ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη διάθεση του κοινού βρίσκονται μοντέλα που ξεκινούν από μερικές εκατοντάδες και φτάνουν σε… κάμποσες χιλιάδες ευρώ ενώ εξίσου ευρεία είναι και γκάμα δυνατοτήτων τους, από τον τύπο και την ανάλυση, μέχρι τον ρυθμό ανανέωσης και την πλατφόρμα στην οποία βασίζεται.
Σε αυτή την τελευταία θέλουμε να σταθούμε λίγο περισσότερο και συγκεκριμένα να εμβαθύνουμε στο Android TV. Τι είναι, τι προσφέρει, πού διαφέρει από τον ανταγωνισμό και εν τέλει κατά πόσο αξίζει η αγορά μίας σχετικής τηλεόρασης; Πάμε να τα δούμε όλα αυτά ένα προς ένα…
Τι είναι το Android TV; Έχει καμιά σχέση με αυτό που έχω στο κινητό μου;
Το Android TV είναι μία έκδοση του Android της Google κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τηλεοράσεων. Μολονότι μοιράζεται το ίδιο όνομα (περισσότερα επ’ αυτού παρακάτω) με το λειτουργικό σύστημα του κινητού σου, μη νομίζεις ότι διαθέτει και το ίδιο περιβάλλον χρήστη. Το Android TV διαφέρει ως προς την εμφάνιση και τη φιλοσοφία αφού η χρήση του γίνεται σε μεγάλες οθόνες από απόσταση δύο και βάλε μέτρων.
Επί του παρόντος μάλιστα το Android TV διανύει μία μάλλον μεταβατική περίοδο αφού η Google έχει ξεκινήσει ένα rebranding του σε Google TV. Η αλλαγή αυτή αφήνει στην πράξη ανέγγιχτο τον πυρήνα του συστήματος, ενισχύοντάς τον ωστόσο με λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης (AI σαν να λέμε) για μία πιο προσωποποιημένη εμπειρία με έμφαση στην ψυχαγωγία του χρήστη αλλά και τον έλεγχο του έξυπνου σπιτιού του (smart home κανείς;).
Το Google TV βρίσκεται ήδη εγκατεστημένο στα νεότερα μοντέλα με τα παλιότερα να μπορούν να ενημερωθούν online προκειμένου να υποδεχθούν έτσι την ανανεωμένη πλατφόρμα της Google. Η αλλαγή αυτή μάλιστα έχει επηρεάσει μέχρι και το Chromecast, η πιο πρόσφατη έκδοση του οποίου διατίθεται -και στην ελληνική αγορά- ως Chromecast with Google TV.
Και όταν λέμε «ψυχαγωγία»…;
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Android συνοψίζεται στις εξής τρεις λέξεις: Google Play Store. Το κατάστημα εφαρμογών της Google λοιπόν δε θα μπορούσε να μη δίνει το «παρών» και στο Google TV. Εδώ, οι εφαρμογές που σε περιμένουν είναι -όπως και το ίδιο το λειτουργικό- προσαρμοσμένες για χρήση σε τηλεόραση. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμα πιο εύχρηστο περιβάλλον εργασίας (λογικό αφού η πλοήγηση γίνεται με τηλεχειριστήριο και όχι οθόνη αφής), μεγαλύτερου μεγέθους γραμματοσειρά, μενού σχεδιασμένα για άμεση αναπαραγωγή περιεχομένου κλπ.
Εννοείται πως μέσα σε αυτές τις εφαρμογές συγκαταλέγονται και όλες οι πλατφόρμες on-demand streaming περιεχομένου, από Netflix και Prime Video, μέχρι Disney+ και -κρατήσου- Apple TV! Πέραν αυτών θα μπορείς να κατεβάσεις μέχρι και παιχνίδια για τον ελεύθερο σου χρόνο (μη φανταστείς τίτλους επιπέδου Xbox ή PlayStation αλλά απλοϊκά παιχνιδάκια που θα σου κρατήσουν συντροφιά) ενώ για τις στιγμές χαλάρωσης υπάρχει και η υπηρεσία Google Play Music που θα γεμίσει τον χώρο σου με τη μουσική της αρεσκείας σου. Η δε πλοήγηση στο Google TV γίνεται πανεύκολα μέσω Google Assistant, αφού υποστηρίζονται φωνητικές εντολές.
Το Google TV δε στηρίζεται ωστόσο μόνο στο περιεχόμενο που θα streamάρεις από τις γνωστές πλατφόρμες -τις εφαρμογές των οποίων θα κατεβάσεις από το Google Play Store. Στην ουσία μία Google TV (ή Android TV όπως θα τις δεις να πωλούνται ακόμα και σήμερα) φέρει ενσωματωμένο Chromecast, έτσι ώστε να προβάλλεις βίντεο από συμβατές συσκευές -smartphones, tablets, laptops κ.α. Ακόμα, θα έχεις τη δυνατότητα να αναπαράγεις τα δικά σου αρχεία αφού πρώτα τα τακτοποιήσεις και τα οργανώσεις με τον τρόπο που σε βολεύει, ακόμα κι αν αυτά βρίσκονται σε άλλη συσκευή εντός του οικιακού σου δικτύου ή στο cloud. Οι χρήστες Google TV πίνουν νερό στο όνομα apps όπως τα Kodi και Plex άλλωστε…
Είναι όλες οι Google TV ίδιες;
Πριν απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα, να φρεσκάρουμε τη μνήμη σου. Google ή Android TV είναι η πλατφόρμα, το λειτουργικό. Δεν είναι η Google δηλαδή που κατασκευάζει την τηλεόραση αλλά μία τρίτη εταιρεία. Πάρε για παράδειγμα τα laptops: όλα τρέχουν τα Windows της Microsoft όμως με εξαίρεση τα Surface, ο κατασκευαστής τους είναι άλλος. Έτσι λοιπόν και στις τηλεοράσεις: αν ρίξεις μια ματιά στην αγορά θα δεις πως υπάρχουν μοντέλα Sony, TCL, Xiaomi, Hisense και Turbo-X μεταξύ άλλων που τρέχουν Google TV.
Όσο για το αν όλες προσφέρουν -σε επίπεδο software πάντα- τα ίδια, η απάντηση είναι όχι. Μολονότι το Google TV είναι στην «καρδιά» του το ίδιο, ο κάθε κατασκευαστής παρεμβαίνει όπου κρίνει απαραίτητο, ενσωματώνοντας τις δικές του λειτουργίες και ρυθμίσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε αποκλειστικές τεχνολογίες και συνεργασίες με τρίτες εταιρείες που όσο να ‘ναι διαμορφώνουν σε έναν βαθμό την εμπειρία χρήσης αναλόγως. Σε ό,τι αφορά μάλιστα ορισμένους τύπους εφαρμογών (π.χ. παιχνίδια ή media players με προηγμένες δυνατότητες) η απόδοση εξαρτάται από τις προδιαγραφές της τηλεόρασης.
Οπότε; Ναι ή όχι;
Αξίζει λοιπόν να επενδύσεις σε ένα μοντέλο Android ή Google TV; Το ερώτημα αυτό είναι παρεμφερές με το αν αξίζει να αγοράσει κανείς Android smartphone: το λειτουργικό σύστημα είναι ένας από τους παράγοντες που θα εξετάσει πριν καταλήξει. Όπως ακριβώς δε θα επέλεγες τηλέφωνο βάσει μόνο λειτουργικού αλλά θα έδινες βάση και στα τεχνικά χαρακτηριστικά, έτσι και στην περίπτωση της smart TV θα θες να δεις και προδιαγραφές όπως η ανάλυση, ο τύπος, το HDR, οι τεχνολογίες, ο ήχος κλπ. Αυτό που μπορούμε να σου πούμε εμείς είναι πως το Android ή Google TV είναι ένα αξιόπιστο σύστημα που ενισχύεται διαρκώς και έχει εντυπωσιακές επιλογές παραμετροποίησης και παράλληλα όλα τα φόντα να στηρίξει μελλοντικά το έξυπνο σπίτι σου. Οπότε… γιατί όχι;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα