• Business

    Anglo-BHP: Αντίστροφη μέτρηση για τις διαπραγματεύσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα deal για τον χαλκό

    • NewsRoom
    Mike Henry, CEO BHP- Duncan Wanblad, CEO Anglo American

    Mike Henry, CEO BHP- Duncan Wanblad, CEO Anglo American


    Εδώ κι ένα μήνα, οι αντοχές δύο μεγάλων παικτών στην εξόρυξη χαλκού δοκιμάζονται, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα αγωνιώδες μπρα ντε φερ για την εξαγορά της Anglo από την BHP.

    Η Anglo American, η βρετανική πολυεθνική με σημαντικά περιουσιακά στοιχεία για την εξόρυξη χαλκού δεν έχει καταφέρει να κρατήσει τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης με τις ανταγωνιστικές στον τομέα μεταλλευμάτων, εταιρείες.

    Η ευκαιρία του χαλκού

    Η πρόθεση της BHP να αποκτήσει τα πολύτιμα ορυχεία της έχει αποδειχθεί ένα πολύ δύσκολο στοίχημα, καθώς η βρετανική πολυεθνική είναι σκληρή στις διαπραγματεύσεις της.

    Η αγορά του χαλκού βρίσκεται προ των πυλών σημαντικών αλλαγών, με τους αναλυτές να έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο αγωνιώδες θρίλερ που εκτυλίσσεται τον τελευταίο μήνα μεταξύ Anglo και BHP.

    Εάν τελεσφορήσει η εξαγορά, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο deal τα τελευταία δέκα χρόνια στον κλάδο των μεταλλευμάτων, με τους καλά γνωρίζοντες να υποστηρίζουν ότι αυτό θα αποτελέσει και την έναρξη περαιτέρω δραστηριότητας στον κλάδο με συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ των μεγάλων παικτών.

    Εφόσον η BHP αποκτήσει την Anglo, θα παράγει το 10% του χαλκού, ενός μετάλλου το οποίο έχει αποκτήσει ιδιαίτερη αξία, καθώς αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη μετάβαση, λόγω της υψηλής αγωγιμότητάς του.

    Μία διαπραγμάτευση για γερά νεύρα

    Τρεις φορές έχει επιχειρήσει η BHP να εξαγοράσει την Anglo, με τη δεύτερη να απορρίπτει τις προτάσεις, τις οποίες θεωρεί ότι κοστολογούν την εταιρεία πολύ χαμηλά.

    Αγκάθι για οποιαδήποτε συμφωνία αποτελεί και ο όρος που έχει θέσει η BHP για απόσχιση των δραστηριοτήτων της Anglo στη Νότια Αφρική.

    H Anglo υποστηρίζει ότι η δομή που ζητάει η BHP είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και μπορεί να ζημιώσει τους επενδυτές της εταιρείας.

    Η τελευταία προσφορά της BHP την προηγούμενη εβδομάδα άγγιξε τα 49 δισ. δολάρια, όμως η Anglo έδωσε την τρίτη αρνητική της απάντηση.

    Με τη στήριξη των μετόχων της να απαιτήσει ένα πιο απλό σχήμα για την εξαγορά αλλά και να πιέσει για μία καλύτερη προσφορά, η Anglo δέχθηκε να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων, δίνοντας ακόμα μία διορία στην BHP έως αύριο, 29 Μαΐου.

    Σε δημοσίευμα των Financial Times, αναφέρεται ότι οι ίδιοι οι μεγαλομέτοχοι της Anglo, μεταξύ αυτών και η BlackRock ζήτησαν από την εταιρεία να συνεχίσει τις συζητήσεις παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με τη προτεινόμενη δομή.

    Σημειώνεται ότι η BlackRock κατέχει μερίδιο και στην BHP, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

    Θα υπάρξει συμφωνία;

    Οι αναλυτές είδαν θετικά το γεγονός ότι η Anglo έκατσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την BHP, παρά την άρνησή της στις προσφορές.

    Η κύρια επιφύλαξη της Anglo σχετικά με την προσέγγιση της BHP είναι η αβεβαιότητα σχετικά με τις παραχωρήσεις που μπορεί να απαιτηθούν από τις ρυθμιστικές αρχές της Νότιας Αφρικής προκειμένου να εγκριθούν οι συγχωνεύσεις των εισηγμένων στο Γιοχάνεσμπουργκ Anglo American Platinum και Kumba Iron Ore.

    Η χώρα φιλοξενεί ορισμένες από τις μεγαλύτερες δραστηριότητες της Anglo και η εταιρεία έχει βαθιές σχέσεις εκεί που χρονολογούνται από την ίδρυσή της πριν από περισσότερο από έναν αιώνα.

    Σύμφωνα με την JP Morgan, η επιτυχής ολοκλήρωση της εξαγοράς της Anglo American, εφόσον επικρατήσει η πρόταση της BHP, θα  μπορούσε να οδηγήσει σε εκροές ύψους 4,3 δισ. δολαρίων από τη Νότια Αφρική.

    «Υπάρχει τώρα πολύ υψηλότερη πιθανότητα η BHP να καταλήξει σε συμφωνία», ανέφερε η αναλύτρια της JP Morgan Catherine Cunningham.

    Διαβάστε επίσης:

    Anglo American: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την BHP για την εξαγορά της

    BHP-Anglo American: Αντίστροφη μέτρηση για την τύχη του mega deal των 43 δισ. δολαρίων

    Anglo American: Αποχωρεί από την εξόρυξη διαμαντιών και πλατίνας για να αποκρούσει την BHP Group



    ΣΧΟΛΙΑ