιομηχανία στον Βόλο». Μάλιστα όπως είπε ξεκίνησε δεύτερο εργοστάσιο και είναι στα σκαριά άλλα δύο εργοστάσιο στον Βόλο. «Άρα εγώ απαντώ δια έργων» κατέληξε.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας είναι η βασική προϋπόθεση για να πετύχει ο στόχος της τετραετίας που έχει θέσει η κυβέρνηση: «τη σύγκλιση των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής των Ελλήνων με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων πολιτών και ταυτόχρονα τη μείωση στο εσωτερικό των περιφερειακών, των ενδοπεριφερειακών και των κοινωνικών ανισοτήτων» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είναι μία εθνική αναγκαιότητα την οποία έρχεται να υπηρετήσει αυτή η κυβέρνηση με ακόμη πιο επιταχυνόμενους ρυθμούς στο δεύτερο μισό της δεκαετίας που διανύουμε. Και έρχεται βέβαια να συσχετιστεί με τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και τις επενδύσεις στη βιομηχανία και την τεχνολογία. Αν δεν το πετύχουμε αυτό, μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση στο μέλλον η ανθεκτικότητα της ανάπτυξής μας».
Στην κατεύθυνση αυτή στο πλαίσιο του υφιστάμενου αναπτυξιακού νόμου -του 2022- εντάσσονται επενδυτικές προτάσεις στον τουρισμό που χρηματοδοτούνται με 300 εκατ. ευρώ, με εγγυημένη χρηματοδοτική ροή. Τα αποτελέσματά τους θα εκδοθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες. Επίσης, περίπου το 50% των επιδοτήσεων για επενδυτικά σχέδια προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων κατευθύνονται στον τουρισμό.
Οι επενδύσεις στα βιομηχανικά πάρκα
Παράλληλα υλοποιείται ένα πρόγραμμα αναβάθμισης υποδομών σε 20 βιομηχανικά πάρκα με 90 εκατ. ευρώ, τα 45 είναι από το υπουργείο Ανάπτυξης και το πρόγραμμά του στο RRF. Χρηματοδοτούμε με 33 εκατ. ευρώ την ανάπτυξη του εμβληματικού Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς “ThessINTEC” στη Θεσσαλονίκη και με 13,2 εκατ. ευρώ τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να πραγματοποιήσει επενδύσεις για την ενίσχυση των ενεργειακών υποσταθμών και την αποθήκευση ενέργειας σε εννέα πάρκα. Στόχος είναι να αυξηθεί το πρόγραμμα με άλλα 20 εκατ. ευρώ.
Έχοντας ως στόχο την δημιουργία Βιώσιμων Εμπορευματικών Κέντρων και την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσω της Εθνικής Στρατηγικής Logistics, σχεδιάζεται η δημιουργία δύο νέων logistics centers, ένα στην Αθήνα στο Θριάσιο και ένα στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, με σκοπό τη μετεγκατάσταση σε αυτά μεγάλου αριθμού εταιρειών μεταφοράς που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση κεντρικών οδικών αρτηριών και τη βελτίωση της κίνησης στις δύο πόλεις. Είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες προϋπολογισμού 150 και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα, εξετάζονται άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα όπως οι χώροι των λιμανιών σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Πάτρα, Κόρινθο, Ηγουμενίτσα αλλά και οι Σέρρες.
Την ίδια ώρα αναπτύσσονται χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για εμβληματικές, στρατηγικές και μεγάλες επενδύσεις, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να διοχετευθεί στην αγορά ποσό άνω 3 δισ. ευρώ.
Διατηρείται ο θεσμός των εμβληματικών επενδύσεων και μετά την ολοκλήρωση του RRF. Καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό, αποδείχτηκε -με το πρόγραμμα των 170 εκατ. ευρώ – ότι μπορούν να γίνουν πράξη σπουδαίες επενδύσεις που αφορούν στην ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών, την αυτάρκεια της χώρας σε υλικά όπως το χαρτί, την παραγωγή χρήσιμων προϊόντων όπως το οινόπνευμα και την πολύ σημαντική συμβολή στην αμυντική βιομηχανία.
Το χρονοδιάγραμμα προκήρυξης των καθεστώτων
Εξειδικεύοντας τα μέτρα, ανέφερε:
- Μέσω της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στο καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων, που θα είναι καινοτόμες, θα χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία και θα υλοποιούνται με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Συγκεκριμένα: 150 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές για το καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ.
- Προωθούμε ειδικό Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας Παραμεθόριων περιοχών και Θεσσαλίας ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που θα αναπτυχθούν στις παραμεθόριες περιοχές ύψους άνω του €1 εκατ. ευρώ.
- Όλες οι μεγάλες επενδύσεις άνω των 10 εκ. ευρώ και οι επενδύσεις στις παραμεθόριες περιοχές, αξιολογούνται ως στρατηγικές επενδύσεις προκειμένου να δείξουμε τη σημασία που έχουν για την Πατρίδα μας. Για την ανάπτυξη των επενδύσεων αυτών θα παρέχονται επιπρόσθετα κίνητρα ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης.
- Ακόμη, 150 εκατ. ευρώ για προκήρυξη καθεστώτος μεταποίησης: 75 εκατ. ευρώ ενίσχυση και 75 εκατ. ευρώ φορολογική απαλλαγή.
- Είμαστε σε προχωρημένη συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για προκήρυξη καθεστώτος αγροδιατροφής, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο πρόγραμμα των 600 εκατ. ευρώ που ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Όλα αυτά τα καθεστώτα θα προκηρυχθούν Φεβρουάριο και Μάρτιο, οι αιτήσεις θα λήξουν Μάιο και Ιούνιο και τα οριστικά αποτελέσματα θα έχουν βγει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2025. Και αντιστοίχως θα γίνει το 2026.
Επιπλέον:
- Για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των μεγάλων επενδύσεων δημιουργείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων Ταμείο Εγγυοδοσίας 300 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει στη μόχλευση 1,5 δις. Με πολύ καλούς όρους δανεισμού, εγγύηση του ελληνικού κράτους, χωρίς επιβάρυνση για το έλλειμμα και το χρέος.
- Επίσης, λειτουργεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) το Ταμείο Εγγυοδοσίας Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF) ύψους €500 εκ. Το ταμείο παρέχει εγγύηση για τη λήψη βραχυπρόθεσμου δανείου έναντι της επιχορήγησης και μακροπρόθεσμου για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, βελτιώνει τους όρους του Ταμείου, ώστε να μπορούν να λάβει δάνειο το σύνολο των επιχειρήσεων που λαμβάνουν απόφαση υπαγωγής.
- Συνεχίζεται η στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας με 200 εκατ. ευρώ, μέσω του λεγόμενου επενδυτικού clowback, μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Υγείας.
- Σε αυτά προστίθεται και το το πρόγραμμα των 102 εκατ. του υπουργείου Ανάπτυξης ευρώ για τη ψηφιακή μετάβαση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
- Ακόμη, διοχετεύονται 100 εκατ. ευρώ από το RRF -μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων- για τη δημιουργία fund μεταφοράς τεχνολογίας και άλλα 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αξιοποιούνται για τη δημιουργία του EquiFund II -το οποίο διαχειρίζεται το European Investment Fund (EIF)- για επενδύσεις στη βιοτεχνολογία.
- Ταυτόχρονα υλοποιείται και προχωρά πρόγραμμα με προτεραιότητα τη Δυτική Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη στην Τρίπολη και το Βόρειο Αιγαίο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση συνολικού ύψους 2,5 δις ευρώ.
Σημαντική βαρύτητα δίνεται και σε ό,τι αφορά την έρευνα και την καινοτομία. Σε αυτήν την κατεύθυνση επενδύονται 300 εκατ. ευρώ σε κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία και ακόμη 350 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών και τεχνολογικών ινστιτούτων, από τα οποία τα 212 είναι από το RRF. Επίσης, με 300 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται το «Ερευνώ – Καινοτομώ» για ερευνητικά έργα μεμονωμένων ΜμΕ, ομάδες επιχειρήσεων ή και συμπράξεων επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς και ΑΕΙ. Και τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι συτήν την περίοδο υλοποιούνται 61 στρατηγικές επενδύσεις, ύψους 12,5 δις ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Παράδειγμα προς μίμηση η Ελλάδα – Η ανάπτυξη ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση