ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Στο τέλος της διαδρομής του μέχρι τη βουλή φαίνεται να φθάνει το πολυαναμενόμενο από την τηλεπικοινωνιακή αγορά νομοσχέδιο που θα επιλύει το πρόβλημα της αδειοδότησης των κεραιών.
Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, μιλώντας στο φόρουμ που οργανώθηκε στην Αθήνα από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) με θέμα: «Towards 5G Enabled Gigabit Society» τις επόμενες μέρες το σχέδιο νόμου «Αδειοδότηση και Έλεγχος Κατασκευών Κεραιών» θα κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα μεταβιβάζεται στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, αφού ολοκληρώθηκε ένας κύκλος διαβούλευσης με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και άλλους φορείς. Στη συνέχεια θα τεθεί σε μια σύντομη δημόσια διαβούλευση και θα οδεύσει στο κοινοβούλιο.
Βασική του καινοτομία αποτελεί η έκδοση της έγκρισης δομικών κατασκευών κεραιών μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Οικοδομικών Αδειών του Ν.4495/2017. Με άλλα λόγια η αναγκαία για την εγκατάσταση μιας κεραίας έγκριση της Πολεοδομίας (σήμερα Υπηρεσίες Δόμησης) θα χορηγείται μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Οικοδομικών Αδειών που έχει υλοποιήσει το ΤΕΕ (Τεχνική Επιμελητήριο Ελλάδος) για τις οικοδομικές άδειες.
Εξαιτίας κυρίως των θεσμικών εκκρεμοτήτων περί τις 1.500 κεραίες κινητής τηλεφωνίας λειτούργησαν, και ένα μεγάλο μέρος τους λειτουργεί ακόμη και σήμερα, με προσωρινές άδειες. Αυτό έχει ως συνέπεια, εκτός των άλλων, προστριβές στις τοπικές κοινωνίες με διαρκώς αυξανόμενη την καχυποψία των πολιτών και ενίοτε τις γνωστές «τρύπες» στα δίκτυα.
Σημαντικό είναι και το κόστος των εταιρειών από τα προαναφερόμενα. Να σημειωθεί ότι το 2012 η επαναλαμβανόμενη κάθε χρόνιο μελέτη του οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) στην οποία είναι μέλη η Cosmote, Vodafone και η Wind, είχε υπολογίσει το ετήσιο κόστος αδειοδότησης των κεραιών σε 35 εκατ. ευρώ.
Στο ίδιο φόρουμ ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος αφού επικρότησε την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αναφέρθηκε στις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, 2,5 δις. την περίοδο 2017 – 2020 και υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθεί η φορολογία στη χρήση των υπηρεσιών η οποία φθάνει έως και 50%. Όπως επίσης είπε παρά τη οικονομική κρίση οι πάροχοι επενδύουν σε υποδομές το 50% του EBITDA τους (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων).
Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην ΕΕ-28 στο δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI). Η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης των επενδύσεων είναι απαραίτητη σε βάθος τριετίας στο πλαίσιο και της διαμόρφωσης των απαραίτητων υποδομών δικτύων για την προετοιμασία της έλευσης των δικτύων 5ης γενιάς (5G). Η χώρα, η δημόσια διοίκηση και η οικονομία συνολικά χρειάζεται να προετοιμαστούν άμεσα, να δημιουργηθούν έγκαιρα οι κατάλληλες υποδομές τα νέα δίκτυα υπερύψηλων ταχυτήτων. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το ψηφιακό χάσμα, θα καλυφθεί το χαμένο έδαφος των χρόνων της κρίσης και θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί η Ελλάδα στα πρωτοπόρα ψηφιακά κράτη.
Για την τηλεπικοινωνιακή αγορά η Πολιτεία πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες προς αυτήν την κατεύθυνση και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Όπως επισημαίνεται οποιαδήποτε καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο τον ταχύ ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, καταδικάζοντας τη χώρα σε ψηφιακή υστέρηση.
Το εν λόγω σχέδιο νόμου περιορίζει τη γραφειοκρατία, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου καθεστώτος αδειοδότησης των κεραιοσυστημάτων κινητής τηλεφωνίας στη βάση διεθνών καλών πρακτικών. Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Κατασκευών Κεραιών (ΣΗΛΥΑ) με τη συμμετοχή πλέον όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποτελεί τη βάση της διαδικασίας.
Το ΤΕΕ θα εγκρίνει τις απαραίτητες εγκρίσεις δόμησης για τα κεραιοσυστήματα σε αντικατάσταση της υφιστάμενης διαδικασίας πολεοδομικής έγκρισης, εκεί δηλαδή που σημειώνονται και οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των κεραιών. Επίσης αξιοποιεί το νέο θεσμό του ελεγκτή δόμησης και στον κλάδο κινητών επικοινωνιών, όπως συμβαίνει για τις πολεοδομικές εγκρίσεις.
Κάθε κεραία που θα εγκαθίσταται και θα λειτουργεί σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις, όρους και προϋποθέσεις, θα μπορεί να ελέγχεται αποτελεσματικά και με διαφάνεια. Ορίζεται η δημοσιοποίηση όλων των σχετικών με την άδεια στοιχείων με τα λεπτομερή στοιχεία εγκατάστασης της κεραίας καθιστώντας αυτά προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας. Επιπρόσθετα όποια τροποποίηση κατασκευής κεραιών δεν προϋποθέτει και τροποποίηση της υπάρχουσας άδειας κατασκευής κεραίας ή έκδοση νέας άδειας, προχωρά μόνον με δήλωση στο ΣΗΛΥΑ η οποία και δημοσιοποιείται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χ. Μπρουμίδης στο mononews: Η αγορά της τηλεόρασης αλλάζει χωρίς επιστροφή – Τα σχέδια της Vodafone TV
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανατροπή: Τι αλλάζει στη φραγή και στο πλαφόν χρέωσης στα κινητά τηλέφωνα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πειραιώς: Αγώνας δρόμου για την έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εθνική Τράπεζα: Ολοκλήρωσε τη διασύνδεση με καλώδιο μεταφοράς δεδομένων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας
- Πού ξοδεύουν τα δισεκατομμύρια τους τα Χριστούγεννα οι πλουσιότεροι του κόσμου
- H Intralot, οι λαμπρές υπεραξίες (76%) του στρατηγικού επενδυτή Σου Κιμ και ο ρόλος του την επόμενη μέρα
- Οι 10 Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμοι κάτω των 35 ετών