ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποταμιάνος: Τα ενοίκια είναι πλέον τόσο υψηλά που σε λίγο δεν θα μπορούν να πληρωθούν από τους μισθωτές
Η δημόσια διαβούλευση μέσω του opengov ολοκληρώθηκε, ωστόσο, η θύελλα αντιδράσεων που έχουν ξεσηκώσει οι διατάξεις για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης έκανε την Παρασκευή, το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) να δηλώσει ότι διατηρεί «ανοιχτή» τη σχετική συζήτηση.
Όπως εκτιμάται το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας» σε ό,τι αφορά τις επίμαχες διατάξεις, δεν θα πάει ως έχει για ψήφιση στη Βουλή, χωρίς πάντως, ακόμα, να έχει διαμορφωθεί η έκταση της υπαναχώρησης από το αρχικό κείμενο.
Φορείς αλλά και απλοί πολίτες ερμηνεύουν τις νέες ρυθμίσεις ως το τέλος της εκτός σχεδίου δόμησης, εδώ και τώρα, κάτι που θα οδηγήσει σε τεράστια απώλεια πλούτου σημαντικής μερίδας πολιτών αφού, όπως έχει πει η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, το 80% των ελληνικών νοικοκυριών έχει στην κατοχή του ακίνητο σε εκτός σχεδίου περιοχή.
Το ΥΠΕΝ στη χθεσινή του ανακοίνωση κλείνει τη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε και στην οποία κατατέθηκαν συνολικά 1184 σχόλια από ενδιαφερόμενους πολίτες, η συντριπτική πλειοψηφία για τα άρθρα που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση και καταλήγει ως εξής: «Ωστόσο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίζει τη διαβούλευση με φορείς και οργανώσεις και παραμένει «ανοιχτό» για συζήτηση και κατάθεση σχολίων και προτάσεων μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.»
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το τέλος Σεπτεμβρίου και στο μεταξύ προφανώς θα επιχειρηθεί να αλλάξουν διατάξεις του με το λιγότερο δυνατό πολιτικό κόστος.
Τα επιχειρήματα όσων αναφέρουν ότι επέρχεται άμεσα – σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία έπειτα από δεκαετή οικονομική κρίση – η πλήρης κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης βασίζονται κυρίως στα παρακάτω:
Τι προτείνει
Με το επίμαχο νομοσχέδιο δεν καταργούνται μόνο οι παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση (δηλαδή η δόμηση σε γήπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων) αλλά καθίσταται αδύνατη συνολικά η εκτός σχεδίου δόμηση. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί τίθεται ως προϋπόθεση με βάση το άρθρο 4 του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου η ύπαρξη δημοτικής οδού κατηγορίας Α, έξι μέτρων.
«Οι δημοτικές οδοί κατηγορίας Α παρέχουν δικαίωμα προσώπου για τη δόμηση σε παρόδια γήπεδα. Χαρακτηρίζονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από ειδική μελέτη και ύστερα από γνώμη του οικείου ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων)» αναφέρει μεταξύ άλλων το συγκεκριμένο άρθρο.
Σήμερα υπάρχουν ελάχιστες οδοί που είναι χαρακτηρισμένες ως δημοτικές ενώ η διαδικασία για τον καθορισμό τους διαρκεί χρόνια. Εκτιμάται ότι το 95% των ακινήτων εκτός σχεδίου βρίσκεται σε μη αναγνωρισμένο δρόμο ή και είναι τυφλό. Παράλληλα, ως προϋπόθεση για νόμιμη άδεια δόμησης τίθεται το γήπεδο να έχει πρόσοψη 45 μέτρα (από 25 που ίσχυε) και επιπλέον βάθος 50 μέτρα.
Από την πλευρά του το ΥΠΕΝ απαντά ότι με τις διατάξεις που αφορούν τις δημοτικές οδούς συμμορφώνεται με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έχει κρίνει ότι ο χαρακτηρισμός των δημοτικών οδών πρέπει να περιλαμβάνει το συνολικό οδικό δίκτυο μιας μονάδας τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι να γίνεται αποσπασματικά για μεμονωμένους δρόμους. Σημειώνεται ότι σήμερα για δόμηση εκτός σχεδίου απαιτείται η ύπαρξη προσώπου επί «κοινόχρηστου δρόμου». Η ερμηνεία της σχετικής διάταξης επέτρεπε τον μεμονωμένο χαρακτηρισμό τέτοιου δρόμου και μάλιστα με διοικητική πράξη.
Τι προβλέπει το ΣτΕ
Το ΣτΕ επιβάλει τον χαρακτηρισμό των δημοτικών οδών με προεδρικό διάταγμα ή στο πλαίσιο ευρύτερου πολεοδομικού σχεδιασμού και όχι για παράδειγμα με απόφαση νομάρχη ή περιφερειάρχη (κάτι βεβαίως που είναι ορθό και δεν μπορεί εύκολα να αμφισβητηθεί).
Επί της ουσίας για το πως πρέπει να γίνει ο χαρακτηρισμός δεν υπάρχει αντίλογος. Αυτό που λέγεται όμως είναι ότι θα χρειασθούν πολλά χρόνια για τον χαρακτηρισμό των δημοτικών οδών και άρα δεν θα είναι δυνατόν να βγουν οικοδομικές άδειες εντός διετίας που είναι το περιθώριο που δίνει το ΥΠΕΝ.
Στο πλαίσιο αυτό κρίνονται ανεδαφικές οι εξαγγελίες για πρόγραμμα χαρακτηρισμού των δημοτικών οδών με μελέτες που θα έχουν εγκριθεί το αργότερο σε 1,5 χρόνο από σήμερα, ενώ δεν πείθει η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ ότι θα προχωρήσουν γρήγορα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) μέσω των οποίων θα είναι επίσης δυνατός ο χαρακτηρισμός δημοτικών οδών.
Χρήστος Παραδιάς: Απαξιώνεται σημαντικότατο τμήμα της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας
Είναι χαρακτηριστικές ορισμένες από τις δηλώσεις που έχουν γίνει όπως, μεταξύ άλλων, αυτή του προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) Χρήστου Παραδιά οποίος σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη μίλησε για νομοσχέδιο «με το οποίο απαξιώνεται σημαντικότατο τμήμα της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του ελληνικού λαού, μέσω της ουσιαστικής κατάργησης της νόμιμης δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας».
Η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί ότι «η απαξίωση των εκτός σχεδίου ακινήτων μοιραία θα αναγκάσει τους σημερινούς ιδιοκτήτες τους να τα ξεπουλήσουν αντί «πινακίου φακής» σε εταιρείες μεγαλοεπενδυτών, που θα τα συνενώσουν νόμιμα, υλοποιώντας παντού μεγαθήρια οργανωμένης δόμησης» και καταλήγει να προτείνει την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων ή εναλλακτικά να θεσπιστεί ότι «ο ιδιοκτήτης εκτός σχεδίου γηπέδου απολαμβάνει του πολεοδομικού καθεστώτος και των όρων δόμησης που ίσχυαν κατά το χρόνο της υπ’ αυτού απόκτησης του συγκεκριμένου γηπέδου». Δηλαδή, η απαγόρευση των παρεκκλίσεων να μην ισχύσει για όσους σήμερα κατέχουν ακίνητο εκτός σχεδίου και δύναται να κτίσουν κατά παρέκκλιση.
Σύμφωνα επίσης με τον Γιάννη Ρεβύθη, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος η κυβέρνηση επέλεξε «να καταργήσει και σε πολλές περιπτώσεις να μειώσει τη δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές στην Ελλάδα τη χειρότερη στιγμή που περνάει η κτηματαγορά αλλά και η ελληνική οικονομία. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην ουσία αλλάζει στο σύνολό του τη δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές με αποτέλεσμα να μειώσει τις αξίες αυτών των αγροτεμαχίων και στις περισσότερες περιπτώσεις να τις μηδενίσει. Δε μπορεί να καταλάβει κανείς το σκεπτικό της κυβέρνησης που σ’ αυτή την περίοδο που η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω στην οικονομική αλλά και στην κοινωνική ζωή των Ελλήνων φέρνει ένα νομοσχέδιο μη αναπτυξιακό. Και χωρίς να έχει υλοποιηθεί το κτηματολόγιο, δασολόγιο καινούργιες εντάξεις στο σχέδιο πόλεως όπου οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια».
Ο κ. Ρεβύθης στη δήλωσή του καταλήγει σημειώνοντας: «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή που όπως δείχνουν τα πράγματα θα έχει 15% – 20% ύφεση και δε χρειάζεται νομοσχέδια που μειώνουν την περιουσία των Ελλήνων ιδιοκτητών, αυξάνουν την ανεργία, μειώνουν τις κατασκευές και επηρεάζουν εκατοντάδες επαγγέλματα που ασχολούνται με αυτά. Ας το σκεφτεί πολύ καλά ο πρωθυπουργός πριν βάλει την τελική υπογραφή!!!»
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί