Στο κανάλι Out of Home, στις εξαγωγές και στις καλές επιδόσεις του τουρισμού αποδίδει η Froneri Ελλάς την ανάπτυξη των πωλήσεων παγωτού που εμφάνισε πέρυσι.

Η εταιρεία με τα σήματα τη Nestle, της πάλαι ποτέ ΔΕΛΤΑ Παγωτού, αύξησε τον τζίρο της κατά 8,75% στα 45,794 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά η κερδοφορία συμπιέστηκε, καθώς τα κέρδη μετά φόρων υποχώρησαν κατά 45,23% στα 1,797 εκατ. ευρώ από 3,281 εκατ. ευρώ το 2022, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε χθες.

Το σύνολο των υποχρεώσεων στην χρήση ανήλθε σε 14,509 εκατ. ευρώ έναντι 11,062 εκατ. ευρώ ωστόσο η εταιρεία δεν έχει δανεισμό.

Τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν στα 23,943 εκατ. ευρώ από 26,705 εκατ. ευρώ ενώ δαπάνησε σημαντικά χαμηλότερα ποσά για επενδύσεις -1,337 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 3.097 εκατ. ευρώ το 2022- το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά σε αγορές ψυγείων.

Όπως αναφέρεται από τη διοίκηση της Froneri στις οικονομικές καταστάσεις, το 2023 η εταιρεία διατήρησε το υψηλότερο μερίδιο στην αγορά παγωτού και έως το τρίτο τρίμηνο του 2023 κατάφερε να κερδίσει μερίδιο αγοράς σε ορισμένα κανάλια πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι προοπτικές για το 2024

Το 2024 ξεκίνησε με υψηλές επιδόσεις στις πωλήσεις ενώ η Froneri περιμένει σημαντική ώθηση από τη νέα κατηγορία παγωτών Nuii που λανσαρίστηκαν πέρυσι.

Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις η διατήρηση μείωσης διαφόρων λειτουργικών δαπανών που αποκόμισε τα προηγούμενα έτη, η αναπλήρωση καινούργιων ψυγείων στα σημεία πώλησης λόγω υψηλών επενδύσεων και για το 2023, η ανάκαμψη του τουρισμού, η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα περιθώρια κερδοφορίας για το τρέχον έτος.

Σημειώνεται ότι δεν έχει δανεισμό και οι πιο σημαντικοί της προμηθευτές είναι οι υπόλοιπες εταιρίες του ομίλου, οι οποίοι συνέχισαν απρόσκοπτα την συνήθη δραστηριότητα τους χωρίς αυτή να επηρεαστεί από καθυστερήσεις, κλείσιμο εργοστασίων και δεν έχει προκύψει κανένα θέμα στην εφοδιαστική αλυσίδα αγοράς εμπορευμάτων.

Πώληση οικοπέδων και κτιριακών εγκαταστάσεων στον Ελαιώνα

Πέρυσι η Froneri Ελλάς αποφάσισε να πουλήσει ένα σημαντικό αριθμό ακινήτων και οικοπέδων που βρίσκονται στον Δήμο Ταύρου, στον Ελαιώνα.

Το προσύμφωνο αγοραπωλησίας υπεγράφη στα μέσα του περασμένο Σεπτεμβρίου και τον περασμένο Φεβρουάριο υπέγραψε τα οριστικά συμβόλαια.

Πολλές δε από τις ιδιοκτησίες αποτελούν «προίκα» από τη Δέλτα Παγωτού, που εξαγοράστηκε σχεδόν δύο δεκαετίες πριν από τη Nestle και μεταβιβάστηκαν στη Froneri Ελλάς αφού είχε προηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η απόσχιση του κλάδου παγωτού και η κοινοπραξία του ομίλου Nestle με την R & R Ice Cream.

Πρόκειται για πέντε οικόπεδα στον Δήμο Ταύρου με το μεγαλύτερο να είναι συνολικής έκτασης 18.120 τ.μ., δύο κτίρια (βιομηχανοστάσια) εμβαδού 16.430,53 τ.μ και 2.146,69 τ.μ. το καθένα και ένα κτίριο (γραφεία και αποθήκες), καθώς και ένα κτίριο στον Δήμο Ρίου του Νομού Αχαΐας έκτασης 1.533 τ.μ.

Μετά την πώληση των οικοπέδων και των κτισμάτων η γενική συνέλευση στις 21 Φεβρουαρίου ενέκρινε την έδρα της εταιρείας από την οδό Κερκύρας 3 στην περιοχή Ταύρου Αττικής στην εγκατάσταση Γραφείων επί της οδού Πέτρου Ράλλη 97 στο δήμο Άγιο Ιωάννη Ρέντη.

Το μέρισμα στη μητρική και η διανομή στους εργαζόμενους

Η μείωση των κερδών σχεδόν κατά το ήμισυ δεν επηρέασε τα ποσά που έλαβε πέρυσι η μητρική εταιρεία Froneri International Limited.

Τον περασμένο Νοέμβριο η εταιρεία αποφάσισε τη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 18 εκατ. ευρώ με συμψηφισμό ζημιών με ταυτόχρονη ακύρωση 180.748 μετοχών και με επιστροφή κεφαλαίου 20 εκατ. ερυώ στην μοναδική μέτοχο της.

Επίσης το ΔΣ της εταιρείας θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος τη διανομή μερίσματος 1,706 εκατ. ευρώ προς τη βασική της μέτοχο αλλά και τη διανομή ποσού 426.000 ευρώ υπέρ του προσωπικού της το οποίο στο τέλος του 2023 αριθμούσε 66 άτομα από 70 άτομα στην προηγούμενη οικονομική χρήση.

Διαβάστε επίσης:

Γ. Γρατσώνης (BSH Hellas): Πού ποντάρει για ανάπτυξη των πωλήσεων

Mytilineos: Τι σημαίνει για την εταιρεία η είσοδος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Τόσο κοντά το εξάμηνο έντοκο με το τριακονταετές ομόλογο!