• Business

    Ανδρονοπούλου (Microsoft): Τον Φεβρουάριο ο ανάδοχος για την επένδυση 1 δισ. των Data Centers

    Γιάννα Ανδρονοπούλου, General Manager Microsoft Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας

    Γιάννα Ανδρονοπούλου, General Manager Microsoft Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας


    Τον Φεβρουάριο αναμένεται να οριστεί ο ανάδοχος που θα τρέξει το mega-project αξίας 1 δις. ευρώ με τα Data Centers της Microsoft στην Ελλάδα, όπως είπε η Γιάννα Ανδρονοπούλου, General Manager Ελλάδας, Μάλτας, Κύπρου στο πλαίσιο του συνεδρίου EmTech Europe.

    Μάλιστα πριν από δύο ημέρες υπεγράφη το πολυαναμενόμενο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο και «ξεκολλάει» τις διαδικασίες οι οποίες παρέμεναν…κολλημένες για αρκετούς μήνες.

    Όπως είπε η κ. Ανδρονοπούλου, το project θα προχωρήσει με νέα χρονοδιαγράμματα μετά από τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο, όπου και θα οριστεί ο ανάδοχος που θα προχωρήσει στην κατασκευή των Data Centers.

    Αν και δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών, η επικεφαλής της Microsoft εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι πλέον η επένδυση θα «τρέξει» με γρηγορότερους ρυθμούς, δηλώνοντας ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

    Το Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 15 Ιανουαρίου και αφορά στην έγκριση του Ειδικού Σχέδιου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για το κέντρο δεδομένων στο Δήμο Σπατών Αρτέμιδας.

    Το ενδιαφέρον για την κατασκευή του πρώτου Data Center της Microsoft φαίνεται να είναι μεγάλο, καθώς προσφορές έχουν καταθέσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με τον ιταλικό πολυεθνικό όμιλο Renco, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ μέσω της ΑΚΤΩΡ ενώ λέγεται ότι συμμετέχει και η Mytilineos.

    Διαδικασίες Fast Track από τον Κώστα Σκρέκα

    Πριν από περίπου μία εβδομάδα, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κώστα Σκρέκα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την επένδυση της Microsoft καθώς δόθηκαν έξτρα κίνητρα για να προχωρήσει πιο γρήγορα το έργο.

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση, τα κίνητρα αφορούν την ταχεία αδειοδότηση του έργου και τη χωροθέτηση κυρίως ως προς το σκέλος της κατάρτισης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).

    Η επένδυση θα υλοποιηθεί σε τρία ιδιόκτητα ακίνητα. Το πρώτο Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευασθεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων – Λούτσας, του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το δεύτερο και το τρίτο Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευασθούν στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» του Δήμου Κρωπίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής.

    Η επένδυση προσεγγίζει το 1 δις. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος της αφορά στις κτηριακές εγκαταστάσεις, ποσό που ανέρχεται στα 405 εκατ. ευρώ. Ο τεχνολογικός και ψηφιακός εξοπλισμός αγγίζει τα 265 εκατ. ευρώ ενώ το ποσό για την αγορά οικοπέδων ανέρχεται στα 78 εκατ. ευρώ. Με τα υπόλοιπα 230 εκατ. ευρώ να αφορούν τις λειτουργικές δαπάνες 8ετίας, όπως διαχείριση εγκαταστάσεων, συντήρηση κλπ.

    Η επένδυση και το στοίχημα της Microsoft

    Η επένδυση της Microsoft, συνολικής αξίας 976 εκατ. ευρώ, είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας και των data centers στη χώρα μας.

    Στόχος είναι μέσα στο έτος να ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ η επένδυση θέλουν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2026.

    Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά Data Center Region, με το συγκρότημα των τριών Κέντρων Δεδομένων να αναμένεται να ανεγερθεί σε συνολική έκταση 84.537 τ.μ. στο επιχειρηματικό πάρκο που βρίσκεται περίπου 6 χλμ. δυτικά από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», 1,5 χλμ. βόρεια από τα Σπάτα και 33 χλμ. ανατολικά της Αθήνας.

    Το Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευαστεί στο Επιχειρηματικό Πάρκο Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι μέσα σε δύο οικοδομικά τετράγωνα (Ε31 και Ε26), επιφάνειας 69.539 τ.μ. και 14.998 τ.μ. αντίστοιχα.

    Με αυτή την επένδυση η θέλει να βάλει τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη cloud υποδομών της – το μεγαλύτερο του κόσμου – διασφαλίζοντας έτσι πρόσβαση σε επιχειρησιακού επιπέδου υπηρεσίες Cloud «χαμηλής καθυστέρησης».

    Ταυτόχρονα, για να υποστηρίξει τους Έλληνες πολίτες στους επαγγελματικούς αλλά και προσωπικούς τους στόχους, η Microsoft θα εκπαιδεύσει ένα ανθρώπινο δυναμικό 100.000 πολιτών στις ψηφιακές δεξιότητες, μέχρι το 2025.

    Διαβάστε επίσης:

    Σκρέκας: Επισπεύδει τις διαδικασίες για την επένδυση του €1 δισ. της Microsoft

    Μητσοτάκης: Πώς θα προστεθούν €195 δισ. στο ΑΕΠ από την τεχνητή νοημοσύνη

    Σκρέκας: Επιβάλουμε πρόστιμα σε όσους αισχροκερδούν – Επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί



    ΣΧΟΛΙΑ