ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για τους εκπροσώπους της ενέργειας το πιο «καυτό» νέο αυτή τη στιγμή είναι το «θρίλερ» που εξελίσσεται στον κλάδο των μεταλλευμάτων μεταξύ της Anglo American και της BHP.
Οι μεγαλύτεροι παίκτες στην εξόρυξη θα βρεθούν σε ετήσιο συνέδριο της Bank of America στο Μαϊάμι αυτή την εβδομάδα, με τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών να έχουν την πρώτη δια ζώσης συνάντηση ύστερα από τις δύο προτάσεις εξαγοράς που απέρριψε η Anglo.
Με την αγορά του χαλκού να αποκτά ειδικό βάρος στο πλαίσιο μιας πράσινης μετάβασης, όπου το ορυκτό αναμένεται να πρωταγωνιστήσει, οι προσπάθειες της BHP να γιγαντώσει τη δραστηριότητά της, αποκτώντας τα περιουσιακά στοιχεία της Anglo, αναμένεται να αποτελέσει την έναρξη μιας περιόδου συγχωνεύσεων και εξαγορών, μεταξύ παικτών όπως οι Rio Tinto, Glencore και Vale.
Το θρίλερ μιας εξαγοράς
Στα τέλη Απριλίου, η BHP κατέθεσε πρόταση εξαγοράς ύψους 39 δισ. δολαρίων στην Anglo. Η δεύτερη την απέρριψε χαρακτηρίζοντάς της «καιροσκοπική», σημειώνοντας ότι σε καμιά περίπτωση η πρόταση δεν αντανακλά την αξία της εταιρείας.
Την προηγούμενη Δευτέρα η BHP επανήλθε με νέα προσφορά, βελτιωμένη κατά 15%, στα 43 δισ. δολάρια για να λάβει ακόμα μία αρνητική απάντηση.
«Η BHP υπέβαλε μια βελτιωμένη πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Anglo American, η οποία πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα είναι μια win-win λύση για τους μετόχους της BHP και της Anglo American. Είμαστε απογοητευμένοι που αυτή η δεύτερη πρόταση απορρίφθηκε», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της BHP, Mike Henry.
Σύμφωνα με το Bloomberg δεν είναι απίθανό η BHP να επιστρέψει με μία ακόμα προσφορά στις 22 Μαΐου.
Αγκάθι για τη συμφωνία, πέραν του αντιτίμου που δεν ικανοποιεί την Anglo είναι και η προϋπόθεση που θέτει η BHP, η βρετανική πολυεθνική να αποχωριστεί πρώτα τα ορυχεία της στη Νότια Αφρική.
Στο στόχαστρο των μετόχων
Ούτε όμως η Anglo είναι σε καλύτερη θέση, καθώς οι μετοχές της δέχονται πιέσεις, ενώ και οι μέτοχοί της ασκούν πιέσεις στη διοίκηση για ένα plan b, αφού απέρριψε δύο προτάσεις εξαγοράς.
Η εταιρεία εξόρυξης που μετράει πάνω από 107 χρόνια δραστηριότητας έχει αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις σε σχέση με τους ανταγωνιστές της τον τελευταίο καιρό.
Η διοίκηση βρίσκεται σε μία περίοδο επανεξέτασης όλων των δραστηριοτήτων της, με τους μετόχους να πιέζουν για ένα σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει την αξία της εταιρείας, ώστε αυτή να διεκδικήσει ένα υψηλότερο ποσό για την εξαγορά της.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Anglo, Duncan Wanblad, δήλωσε στους επενδυτές τον περασμένο Φεβρουάριο ότι ενώ υπάρχει ανάγκη για αναθεώρηση, δεν θα πρέπει αυτό να γίνει σε μία λάθος χρονική στιγμή για την εταιρεία.
Όλα τα σχέδια της εταιρείας έχουν μπει στον πάγο, καθώς η πρόταση της BHP έφερε αναταράξεις στην διοίκηση, κυρίως λόγω της απαίτησης να αποχωριστεί τη τεράστια επιχείρηση εξόρυξης που έχει στην Νότια Αφρική.
Το αγκάθι της συναλλαγής
Πρακτικά η BHP ζητάει να αγοράσει το υπόλοιπο κομμάτι της εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι η προσφορά της δεν αφορά στην ουσία το σύνολο των δραστηριοτήτων.
Ένα επιχείρημα που ούτε η διοίκηση αλλά ούτε και οι μέτοχοι της Anglo, μεταξύ αυτών η Elliott Investment Management, αποδέχονται.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μέχρι στιγμής, πρόκειται για ένα παιχνίδι για έναν, καθώς η BHP φαίνεται μέχρι στιγμής να παίζει μόνη της για την εξαγορά της ανταγωνιστικής εταιρείας.
Αν το καταφέρει θα γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο, ενώ οι ανταγωνιστές της αναμένεται στη συνέχεια να προχωρήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους σε συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Διαβάστε επίσης:
Τι κρύβει η τεράστια προσφορά της BHP και η εκτίναξη του χαλκού στα 10.000 δολάρια
Anglo American – BHP: Τι κρύβεται πίσω από το deal που ναυάγησε και ο ρόλος του χαλκού
Ναυάγησε το deal των 39 δισ. δολ.: Γιατί η Anglo American απέρριψε την πρόταση της BHP
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση