• Business

    Άγγελος Μιχαλόπουλος: Τα σχέδια του «λύκου της Wall Street» που σαρώνει την Ίο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ο Άγγελος Μιχαλόπουλος & η σύζυγός του, Βασιλική Πετρίδου


    Πλώρη για την «κατάκτηση» της Ίου έχει βάλει ο Άγγελος Μιχαλόπουλος, πρώην χρηματιστής της Wall Street, που έχει βάλει πόδι στο νησί με ξενοδοχεία και beach bars και στο πλάνο έχει να αναπτύξει επιπλέον 1.618 δωμάτια.

    Πάντως, το ΣτΕ έχει βάλει προσωρινά στον πάγο μερικά από τα τρέχοντα σχέδιά του, αφού, ύστερα από προσφυγή των κατοίκων, κρίθηκε μη νόμιμη η δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην παραλία Κουμπάρα.

    Σύμφωνα με το ΣτΕ, «οι εγκαταστάσεις και υποδομές του έργου, σε συνδυασμό με τις προβλεπόμενες εκτεταμένες επεμβάσεις στην παράκτια περιοχή και, ιδίως, τη δημιουργία δύο τεχνητών παραλιών, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή μεγάλων τεχνικών έργων (προβόλων και κυματοθραυστών) και τη βίαιη επέμβαση στη φυσική μορφή του παράκτιου τοπίου με την αποκοπή και αποκαθήλωση βράχων και τη μεταφορά και εναπόθεση δάνειου ιζήματος, έχουν ως αναπόφευκτη συνέπεια την ανάλωση του φυσικού κεφαλαίου της περιοχής και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της. Συνιστούν, ως εκ τούτου, εκτεταμένη επέμβαση και δη οικιστική ενεργοποίηση σε περιοχή, η οποία είναι εκτός σχεδίου, σχεδόν άθικτη και αδόμητη και συνιστά ευαίσθητο παράλιο οικοσύστημα μικρής νήσου».

    Οι νέες νιώτικες επενδύσεις

    Ο επιχειρηματίας, παντρεμένος με τη μαραθωνοδρόμο Βασιλική Πετρίδου – μέλος της οικογένειας Πετρίδη, γνωστή από το brand υποδημάτων – δρομολογεί νέες επενδύσεις στο νησί, μέσω τριών θυγατρικών, της Νερό Α.Ε., της Lucas A.E. και της 105 Α.Ε, έχοντας ήδη κουρσέψει σχεδόν το 1/3 της Ίου.

    Οι τελευταίες του κινήσεις των θέλουν να σχεδιάζει συγκρότημα ενός «νιώτικου χωριού» με 81 αυτόνομα διαμερίσματα σε ακίνητο 931 στρεμμάτων, όπου θα αναπτυχθούν δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν τον τρόπο ζωής και το κλίμα των Κυκλάδων, δηλαδή, αξίες που αναζητούν οι σύγχρονοι «ταξιδευτές» της κατηγορίας αυτών που αποφεύγουν τους «κορεσμένους διεθνείς κοσμοπολίτικους προορισμούς». Πρόκειται για μία επένδυση 45 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η παρουσία του ζευγαριού στο νησί, όπου αποφάσισε να ρίξει άγκυρα το 2003, έφερε επενδύσεις όπως το Agalia Luxury Suites και τα beach bars, Free και Pathos. Στόχος τους είναι, όπως διατείνονται, να χρησιμοποιήσουν μια πολύ χαμηλού αντίκτυπου, φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση για να αναπτύξουν βιώσιμα μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα της γης που κατέχουν, αφήνοντας το 95% παρθένο, έτσι ώστε η Ίος να κρατήσει τη φυσική ομορφιά, τις παρθένες παραλίες και τη νησιωτική πολιτιστική κληρονομιά.

    Από τη Wall Street στο «χρηματιστήριο» της τέχνης

    Ο 60χρονος σήμερα Άγγελος Μιχαλόπουλος έφυγε για τις ΗΠΑ το 1983. Έζησε με τη Βασιλική Πετρίδου στο Cornell, όπου πήγε για να σπουδάσει Οικονομικά και Πολιτική, και ασχολήθηκε με τις χρηματαγορές, για να εξελιχθεί λίγα χρόνια μετά στους πιο ταλαντούχους traders της Wall Street. Στην αρχή της τέταρτης δεκαετίας του διαχειριζόταν κεφάλαια οκταψήφιων ποσών.

    Στη δεκαετία του 1990 όλοι τον ήξεραν ως τον χρηματιστή με το «άγγιγμα του Μίδα», αυτόν που κατάφερνε κάθε χρόνο να κερδίζει πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια τη μέρα. Τότε, διενεργούσε πράξεις σε 18 διαφορετικές χώρες στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική. Ασχολούταν με ομόλογα, μετοχές και εμπορεύματα.

    Όπως δηλώνει ο ίδιος, είναι παντρεμένος με την ίδια γυναίκα από τότε που ήταν 22, έχει πέντε παιδιά και του αρέσει να διαβάζει στη συνείδησή του τα ποιήματά μου πριν αρχίσω να τα γράφω.

    Αυτό, καθώς εκτός των άλλων ασχολείται με τη συγγραφή και τη ζωγραφική. «Επειδή η τέχνη γεννιέται τις στιγμές εκείνες στη ζωή ενός ανθρώπου που τα δάκρυά του σταματούν να κλαίνε και αρχίζουν να ρωτούν, σε κάθε λέξη που γράφω, μαθαίνω αυτό που ήδη είμαι από αυτό που δεν θα μπορέσω ποτέ να γίνω.

    »Ξεκινώντας να γράφω νιώθω ότι, τη στιγμή που το μολύβι μου αγγίζει την άδεια σελίδα, ένας καθρέφτης ξεπηδά από μέσα της και, χωρίς ο ίδιος να το συνειδητοποιήσω, έρχεται και στήνεται με τέτοια γωνία μπροστά μου, που βλέπω αυτά που θέλω να γράψω ν’ αποτυπώνονται πάνω στην αντανάκλαση της ψυχής μου στην επιφάνειά του», γράφει ο ίδιος για τον εαυτό του.

    Διαβάστε επίσης

    Ίος: Μπλόκο του ΣτΕ στα φιλόδοξα σχέδια πρώην trader της Wall Street



    ΣΧΟΛΙΑ