ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Το ναυάγιο στο deal Anglo American – BHP απογοήτευσε τον κλάδο των μεταλλευμάτων, όμως αποτέλεσε προπομπό για ένα νέο τοπίο που διαμορφώνεται από τους μεγάλους παίκτες.
Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι τον επόμενο καιρό θα υπάρξουν πολλές κινήσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις με επίκεντρο το μέταλλο, που αναμένεται να αποδείξει αν η πράσινη μετάβαση είναι εφικτή: τον χαλκό.
Το παρασκήνιο
Η Anglo American, η βρετανική πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης αποτελούσε μέχρι πρότινος σύμφωνα με τους αναλυτές έναν «εύκολο» στόχο για εξαγορά.
Η τιμή της μετοχής της έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και κάποιες καθυστερήσεις στην παραγωγή προκάλεσαν σημαντικές διακυμάνσεις, σε μία περίοδο που οι ανταγωνιστές της ακολουθούν ανοδική πορεία.
Η εταιρεία όμως που μετράει 107 χρόνια ιστορίας έχει μία σημαντική παρουσία στην βιομηχανία: τα ορυχεία χαλκού στη Χιλή και το Περού, αλλά και στη Νότια Αφρική.
Ο χαλκός έχει συνδεθεί άμεσα με την πράσινη μετάβαση, με την παραγωγή όμως να μη φαίνεται ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των επόμενων χρόνων.
Οι ανταγωνιστές της Anlgo, όπως η Rio Tinto, η Glencore, η BHP και η Vale βρίσκονται στο κυνήγι για πιθανές εξαγορές και συγχωνεύσεις, με στόχο να πάρουν στα χέρια τους έτοιμες υποδομές και να πρωταγωνιστήσουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια.
Η BHP σύμφωνα με τον Guardian είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στην εξόρυξη χαλκού παγκοσμίως. Η «προσάρτηση» των ορυχείων της Anglo θα την τοποθετούσε στην πρώτη θέση με ένα μερίδιο αγοράς που θα έφτασε στο 10%.
Το deal που ναυάγησε
«Η πρόταση της BHP είναι καιροσκοπική και δεν αποτιμά τις προοπτικές της Anglo American», δήλωσε ο Πρόεδρος της , Stuart Chambers.
Οι προσδοκίες για ένα deal δισεκατομμυρίων στον τομέα των μεταλλευμάτων διαψεύστηκαν, όταν η αυστραλιανή πολυεθνική BHP δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της βρετανικής Anglo American για να επιτευχθεί μία εξαγορά.
Η BHP δεν έφερε μία καλή πρόταση στο τραπέζι, αποτιμώντας την βρετανική εταιρεία μόλις 39 δισ. δολάρια, με τη δεύτερη να χαρακτηρίζει την προσφορά καιροσκοπική.
Τόσο η BHP όσο και η Anglo διαθέτουν ορυχεία χαλκού στη Χιλή και το Περού, ορυχεία μεταλλουργικού άνθρακα στο Κουίνσλαντ και δραστηριότητες σιδηρομεταλλεύματος στη Βραζιλία, όπου θα μπορούσαν να επιδιωχθούν κοινές εξοικονομήσεις από κάποια συμφωνία.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι παρά το ναυάγιο του deal, η αγορά της εξόρυξης θα μεταλλαχθεί τα επόμενα χρόνια με πιθανόν λιγότερους αλλά πιο ισχυρούς παίκτες.
Μία πιθανή εξαγορά δεν έχει φύγει από το τραπέζι για την Anglo, με τις Rio Tinto, Glencore και Vale, να θεωρούνται πιθανοί μνηστήρες καθώς ο χαλκός αποτελεί στρατηγική επιλογή για όλους.
Και πέραν των δυτικών συνόρων, κινεζικοί όμιλοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ένα μερίδιο.
Η πράσινη μετάβαση
Δεν είναι μυστικό ότι οι μεγαλύτεροι εκπρόσωποι της αγοράς των μεταλλευμάτων έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον τομέα του χαλκού.
Ένα ιδιαίτερα αγώγιμο μέταλλο, το οποίο προβλέπεται να έχει σημαντικές ελλείψεις στο μέλλον, λόγω της υψηλής ζήτησής του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η εξόρυξη του μεγαλύτερου μέρους μεταλλεύματος γίνεται στη Λατινική Αμερική και την Αφρική.
Η Κίνα τα προηγούμενα χρόνια προχώρησε σε μία επιθετική επέκταση με επίκεντρο την εξόρυξη χαλκού, με τη Δύση να παραμένει αμήχανη στην κυριαρχία του Πεκίνου σε μία τόσο στρατηγική βιομηχανία.
Η Δύση προσπαθεί να περιορίσει τις ανταλλαγές εντός των συνόρων της για να επιτύχει την πράσινη μετάβαση, με την προοπτική της έλλειψης χαλκού να έχει οδηγήσει σε έναν καταιγισμό συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς οι παραγωγοί μετάλλων επιδιώκουν να αγοράσουν αντί να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Διαβάστε επίσης:
Ναυάγησε το deal των 39 δισ. δολ.: Γιατί η Anglo American απέρριψε την πρόταση της BHP
CVC Capital Partners: Πρεμιέρα με κέρδη έως 29% στο Άμστερνταμ – Συγκέντρωσε 2 δισ. ευρώ από την IPO
Kering (Gucci): Πώς η περιουσία του Pinault μειώθηκε σχεδόν 50% σε λιγότερο από τρία χρόνια