ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην πρόσληψη συμβούλου για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, ανοίγοντας τη διαδικασία αποεπένδυσης από τον κλάδο των νοσηλευτηρίων. Έργο του συμβούλου που θα επιλεγεί είναι να εισηγηθεί στη διοίκηση της τράπεζας εάν η πώληση είναι προτιμότερο να γίνει μέσω διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού ή μέσω απευθείας κατάθεσης προσφορών από ενδιαφερόμενους επενδυτές, διαδικασία που μπορεί να επισπεύσει την πώληση.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Τράπεζας Πειραιώς η διαδικασία πώλησης θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018, καθώς η τράπεζα έχει συμπεριλάβει την «Ημιθέα» – τη θυγατρική στην οποία ανήκε το Ερρίκος Ντυνάν – στα διακρατούμενα προς πώληση στοιχεία ενεργητικού, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται ότι η πώληση θα γίνει μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνής διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί το 2016 κατέστη άγονος, αφού οι δύο υποψήφιοι, «Eυρωκλινική» (Global Finance) και «Pέα», που πραγματοποίησαν due diligence, κατέθεσαν μη ικανοποιητικές προσφορές.
Η πώληση του Ερρίκος Ντυνάν αποτελεί σημαντική κίνηση για τον κλάδο υγείας, που βρίσκεται σε φάση ανακατατάξεων μετά την είσοδο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, όπως το CVC Partners που εξαγόρασε το Metropolitan και το ΙΑΣΩ General, αλλά και τις προσπάθειες επανατοποθέτησης στην αγορά που πραγματοποιούνται από τους εγχώριους παίκτες – όμιλος Αποστολόπουλου και Υγεία – στο χώρο. Η επικείμενη πώληση του Ερρίκος Ντυνάν αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον σημαντικών παικτών στο χώρο της υγείας και ήδη το ενδιαφέρον του έχει δημοσιοποιήσει και επίσημα το Ιατρικό Αθηνών.
Συγκεκριμένα, στα μέσα Ιανουαρίου και απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Ιατρικό Αθηνών Ε.Α.Ε. ανέφερε ότι, «έχοντας την πλήρη στήριξη των βασικών μετόχων της (της οικογένειας Αποστολόπουλου και του γερμανικού κολοσσού Asklepios, τον μεγαλύτερο όμιλο υγείας της Γερμανίας), κατέθεσε προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς πρόθεση εξαγοράς του Ερρίκος Ντυνάν». Η Εταιρεία Ιατρικό Αθηνών, συνέχιζε η ίδια ανακοίνωση μέσω της διοίκησης της, «έχει επανειλημμένως τονίσει ότι πρωταρχικός στρατηγικός της στόχος είναι να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις του εγχώριου κλάδου υγείας και τα επόμενα χρόνια». «Η παρούσα οικονομική συγκυρία κάνει επιτακτική την ανάγκη για συγχωνεύσεις και εξαγορές των εταιρειών του κλάδου με στόχο την δημιουργία οικονομιών κλίμακας που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων, ικανών να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες και τις προκλήσεις των καιρών. Μόνο μέσα από την διαδικασία αυτή των συνενώσεων θα προκύψουν συνέργειες με σημαντικά, λειτουργικά και οικονομικά, οφέλη», κατέληγε η ανακοίνωση της Ιατρικό Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι η Tράπεζα Πειραιώς, μέσω της εταιρίας Eιδικού Σκοπού «Hμιθέα», απέκτησε το 2014 έναντι 115 εκατ. ευρώ, το «Eρρίκος Nτυνάν» που βαρυνόταν με δάνεια 90 εκατ. ευρώ και οι συνολικές του υποχρεώσεις έφταναν τα 300 εκατ. ευρώ. Tο σχέδιο αναδιοργάνωσης προέβλεπε τριετή βεβαίωση καλής λειτουργίας και χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. ευρώ.
Στις αρχές του προηγούμενου έτους στη διοίκηση του Ντυνάν τοποθετήθηκε ο κ. Γεράσιμος Τσιαπάρας, ο οποίος ανέλαβε τη σταδιακή μεταστροφή της ζημιογόνου πορείας σε κερδοφορία και με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης το 2017 θα είναι το πρώτο έτος ουσιαστικής ανάκαμψης. Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία για το 2016 ο κύκλος εργασιών (προ rebate και clawback) από την κύρια δραστηριότητα του νοσοκομείου ανήλθε σε 37,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 26% έναντι του 2015. Αν και η αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν σημαντική το νοσοκομείο δεν ανέτρεψε την αρνητική κερδοφορία, καταγράφοντας αρνητικά EBITDA 9,6 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα έναντι του 2015 κατά 42%. Οι ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 16,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 33% έναντι του 2015.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι πραγματικά συμβαίνει με το Ερρίκος Ντυνάν;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιώργος Αποστολόπουλος: Το Ιατρικό, το Ντυνάν και τα λεφτά του Γερμανού μετόχου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εθνική Τράπεζα: Ολοκλήρωσε τη διασύνδεση με καλώδιο μεταφοράς δεδομένων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας
- Πού ξοδεύουν τα δισεκατομμύρια τους τα Χριστούγεννα οι πλουσιότεροι του κόσμου
- H Intralot, οι λαμπρές υπεραξίες (76%) του στρατηγικού επενδυτή Σου Κιμ και ο ρόλος του την επόμενη μέρα
- Οι 10 Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμοι κάτω των 35 ετών