ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με αλλαγές, προκειμένου να ξεκολλήσει από τις συμπληγάδες του ΣτΕ, επιδιώκεται να προχωρήσει ένα από τα επενδυτικά σχέδια του Άγγελου Μιχαλόπουλου στην Ίο.
Πρόσφατα αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΣΧΑΣΕ για την ανάπτυξη θερέτρου σε ακίνητο 566 στρεμμάτων στην Κουμπάρα – Διακοφτό, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Ο πρώην trader της Wall Street, στην ιδιοκτησία του οποίου έχουν περιέλθει εκτάσεις 30.000 στρεμμάτων που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 25% του νησιού, προωθεί μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός συγκροτήματος ήπιας ανάπτυξης, όπως αναφέρει η μελέτη, που συντάχθηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.
«Εντός του συγκροτήματος, θα αναπτυχθούν δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν τον τρόπο ζωής και το κλίμα των Κυκλάδων, δηλαδή, αξίες που αναζητούν οι σύγχρονοι “ταξιδευτές” της κατηγορίας αυτών που αποφεύγουν τους “κορεσμένους διεθνείς κοσμοπολίτικους προορισμούς”». Στόχος του ΕΣΧΑΣΕ είναι η ανέγερση στην περιοχή Κουμπάρας- Διακοφτού ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος και στην περιοχή Φαναρίου ενός ξενοδοχείου κατηγορίας 5 αστέρων. Συγκεκριμένα, σε επιφάνεια 273 στρεμμάτων θα αναπτυχθούν οι εγκαταστάσεις του έργου, ενώ περίπου 293 στρέμματα (το 52% της συνολικής έκτασης του ΕΣΧΑΣΕ) διέπονται από ειδικό προστατευτικό/δασικό καθεστώς και αποτελούν ζώνη προστασίας.
Όπως αναφέρει η μελέτη, η αρχιτεκτονική σύνθεση των κύριων τουριστικών εγκαταστάσεων του σύνθετου τουριστικού καταλύματος (που περιλαμβάνει πεντάστερο ξενοδοχείο, χώρους υποδοχής, spa κλπ) και του πεντάστερου ξενοδοχείου στο Φανάρι βασίζεται στη δημιουργία «ήπιων» κτιριακών αυτοτελών όγκων, που διατάσσονται με τρόπο τέτοιο που να αποφεύγεται η δημιουργία ενός συμπαγούς κτιριακού όγκου που θα αποτελούσε προσβολή για το ήρεμο και «ευαίσθητο» φυσικό τοπίο, και την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Για αυτό, οι τουριστικές κατοικίες είναι διαφόρων τύπων και μεγεθών, 14 μεσαίου μεγέθους και 6 μεγαλύτερου μεγέθους περισσότερης πολυτέλειας. Το ξενοδοχείο 5* προτείνεται να αναπτυχθεί, στο θύλακα Φανάρι, στο πλαίσιο μιας exclusive προσέγγισης ενώ απευθύνεται κυρίως σε χρήστες που επιζητούν ηρεμία και απομόνωση.
Τέλος, στις εγκαταστάσεις του προβλέπεται και η ενσωμάτωση εστιατορίου-bar προσαρμοσμένου στα αρχιτεκτονικά στοιχεία του υπόλοιπου συγκροτήματος.
Στα μέτρα της ΣΜΠΕ περιλαμβάνονται και μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος βάσει του Πλάνου Διορθωτικών Ενεργειών που υπέβαλε η 105 Α.Ε. του Άγγελου Μιχαλόπουλου, καθώς και μέτρα για την πρόληψη και τον περιορισμό των αθροιστικών επιπτώσεων των τριών προγραμματιζόμενων ΕΣΧΑΣΕ στο νησί (σε Πικρί Νερό και Παπά-Λούκα, εκτός του παραπάνω). Οι επενδυτές αναφέρουν, μέσω της μελέτης, ότι θα ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας (όπως εφαρμογή αρχών και τεχνικών βιοκλιματικού σχεδιασμού, μεγιστοποίηση ενεργειακή αποδοτικότητας κτιρίων, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), ενώ για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και την αποφυγή επιβάρυνσης των δικτύων του νησιού, θα κατασκευαστούν μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, μονάδα κομποστοποίησης βιοαποικοδομήσιμων στερεών αποβλήτων, καθώς και κατάλληλα δίκτυα υποδομών (ύδρευσης, αποχέτευσης).
Το ιστορικό & η απαγόρευση από το ΣτΕ
Η αδειοδότηση της επένδυσης μετρά παραπάνω από 10 χρόνια. Το 2014 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έγκριση της δημιουργίας του σύνθετου τουριστικού καταλύματος, που θα αναπτυσσόταν σε έκταση 181,6 στρεμμάτων. Στη συνέχεια, το 2015 εκδόθηκε η ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου. Το 2016 ασκήθηκε αίτησης ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ κατά αυτής της ΚΥΑ, ενώ εκδόθηκε και προσωρινή διαταγή επίσης από το ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύθηκε κάθε εκτέλεση έργου του σύνθετου τουριστικού καταλύματος.
Το 2022 εκδόθηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε ως μη νόμιμη και ακυρώθηκε, λόγω έλλειψης χωρικού σχεδιασμού κατώτερου επιπέδου (πολεοδομικού), καθώς και λόγω έλλειψης προηγούμενης διάγνωσης της φέρουσας ικανότητας του νησιού, οι υπουργικές αποφάσεις για τη δημιουργία του project και την παραχώρηση του αιγιαλού. Ακολούθησε, το 2018 και το 2023, κοινή υπουργική απόφαση για την επιβολή προστίμου και διοικητικών κυρώσεων. Προκειμένου να προχωρήσει το έργο, η εταιρεία του Μιχαλόπουλου υπέβαλε τον Ιούνιο του 2023 Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών, ενώ δηλώνει πως έχει στόχο «την πλήρη συμμόρφωση και αποκατάσταση των φερόμενων περιβαλλοντικών παραβάσεων που είχαν καταγραφεί».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κλειδώνουν οι νέες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη – Ποια εισοδήματα αφορούν οι ελαφρύνσεις
- Καταιγίδα Έοουιν σε Βρετανία και Ιρλανδία: Έκτακτα προειδοποιητικά δελτία για έντονα καιρικά φαινόμενα σήμερα και αύριο
- Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας και κατά τόπους καταιγίδες
- Φερενίκη Παναγοπούλου: «Να λειτουργούμε ανθρωποκεντρικά»