Έμφαση στην αγορά των ΑΠΕ και το φυσικό αέριο δίνουν τα ΕΛΠΕ,  σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο  του ομίλου, Ανδρέα Σιάμισιη, ο οποίος μίλησε στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο που διοργανώνει η Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία.

Η διαφοροποίηση αποτελεί κεντρική στρατηγική, σύμφωνα με τον  κ. Σιάμισιη, γιατί είναι αναγκαία για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ο υψηλός βαθμός εξάρτησης από το πετρέλαιο και την ισοτιμία του δολαρίου που υπάρχει σήμερα και ο δεύτερος η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου το οποίο τις επόμενες δεκαετίες θα περιλαμβάνει περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο.

Σχετικά με τη ΔΕΠΑ, στην οποία τα ΕΛΠΕ κατέχουν ήδη το 35%, των μετοχών της σημείωσε ότι εξετάζει τη συμμετοχή στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας ενώ στις ΑΠΕ σχεδιάζει περαιτέρω ανάπτυξη ώστε σε λίγα χρόνια η εγκατεστημένη ισχύς να φτάνει τα 400 MW.

Τα προβλήματα της ΔΕΗ μεταφέρονται στην αγορά

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, το στέλεχος των ΕΛΠΕ τόνισε ότι τα προβλήματα της ΔΕΗ μεταφέρονται στην αγορά και όπως είπε είναι ανάγκη να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. “Τράπεζες, μέτοχοι, αγορά μοιράζονται το κόστος που δημιουργεί η ΔΕΗ καθώς η ανεπαρκής διαχείριση των προβλημάτων δημιουργεί κόστη σε όλους”, είπε χαρακτηριστικά.

“Οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί παραμένουν σήμερα στην αγορά λόγω της υποστήριξης των μετοχών τους” σημείωσε επίσης τονίζοντας ότι στη χώρα μας παρά τους πολλούς  σχεδιασμούς πάσχουμε στην εφαρμογή.

Σχολιάζοντας τη ΔΕΗ σημείωσε ότι   εξακολουθεί να στηρίζεται στο λιγνίτη παρότι τα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και αρκετές δεκαετίες έδειχναν την μεταστροφή προς το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές. Πρόσθεσε ότι η μη αποδοτική λειτουργία σε συνδυασμό με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δημιουργεί πρόβλημα σε ολόκληρη την αγορά και ότι είναι ανάγκη να δοθεί σήμα πως το πρόβλημα θα διορθωθεί, αν και είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη.

Σε ερώτηση σχετικά με την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ (ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε χωρίς την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών) ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι ο διαγωνισμός δεν πέτυχε λόγω της διεθνούς συγκυρίας και  των διαφορετικών προσδοκιών από την πλευρά των πωλητών και των αγοραστών.