ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Πράσινο φως» για την εγκατάσταση Μονάδων Καλλιέργειας και Επεξεργασίας Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης έλαβαν οι δύο από τις συνολικά 14 εταιρείες που έχουν καταθέσει προς έγκριση τον φάκελό τους, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Με κοινή υπουργική απόφαση των κ.κ. Ανδρέα Ξανθού, Στέργιου Πιτσιόρλα και Βασίλη Κόκκαλη, άδεια έλαβαν οι νεοσύστατες εταιρείες BIOMECANN AE, που εδρεύει στη Λάρισα, με εκτιμώμενη επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ, σε 11 στρέμματα και BIOPROCANN AE, που εδρεύει στην Κόρινθο, με εκτιμώμενη επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ σε 47 στρέμματα. Στις δύο Μονάδες εκτιμάται ότι θα «ανοίξουν» 51 και 66 θέσεις εργασίας, αντίστοιχα, οι οποίες θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.
Οι άδειες εγκρίθηκαν βάσει του νόμου 4523/2018, ο οποίος προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς. Έχουν πενταετή διάρκεια, ενώ η επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνεται σε ετήσια βάση.
Η άδεια λειτουργίας των μονάδων θα έρθει σε δεύτερο χρόνο, αφού ολοκληρωθεί η επένδυση, ενώ η τελική φάση της μεταποίησης θα εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τόνισε ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα της έμπρακτης λειτουργίας ενός νέου πλαισίου που έθεσε η Πολιτεία, προκειμένου να διαμορφωθεί για πρώτη φορά στη χώρα ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό πλέγμα ρυθμίσεων.
«Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το θέμα της προοπτικής παραγωγής και διάθεσης φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα από τη σκοπιά της ευχερούς και οικονομικά προσιτής πρόσβασης των ασθενών σε φαρμακευτικά προϊόντα που αποδεδειγμένα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, αλλά και της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας για την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων μιας αναδυόμενης αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε κος Ξανθός, τονίζοντας πως «αποδείχθηκε στην πράξη ότι οι “Κασσάνδρες”, που έκαναν λόγο για ανελαστικό και απαγορευτικό για επενδύσεις πλαίσιο, δεν επιβεβαιώθηκαν».
Η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης είναι μια αναδυόμενη αγορά, παγκοσμίως, με τη ζήτηση να υπερβαίνει συχνά τις παραγωγικές δυνατότητες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, η χώρα μας έχει προσελκύσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες και, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση, δημιουργεί τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες και αναπτυξιακές προοπτικές.
Έπεται συνέχεια…
Ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ακόμη δώδεκα (12) κατατεθειμένοι προς έγκριση φάκελοι, οι οποίοι αφορούν συνολικά επενδύσεις της τάξεως των 185 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 770 μόνιμες θέσεις εργασίας. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι διαδικασίες για την έγκριση ή μη της αδειοδότησής τους θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, ενώ παράλληλα τονίζει ότι το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης αναδεικνύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας.
Τόσο οι δύο εταιρείες που έλαβαν άδεια όσο και η πλειονότητα όσων έχουν υποβάλλει φάκελο έχουν συσταθεί ειδικά γι΄αυτό το σκοπό. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για εταιρείες με πολυεθνική σύσταση μετόχων, μεταξύ των οποίων και Έλληνες επενδυτές, ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες αμιγώς ελληνικές, οι οποίες αναμένεται να λάβουν άδεια μέχρι το τέλος του έτους.
Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου μεταξύ των εταιρειών αυτών βρίσκονται και διεθνείς κολοσσοί, εκ των οποίων ένας από τον Καναδά και ένας από το Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την ισραηλινή Tikun-Olam και την καναδική International Cannabis Corp, δύο κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εν αρχή οι εξαγωγές
Η πρώτη άδεια παραγωγής τελικού προϊόντος εκτιμάται ότι θα χορηγηθεί σε 1-1 ½ χρόνο. Αρχικά, η παραγωγή θα διοχετεύεται εκτός των συνόρων, έως ότου ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση του Κρατικού Μονοπωλίου για τα ναρκωτικά. Στη συνέχεια, και αφού προσαρμοστεί στο νομοθετικό πλαίσιο για την παραγωγή και διάθεση φαρμακευτικής κάνναβης, θα αρχίσουν να καλύπτονται και οι εσωτερικές ανάγκες.
Μέχρι τότε η προμήθεια σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα θα γίνεται- όπου απαιτείται- μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), όπως και σήμερα.
Ο κος Ξανθός επεσήμανε ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης θα διέπονται από καθεστώς ελεγχόμενης χορήγησης και θα συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, ωστόσο δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως επί του παρόντος δεν υπάρχει πρόβλεψη για αποζημίωσή τους από τους ασφαλιστικούς φορείς.
Ο ίδιος τόνισε ότι για την παραγωγή τελικού προϊόντος (φαρμακοτεχνική μορφή και άλλες προδιαγραφές) θα εκδοθεί λεπτομερής υπουργική απόφαση, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη, η ανακοίνωση των πρώτων αδειών εγκατάστασης Μονάδων για τη φαρμακευτική κάνναβη αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι πλέον φιλική προς τις επενδύσεις. «Υλοποιείται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ένας νόμος αυστηρός μεν αλλά ευέλικτος. Στέλνουμε το μήνυμα ότι η χώρα μας, εκτός από τη σταθερότητα, είναι έτοιμη να δεχθεί και επενδύσεις», τόνισε ο κος Κόκκαλης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια κλειστή καλλιέργεια σε θερμοκήπιο που αναμένεται να φέρει πολλές θέσεις εργασίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Είναι ανάγκη να υλοποιηθεί η έκθεση Ντράγκι
- Ευρωαγορές: Βαριές απώλειες άνω του 1% μετά το sell off στη Wall Street – Κάτω από τις 20.000 μονάδες ο DAX
- Ισπανία: Η Βουλή κατήργησε τον έκτακτο φόρο του Σάντσεθ στις εταιρείες ενέργειας
- Εξώδικο του Μανούσου Μανουσάκη και του ΑΔΜΗΕ στο mononews.gr